Úsvit předložil novelu, která má zpřísnit podmínky pro církve

13.04.2015 14:36

Hnutí Úsvit předložilo ve Sněmovně novelu zákona, která má zpřísnit podmínky pro přiznávání tzv. zvláštních práv církvím. Jde například o právo zřizovat církevní školy. K řízení o přiznání těchto práv by se měly nově vyjadřovat tajné služby a policie. Církev, která o jejich přiznání žádá, nesmí podle předlohy vzbuzovat důvodnou obavu, že ohrožuje zahraničně politický zájem České republiky, ani nezakládá důvodné podezření, že ohrožuje veřejný pořádek nebo národní bezpečnost.

Úsvit předložil novelu, která má zpřísnit podmínky pro církve
Foto: Hans Štembera
Popisek: Kostel sv. Mikuláše v Praze

Takzvaná zvláštní práva znamenají například, že daná církev může vyučovat náboženství na státních školách, zřizovat církevní školy nebo konat obřady, při nichž jsou uzavírány církevní sňatky. Může také pověřit své duchovní duchovenskou službou v ozbrojených silách nebo věznicích. 
   
Novelu připravila iniciativa Islám v ČR nechceme a Úsvit ji už dříve podpořil. Změna zákona má zabránit šíření radikálních myšlenek. "Návrh zákona reaguje na výrazné zhoršení bezpečnostní situace v Evropě, ke kterému dlouhodobě dochází. Velmi se zvyšuje riziko šíření myšlenek a proudů, které nejsou slučitelné s civilizačním okruhem, do kterého patří Česká republika," uvádí Úsvit v důvodové zprávě. Předseda klubu Úsvit Marek Černoch řekl ČTK, že nejde jen o islám, protože nikdo neví, jaké radikální náboženství může v budoucnu hrozit. 
   
Proto se na žádající církev kladou nové podmínky týkající se možného ohrožování zájmů státu nebo bezpečnosti. V řízení o přiznání práv by mělo nově ministerstvo vnitra žádat o vyjádření Úřad pro zahraniční styky a informace, Bezpečnostní informační službu, Vojenské zpravodajství a Policii České republiky. 
   
Radikální výroky na adresu islámu pronášel v minulosti především předseda hnutí Tomio Okamura. Pozornost vzbudil, když na svém facebookovém profilu například sdílel text s výzvou k obtěžování muslimů v Česku, například "venčením prasat" kolem mešit. Později ale řekl, že text by v takové podobě už nesdílel. Okamuru nedávno poslanecký klub vyloučil ze svých řad, důvodem však byly vnitrostranické spory o hospodaření. 
 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ste, čtk

Ing. Libor Turek, Ph.D. byl položen dotaz

Srovnání

Dobrý den, pane poslanče, nejsem si jistý, zda se od vás dočkám upřímné odpovědi, ale prosím o ni. Fiala tvrdí, jak jsme super, že hrajeme první ligu, a že se srovnáváme s těmi nejlepšími. Má podle vás pravdu nebo, což si myslím já, z nás dělá premiér blázny? V čem přesně se můžeme srovnávat s těmi ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Porucha u KB: Klient učinil bance nabídku, jakou ještě nezažila

11:12 Porucha u KB: Klient učinil bance nabídku, jakou ještě nezažila

Kdo se chtěl v pondělí dostat k penězům na svém účtu u Komerční banky, ten ji s největší pravděpodob…