Útok na Rusko s českými puškami. Všimli si toho i v USA

03.06.2023 22:06 | On-line

Ruští bojovníci naladění proti Moskvě, kteří v květnu podnikli přeshraniční bojový nájezd z Ukrajiny do ruské Bělgorodské oblasti, použili zahraniční zbraně včetně českých pušek BREN a belgických FN SCAR, upozornil americký deník The Washington Post.

Útok na Rusko s českými puškami. Všimli si toho i v USA
Foto: Daniela Černá
Popisek: V popředí vozidlo Humvee, za ním transportér Stryker

Přeshraniční bojový výpad učinily ozbrojená skupina Legie Svoboda Rusku a skupina „domobrany“ s názvem Ruský dobrovolnický sbor (RDK). Tyto skupiny jsou složeny z etnických ruských bojovníků, včetně ruských občanů, kteří se staví proti ruskému prezidentovi Vladimiru Putinovi a tvrdí, že „pracují na osvobození“ své vlasti, tj. Ruska. Někteří členové těchto skupin jsou známi coby ruští neonacisté nebo že zastávají jiné extremistické názory.

Podle fotografií ověřených deníkem The Washington Post nesli bojovníci pušky belgické a české výroby a nejméně jednu protitankovou zbraň AT-4, kterou běžně používají americké a západní jednotky. České ministerstvo obrany podle deníku odmítlo jeho informace komentovat.

„Belgie a Česká republika poskytly zbraně Ukrajině a odtud zřejmě tyto pušky pocházejí,“ citoval americký deník Andrewa Galera ze společnosti Janes, který je zaměřena na informování o bezpečnostní problematice.

Nedávný střet v ruské Bělgorodské oblasti ukazuje, jak může materiál „nepředvídatelně“ přecházet z jedněch rukou do jiných, což vytváří problémy v oblasti dohledu nad použitím „poskytnutých“ zbraní a bojové techniky, a jak se jeví, jen málo lidí ve Washingtonu a v Kyjevě je ochotno to uznat.

Podle snímků prozkoumaných deníkem se zdá, že ruské síly po operaci získaly také nejméně dva vozy MRAP. Dva z nich pocházely z USA a jeden z Polska, uvedl deník s odvoláním na zdroje obeznámené s poznatky amerických tajných služeb. Deník Financial Times dříve psal, že „milice“ měly k dispozici nejméně dvě obrněná vozidla MaxxPro a několik vozů Humvee.

Zbraně se ale k bojovníkům v Bělgorodské oblasti mohly dostat i přes jinou zemi než Ukrajinu, nevylučuje Galer. Pušky BREN i SCAR běžně dostávají ukrajinští vojáci i dobrovolníci z jiných zemí bojující na straně Ukrajiny, uvedl s odvoláním na dva americké dobrovolníky sloužící na Ukrajině The Washington Post,

Ilja Ponomarev, politický koordinátor Legie Svobodné Rusko, sdělil, že skupina bojovníků je součástí Mezinárodní legie, koalice dobrovolných bojovníků, na kterou dohlíží a kterou vyzbrojuje ukrajinská armáda. RDK je nezávislá skupina, která přiznala, že někteří její členové jsou v Mezinárodní legii, ačkoli legie spojení s RDK popřela, uvedla agentura Reuters. Mezinárodní legie na žádost listu The Washington Post o komentář nereagovala.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: nab

O Vrběticích máte jasno

Paní Pekarová Adamová, případ byl odložen, tj. že se nepodařilo získat důkazy o spáchání tr. činu. A pokud je to jinak, proč příslušné orgány nezahájily tr. stíhání, trestní stíhání v nepřítpmnosti, nebo žádaly vydání atd.O vině rozhoduje soud, nikoliv policie nebo BIS. mŮŽETE MI PROSÍM ODPOVĚDĚT.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Nic se neděje jen tak, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskuseanaboca , 03.06.2023 22:09:51
Použití zbraní z různých zemí proti Rusku je zřejmě úmyslné, aby Rusko zaujako k těm zemím negativní postoj, a ty země byly vnuceny do války. V USA už mají zkušenosti s tím, jak zajístit, aby jiní za ně se nechali zabíjet.

|  12 |  0

Další články z rubriky

Tisíce Kč jen za procházku. Chorvati v létě pořádně přitlačí

8:44 Tisíce Kč jen za procházku. Chorvati v létě pořádně přitlačí

Chystáte se letos v létě do Chorvatska? Pak si připravte nemalý finanční obnos i v případě, že budet…