Už i HN přiznaly, že v ČSSD vyhraje Hašek. Sobotka prý chystá ústup

06.08.2013 6:38

Dnešní rozhodnutí ČSSD, jak se postavit k Rusnokově vládě, má podle Hospodářských novin ukázat, jakým směrem se strana bude ubírat. Již více než týden trvající spor mezi předsedou Bohuslavem Sobotkou, kterému se úřednický kabinet moc nepozdává, a prvním místopředsedou Michalem Haškem, jenž za něj zcela otevřeně lobbuje, dnes dospěje k rozuzlení, které zároveň ukáže, kdo má ve straně navrch.

Už i HN přiznaly, že v ČSSD vyhraje Hašek. Sobotka prý chystá ústup
Foto: Hans Štembera
Popisek: Rusnokovu vládu bereme čistě jako úřednickou a také ji za přehmaty nebudeme kritizovat

Podle Hospodářských novin dnešní rozhodnutí zároveň naznačí, kdo bude po příštích volbách premiérem. ČSSD vládne průzkumům a je velmi pravděpodobné, že právě její kandidát bude sestavovat příští vládu. Necelý rok před volbami je však stále otázkou, kdo to bude.

„Sociální demokracii čeká boj a na konci se rozhodne o jejím charakteru,“ říká předseda Bohuslav Sobotka. Ten preferuje, aby poslanci ČSSD ve středu odešli ze sálu, čímž by poslali vládu do demise. „Měli bychom se chovat jako chlapi, sedět v sále a zvednout ruku pro, nebo proti,“ říká naopak Hašek, jehož volbou je jednoznačné „ano“.

V průběhu víkendu se ukazovalo stále jasněji, že většina strany stojí za Haškem. Přesto však ČSSD devět měsíců před volbami nechce veřejně tupit svého předsedu, proto se prý v Lidovém domě vymýšlí, jak umožnit, aby si Sobotka i přes porážku mohl zachovat tvář. Řešením prý má být to, že strana Rusnokovu vládu podpoří, ale svou podporu podmíní určitými podmínkami.

Sám Sobotka po ostrých prohlášeních z minulého týdne, kdy o Haškovi řekl, že nedokáže vidět dopředu, a prezidenta Zemana obvinil, že se snaží rozvrátit ČSSD, svá prohlášení evidentně zmírnil. Našel dokonce společnou řeč i s předsedou poslanců Jeronýmem Tejcem, svým dlouholetým spojencem, který se s ním ovšem kvůli názoru na podporu vládě rozešel. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

21:38 „Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

Zrezivělý památník; víc, než se na pohled zdá. Jména škodováckých obětí druhé světové války po necel…