Už to nejde zastavit. Zdrcující info od expertů o koronaviru

27.02.2020 10:04

Pandemie koronaviru už je nevyhnutelná, varují zdravotní experti z USA poté, co se čínský koronavirus rozšířil vedle Asie i po Evropě, v Austrálii a obou Amerikách.

Už to nejde zastavit. Zdrcující info od expertů o koronaviru
Foto: Repro Youtube
Popisek: Varování čínské sestry ohledně infekce koronavirem

Anketa

Máte rádi Zuzanu Čaputovou?

hlasovalo: 20760 lidí
Během středy v Asii přibyly stovky lidí nově nakažených koronavirem. Onemocněl i jeden americký voják. Podle vědců ze Spojených států už je pandemie koronaviru v podstatě nevyhnutelná, píše agentura Reuters.

Není otázkou jestli, ale kdy (pandemie) propukne a kolik lidí bude nakaženo,“ uvedla Anne Schuchatová, zástupkyně ředitele Centra pro kontrolu a prevenci nemocí (CDC). CDC je přední národní institut Spojených států amerických pro veřejné zdraví. Jen ve Spojených státech je v tuto chvíli evidováno 57 nakažených.

Podle Světové zdravotnické organizace je třeba rychle reagovat, jinak se pandemii skutečně nepodaří zabránit.

V Číně, kde se koronavirus v podobě z roku 2019 objevil v jako první zemi, je nakaženo přes 78 tisíc lidí. Nemoci podlehlo víc než 2 700 občanů. V Jižní Koreji v tuto chvíli hlásí přes 1 200 případů. Japonský premiér Šinzó Abe požádal své spoluobčany, aby po dobu nejméně dvou týdnů co nejvíc omezili účast na veřejných akcích. Pokud by se nepodařilo koronavirus dostat v Japonsku pod kontrolu, byly by ohroženy i letní olympijské hry, které mají letos proběhnout právě v ostrovním císařství.

V Íránu zemřelo už 19 lidí, což je nejvíce obětí mimo pevninskou Čínu. Kuvajt hlásí 18 nemocných, jde o 18 navrátilců z Íránu.

V Itálii zemřelo na koronavirus už 11 lidí. Na Apeninském poloostrově bylo nahlášeno už 323 případů.

Corriere della Serra napsal, že prvním nemocným v zemi byl osmatřicetiletý amatérský fotbalista Mattia, který navštívil nemocnici s podezřením na zápal plic. Až po 36 hodinách lékaře napadlo udělat mu testy na koronavirus. Celých 36 hodin ale pacient volně debatoval s lékaři i sestrami, kteří se nijak nechránili. Po zmíněných 36 hodinách v nemocnici nastal chaos. Českým čtenářům informace zprostředkoval server Novinky.cz.

Z Itálie se virus rozšířil i do dalších zemí: do Rakouska, do Chorvatska, Rumunska, Španělska i Švýcarska. Ve Francii se objevilo 17 nemocných. Dva lidé zemřeli. V Rakousku byly uzavřeny hned dva hotely. V jednom z domů zemřela italská občanka. Před ním stojí i auta s českými SPZ.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Fiala to musí říct první... Úniky z tajných služeb vybraným novinářkám? „Kauza“ Bystroň. Generál varuje

8:20 Fiala to musí říct první... Úniky z tajných služeb vybraným novinářkám? „Kauza“ Bystroň. Generál varuje

Není dobré, pokud tajné služby používají média k „únikům“ ze svých dokumentů, varuje generál a bezpe…