V ČT se rozebíralo slovo, které potrápilo Miroslava Kalouska

25.09.2014 22:54

Poslanecká sněmovna neschválila žádné usnesení ve věci Miroslava Kalouska a jeho titulu pro poslance KSČM Zdeňka Ondráčka jako „komunistický fízl“. Proto nemohlo vstoupit v platnost usnesení mandátového a imunitního výboru, které Kalouska vyzývalo k omluvě, takže se místopředseda TOP 09 omlouvat nemusí. Téma se probíralo i v Událostech, komentářích České televize.

V ČT se rozebíralo slovo, které potrápilo Miroslava Kalouska
Foto: Hans Štembera
Popisek: Miroslav Kalousek, předseda poslaneckého klubu TOP 09

Karel Oliva, ředitel Ústavu pro jazyk český Akademie věd, na úvod podal lingvistický výklad slova „fízl“. Podle něj toto slovo původně označovalo tajného donašeče, ale zejména v době normalizace se rozšířilo na všechny policisty, takže i policejním služebnám se začalo říkat „fízlárna“.

„Je to označení člověka velmi charakterově špatného,“ vysvětloval a přidal perličku, že slovo pochází z bavorské němčiny, kde bylo používáno k „hanlivému označení jednoho lidského orgánu“.

Prvním poslancem, který kdy na půdě sněmovny slovo „fízl“ použil, měl podle moderátora být komunista Václav Kopecký ve třicátých letech, když si stěžoval, že jistý tajný policista poslouchal v hospodě rozhovor jeho kolegyně z komunistického poslaneckého klubu.

Komentátor Jindřich Šídlo pak uvedl, že Kalouskovi se tento spor podle něj velmi líbí, protože mu dal příležitost čtrnáct dní před volbami předvést na neuvěřitelném prostoru své oblíbené téma, ve kterém je silný.

Lingvista Oliva se na dotaz moderátora vyjádřil obecněji k tématu hrubnutí politického jazyka. Podle něj se situace od roku 1993 nijak dramaticky nezměnila. „Samozřejmě se takové výrazy nepoužívaly v komunistickém parlamentu, ale za první republiky, jak jste sám ukázal, se používaly běžně. Všude, kde je demokratická diskuse, tak taková slova najdeme. Zmizela v době, kdy ta diskuse neměla smysl, protože se prakticky o ničem nejednalo,“ myslí si jazykovědec.

Pak připustil, že Kalouskův výrok byl urážlivý. V reakci na tvrzení komunistického předsedy Vojtěcha Filipa ale zdůraznil, že tento výrok byl pravdivý a odkázal na svůj výklad slova „fízl“.

Podle Šídla se od začátku devadesátých let vždy uznávalo, že svoboda sněmovního projevu má být chráněna. „Při první volbě Václava Havla v roce 1993 Republikáni tu sněmovnu proměnili na hospodu čtvrté cenové skupiny, a až tehdy se poprvé objevilo téma důstojnosti sněmovny, ale svoboda se respektovala i poté,“ uvedl Šídlo.

Oliva pak byl tázán na srovnání úrovně české parlamentní debaty se zahraničím. „Díky osobním vazbám mám trochu přehled o italském parlamentu, a proti němu jsme ještě slušní,“ uvedl. Šídlo připomněl, že například v Británii je kultura sněmovní rozpravy vyšší, ale tam se také vyvíjí stovky let.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

21:38 „Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

Zrezivělý památník; víc, než se na pohled zdá. Jména škodováckých obětí druhé světové války po necel…