V Egyptě čeká premiéra Babiše jednání se zástupci Iráku, Libanonu či Ománu

24.02.2019 8:25

Premiér Andrej Babiš bude v Egyptě jednat s vrcholnými představiteli Iráku, Libanonu, Jordánska a Ománu. Novinářům to dnes řekl před odletem na summit v egyptském Šarm aš-Šajchu. Na historicky prvním summitu mezi Evropskou unií a Ligou arabských států (LAS) bude podle něj hlavním tématem migrace.

V Egyptě čeká premiéra Babiše jednání se zástupci Iráku, Libanonu či Ománu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Andrej Babiš

Summit má posílit evropsko-arabské vztahy. Zástupci celkem 49 zemí budou diskutovat o regionálních i globálních otázkách. Babiš považuje za hlavní téma setkání migraci. „Protože to je samozřejmě hlavní problém Evropy i problém těchto států, které mají na svém území tisíce ilegálních migrantů. A je samozřejmě důležité, že jsme u toho a můžeme na to říct svůj názor,“ poznamenal Babiš.

Na summitu bude podle Babiše velká koncentrace premiérů a prezidentů, se kterými je možné přímo na místě rychle vyjednat bilaterální otázky, které jiným způsobem řešit nelze. V plánu má setkání s iráckým prezidentem Barhamem Sálihem, libanonským premiérem Saadem Harírím nebo vicepremiérem Jordánska. Setkat se chce také se zástupcem Ománu. Jednat s nimi chce například o ekonomických otázkách. Je podle něj potřeba diverzifikovat český export a podpořit české firmy.

Na Sinajském poloostrově navštíví také české vojáky, kteří v mezinárodní misi MFO dohlíží na dodržování bezpečnostních podmínek mírové dohody mezi Egyptem a Izraelem.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Tomio Okamura byl položen dotaz

nezávislost

Dobrý den, podle vás jsme nejsme politicky nezávislí, znamená to, že volby jsou u nás zbytečné? Taky tvrdíte, že je třeba, abysme byli nezávislí i ekonomicky a v zemědělství. Je to ale vůbec možné, když je naše ekonomika závislá na exportu a na německé ekonomice? A co se týče zemědělství, jak chcete...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jiří Strach poté, co mu Piráti zprznili Anděla Páně. 18 písmen

13:33 Jiří Strach poté, co mu Piráti zprznili Anděla Páně. 18 písmen

V novém volebním spotu se Piráti inspirovali pohádkou Jiřího Stracha Anděl Páně. Poslanec Jakub Mich…