V Hrzánském paláci se dnes rozehraje další kolo kauzy H-System

30.07.2018 7:44

V Hrzánském paláci na Hradčanech se dnes poprvé od vyhlášení rozsudku Nejvyššího soudu sejdou zástupci bytového družstva Svatopluk a konkurzní správce společnosti H-System Josef Monsport. Jako prostředník se jednání zúčastní premiér Andrej Babiš (ANO), přítomen bude i ministr spravedlnosti Jan Kněžínek (za ANO).

V Hrzánském paláci se dnes rozehraje další kolo kauzy H-System
Foto: Vít Hassan
Popisek: V Horoměřicích, kde soud nařídil lidem kvůli kauze H-System vystěhování

Oba členové vlády s jednotlivými stranami sporu hovořili minulou středu.

Nejvyšší soud (NS) vynesl průlomový verdikt v kauze H-Systemu táhnoucí se 25 let minulé úterý, když vyhověl dovolání konkurzního správce. Téměř 60 rodinám bydlícím v Horoměřicích nedaleko Prahy nařídil do měsíce opustit domy, které si bývalí klienti H-Systemu vlastními prostředky dostavěli po zkrachování společnosti v roce 1997. Měsíční lhůta na vystěhování vyprší 23. srpna. Obyvatelé osmi domů zasažených rozsudkem se verdiktu podřídit nechtějí.

Babiš v rozhovoru s deníkem Právo uvedl, že je třeba postupovat v souladu se zákonem, „můžeme se ale snažit přesvědčit obě strany, aby svá stanoviska sblížily“. Předseda vlády si prý nedovede představit, že by policie lidi z problémových bytů v Horoměřicích vyváděla „na dlažbu“, to by považoval za „absurdní a skandální“.

Podle Babiše je potřebná stížnost k Ústavnímu soudu (ÚS), která by mohla pro bývalé klienty H-Systemu čelící hrozbě vystěhování získat čas. Družstvo Svatopluk avizovalo, že nejspíše ve druhé polovině týdne takovouto stížnost podá. ÚS by pak mohl vykonatelnost rozhodnutí NS odložit.

Asi stovka obyvatel Horoměřic v bytech družstva Svatopluk tvoří jen část lidí, kteří s krachem H-Systemu přišla v součtu skoro o miliardu korun. Konkurzní správce Monsport má podle NS právo zpeněžit horoměřické byty ve prospěch všech věřitelů. „Pohybujeme se v režimu konkurzního zákona a já nemůžu vytáhnout z moře věřitelů a bývalých klientů H-Systemu jednu skupinku a obdarovat je a druhým vysvětlovat, že na ně nevyjde,“ uvedl Monsport.

Žalobu správce v minulosti soudy zamítly, mimo jiné pro rozpor s dobrými mravy. NS ale nyní dospěl k závěru, že nájemní smlouvy mezi družstvem Svatopluk a obyvateli bytů jsou neplatné, protože družstvo pokračovalo ve stavbě na pozemcích H-Systemu a investovalo do cizího majetku.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ani Hitler si to nedovolil. Ochranný artefakt naší země vyvezen do Německa. Katolík drtí Pavla. V neděli akce

18:35 Ani Hitler si to nedovolil. Ochranný artefakt naší země vyvezen do Německa. Katolík drtí Pavla. V neděli akce

„Pokud ten pán neví, co se stalo 15. března 1939, tak je otázka, jestli je pro výkon funkce preziden…