V Královéhradeckém kraji všechno běží rychle. Bez vítězného ANO

10.10.2016 15:55

Ustavující zasedání nového zastupitelstva Královéhradeckého kraje by mohlo být 7. listopadu. Na něm by měli zastupitelé zvolit nového hejtmana a radu kraje. ČTK to dnes řekla mluvčí hejtmanství Martina Götzová. Na většinové krajské koalici se již v sobotu krátce po volbách začali domlouvat zástupci ČSSD, ODS, Koalice pro Královéhradecký kraj, Starostů a Východočechů a TOP 09, píše ČTK.

V Královéhradeckém kraji všechno běží rychle. Bez vítězného ANO
Foto: Hans Štembera
Popisek: Občané jdou k volbám do Senátu Parlamentu ČR

Hejtmanem by mohl být lídr ČSSD Jiří Štěpán. Ve volbách vítěznému hnutí ANO hrozí odchod do opozice. Předseda hnutí ANO Andrej Babiš dnes utvoření koalice bez ANO v Královéhradeckém kraji označil za podvod na voličích a považuje ji za nekorektní. Není podle něj možné, aby se ČSSD, ODS a TOP 09 dohodly tak rychle. O situaci dnes přišla Babiše na ministerstvo financí informovat náměstkyně ministryně pro místní rozvoj a lídryně ANO v Královéhradeckém kraji Klára Dostálová. Dohodu, kterou konkurenční strany uzavřely už v sobotu, odmítla před novináři komentovat. V neděli uvedla, že se chce pokusit sestavit „silnou trojkoalici“.

Volby v hradeckém kraji vyhrálo ANO se 13 mandáty

Mluvčí hejtmanství upozornila, že stanovení definitivního termínu ustavujícího zasedání zastupitelstva záleží na tom, zda bude v kraji podán k soudu návrh na neplatnost voleb nebo neplatnost hlasování. Nebude-li podán, mělo by se podle ní konat ustavující zasedání do 7. listopadu. Ustavující zasedání svolává dosavadní hejtman. Po volbách v roce 2012 se ustavující jednání konalo 19. listopadu.

Volby v hradeckém kraji vyhrálo ANO se 13 mandáty. Druhá skončila ČSSD se šesti mandáty. Po pěti mandátech mají ODS a Koalice pro Královéhradecký kraj, která je složená z KDU-ČSL, HDK a VPM. Po čtyřech mandátech mají KSČM, TOP 09 a koalice Starostové a Východočeši. Po dvou křeslech mají koalice SPD a SPO a koalice Pirátů, Strany zelených a Změny pro Královéhradecký kraj.

Dosud na kraji vládla koalice ČSSD a KSČM, která disponovala 23 ze 45 mandátů.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

12:53 Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

Na Slovensku je rušno kolem veřejnoprávních médií. „Největší likvidátoři svobody slova se dnes pasuj…