V Libyi osvobodili dva rukojmí z Ghaní, Čech je stále v zajetí

26.03.2015 6:30

Ze zajetí v Libyi se dostali dva občané Bangladéše. Uneseni byli 6. března ve skupině devíti zaměstnanců ropného pole Ghaní. Jedním z unesených je i český občan, jehož osud je nadále nejasný. O propuštění dvou rukojmích dnes informovalo bangladéšské ministerstvo zahraničí.

V Libyi osvobodili dva rukojmí z Ghaní, Čech je stále v zajetí
Foto: ČTK/AP AP
Popisek: Libyjský povstalec po dobytí sídla Muammara Kaddáfího v centru Tripolisu

Oba Bangladéšané jsou na svobodě od úterního večera a přes noc byli v nemocnici v libyjské pobřežní Syrtě. Dháka oznámila, že oba jsou v dobrém zdravotním stavu a dnes by měli být převezeni do Tripolisu. Odhaduje se, že v Libyi je stále 30.000 dělníků z Bangladéše. 
   
Propuštění obou mužů ve věku 38 a 40 let se podle bangladéšského ministerstva zahraničí uskutečnilo na základě "rychlé iniciativy a neustálému úsilí" ministerstva a velvyslanectví. O případném výkupném se prohlášení ministerstva nezmiňuje. 
   
Mluvčí rakouského ministerstva zahraničí Martin Weiss dnes agentuře APA řekl, že unesení byli brzy rozděleni do dvou skupin. Oba Bangladéšané prý byli zadržováni ještě s rovněž uneseným Ghaňanem. Není však jasné, zda byl propuštěn i on. 
   
"Vítáme, že část unesených byla propuštěna a v úzké koordinaci se zahraničními partnery vyvíjíme maximální úsilí, aby byli propuštěni i zbývající unesení," sdělila ČTK mluvčí českého ministerstva zahraničí Michaela Lagronová. "V tuto chvíli však nemůžeme poskytnout žádné nové ověřené informace o stavu českého občana či průběhu pátrací operace," dodala. 
   
Mezi zbylými rukojmími jsou čtyři Filipínci a Rakušan. Rakousko tvrdí, že se k únosu ještě žádná skupina nepřihlásila a neexistuje ani požadavek na výkupné. Manila ale únos přičítá Islámskému státu a k tomu se přiklání také Praha. 
   
Nejmenovaný bangladéšský diplomat řekl v Tripolisu listu Daily Star, že únosci určitě nejsou příslušníky Islámského státu. Weiss to podle APA ale nemohl potvrdit. 
   
Cizinci pracovali pro rakouskou společnost VAOS (Value Added Oilfield Services), jež se zabývá zajišťováním zázemí ropnému sektoru v Libyi. 
   
V zemi panuje chaos od revolučního roku 2011. Po svržení Muammara Kaddáfího se nepodařilo vybudovat funkční státní instituce a zemi mají v rukou soupeřící milice, dva kabinety a dva parlamenty. Pro cizince je situace mimořádně nebezpečná, takže většina států zavřela svá velvyslanectví a evakuovala jejich personál. V posledních týdnech se islámští radikálové zaměřili na ropná pole, odkud na doporučení libyjské vlády většina společností evakuovala své zaměstnance. 
   
V Maroku se konají pod záštitou OSN diplomatická jednání, jejichž cílem je vytvořit libyjskou vládu národní jednoty a dohodnout se na trvalém příměří. 
 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ste, čtk

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…