V Lidicích si dnes lidé připomenou 75 let od vyhlazení obce

10.06.2017 6:23

V Lidicích na Kladensku si dnes lidé připomenou 75 let od vyhlazení obce nacistickými vojáky. Pietního aktu se zúčastní i plzeňský biskup Tomáš Holub, předseda svazu bojovníků za svobodu Jaroslav Vodička a místopředsedkyně Senátu Miluše Horská, píše ČTK.

V Lidicích si dnes lidé připomenou 75 let od vyhlazení obce
Foto: Archiv
Popisek: Památník Lidice

Pietní vzpomínce bude ráno předcházet ranní mše Tomáše Holuba na základech kostela svatého Martina, poté se účastníci akce včetně pamětníků přesunou ke společnému hrobu lidických mužů, kde zazní projevy a budou položeny desítky věnců.

Odpoledne tradičně následuje přehlídka dětských pěveckých sborů Světlo za Lidice. Zazpívá také Martin Chodúr, a to svou píseň Lidice a také českou státní hymnu s více než stočlenným dětským sborem.

Nacisté obec, kde žilo zhruba 500 obyvatel, vypálili 10. června 1942. Důvodem byla domnělá souvislost jednoho z lidických obyvatel s atentátem na zastupujícího říšského protektora Reinharda Heydricha. V Lidicích bylo zastřeleno 173 mužů, ženy byly internovány v koncentračním táboře v Ravensbrücku a děti, kromě několika, zavraždili nacisté plynem ve vyhlazovacím táboře. Zemřelo 340 lidických obyvatel.

Po ukončení války se zpět do vlasti vrátilo 143 lidických žen a 17 dětí. Letos si Lidice připomněly 70 let od obnovení obce, o jejich opětovném vybudování rozhodla vláda hned po skončení druhé světové války.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Tomio Okamura byl položen dotaz

Nemáte krátkou paměť?

Když se ohlédnete do naší minulosti, tak spousta lidí, včetně mužů raději emigrovala, než aby šla bojovat nebo se podřídili režimu. A myslím, že by se stejně zachovala řada lidí i teď a je to pochopitelné. Opravdu myslíte, že je to důvod k tomu ukončit podporu Ukrajině? A vy byste ty bojeschopné Ukr...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Tím se Fiala nepochlubil. Drahý účet za energie. Češi zaplatili nejvíc

4:44 Tím se Fiala nepochlubil. Drahý účet za energie. Češi zaplatili nejvíc

Prvenství v rámci všech členských zemí Evropské unie si vydobyla za druhé pololetí minulého roku Čes…