V Mělníku protestují proti moderním lampám

24.06.2012 12:36

Město Mělník opravilo náměstí Míru a umístilo na něj moderní svítidla, která nezamořují okolí takzvaných světelným smogem. Části obyvatel se to ovšem nelíbí, jali se proto proti lampám sepisovat petici.

V Mělníku protestují proti moderním lampám
Foto: Hans Štembera
Popisek: Petice iniciativy Proalt

Podle odporujících obyvatel jsou lampy na náměstí příliš moderní, svítí bílým světlem a podle některých i přes jejich aktivitu náměstí v noci tone ve tmě.

Město i odborníci ale rozhodnutí obměnit svítidla chválí. Náměstí totiž podle nich není přesvícené, lampy nesvítí zbytečně do stran a nahoru a je možné přes ně vidět i hvězdy. "Děti z měst často znají mléčnou dráhu pouze z časopisu," řekl serveru iDNES.cz Pavel Suchan z Astronomického ústavu Akademie věd. Tzv. světelný smog totiž znemožňuje pohled na noční oblohu.

"Studie navíc prokázaly vyšší výskyt rakoviny u lidí, kteří nemají dostatek tmy. Jejich tělo tak nevytváří dostatek antioxidantu melatoninu," upozornil Suchan. Temnější náměstí je tak podle něj správná věc, obecně se totiž v Česku tzv. "svítí pánubohu do oken" a je tak jedině dobře, že některá města záměrně ubírají. "Kromě Mělníka mě potěšila třeba nová svítidla na Staroměstském náměstí v Mladé Boleslavi - obě instalace jsou účinné i úsporné," popsal astronom.



Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: par

Radek Rozvoral byl položen dotaz

Neslibujete nesplnitelné?

Opravdu jde ještě změnit migrační pakt, když ho podezřele narychlo EP před volbami odsouhlasil? A jak chcete zrušit green deal? Jsem pro, ale myslím, že je to nereálný slib.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Čižinskému pod nosem! Obnažená „umělkyně“ se producírovala před dětmi

18:34 Čižinskému pod nosem! Obnažená „umělkyně“ se producírovala před dětmi

Umělkyně Kateřina Olivová opět budí kontroverze. Tentokrát po internetu koluje video, jak celá obnaž…