V Německu se šíří dobro, v Česku se šíří zlo. Píší naše noviny

16.09.2015 8:14

Německé hledání cesty ven z uprchlické krize – téma, jemuž se ve svých středečních komentářích věnovali Teodor Marjanovič z MF Dnes a Zbyněk Petráček z Lidových novin. Zatímco Petráček vyzdvihuje, že Německo se odpoutává od nacistické minulosti a šíří dobro, Marjanovič míní, že na rozdíl od Německa atmosféra v Čechách začíná připomínat davovou psychózu jako za hilsneriády.

V Německu se šíří dobro, v Česku se šíří zlo. Píší naše noviny
Foto: Peter Števkov
Popisek: Imigranti ve stanici Keléti

Petráček zdůrazňuje, že ač se nám to líbí nebo ne, přístup k běženecké krizi určuje německá politika a německá veřejná debata. Tu lze dle komentátora Lidových novin charakterizovat tak, že se Berlín odřízl od staré tradice a šíří dobro. Německo totiž prý chce být otevřeností a vstřícností méně německé v tradičním smyslu, který si spojujeme s „piklhaubnami“, slogany typu Sturm und Drang či hláškami Woodyho Allena („Když slyším Wagnera, nutká mě to vpochodovat do Polska“).

Komentátor podotýká, že naši západní sousedé zároveň zůstávají tradičně němečtí v přesvědčení, že právě jejich model – zvláště je-li to model dobra, otevřenosti a pokroku – budou následovat ostatní. „A když nebudou, Německo jim dá svou nelibost najevo. Anebo nedá. Ale je dobré tyto možnosti sledovat a předvídat,“ míní Petráček.

Jako hilsneriáda. Jen chybí Masaryk

Teodor Marjanovič na názorové straně MF Dnes připomíná, že německý ministr vnitra Maiziére pohrozil, že Češi přijdou o své evropské dotace, pokud neprojeví solidaritu s přílivem uprchlíků. Jenže místo, aby česká politická scéna vystřízlivěla ze sebestředných nálad, jen dál dle Marjanoviče vymýšlí, jak rozestavit armádu podél hranic.

Komentátor poukazuje na to, že hradní a vládní protiuprchlické bubnování rozdmýchává davovou psychózu a začíná připomínat hilsneriádu. Roli vylhaných židovských rituálů prý převzal islám a místo domnělého vraha Leopolda Hilsnera tu figurují hordy špinavců, jejichž padoušství spočívá v tom, že podlézají dráty nebo se snaží násilím dostat na náklaďáky. Rozdíl spatřuje Marjanovič jen v tom, že tu dnes není žádný Tomáš G. Masaryk, aby paniku zklidnil a demaskoval populistickou a také značně protiunijní rovinu celé věci.

„Vytratila se lidskost, jakož i historická paměť, která by apelovala na solidaritu, přece už proto, že Češi po druhé světové válce hned dvakrát prchali na Západ ve velkých počtech a byli tenkrát vděčni za vlídné přijetí. Stalo se to v letech 1948 a 1968,“ smutně konstatuje Marjanovič.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: luš

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…