V Německu to bouchlo: Facebook smazal důkaz, ale už je pozdě. Čtěte, co bude dál a co si myslí lidé

29.08.2018 12:14

Případ zavražděného Němce v Saské Kamenici (Chemnitz) dnes dostal nový rozměr. Po internetu se začal šířit zatykač na dva hlavní podezřelé, kteří do Německa přišli z Iráku a Sýrie. Facebook jej však již stačil zablokovat.

V Německu to bouchlo: Facebook smazal důkaz, ale už je pozdě. Čtěte, co bude dál a co si myslí lidé
Foto: Repro Youtube
Popisek: Demonstrace ve východoněmeckém městě Chemnitz

Policie od začátku identitu obou mužů pečlivě tajila a vedle jména ani nechtěla uvést, jaké jsou národnosti. Nyní však jsou všechny tyto informace dostupné a německá veřejnost řeší další skandál. Saský vicepremiér Martin Drulig z SPD označil ilegální zveřejnění zatykače za obrovský skandál a ostře kritizoval policii. „Musí být jasné, že některé věci policii prostě nelze tolerovat. Je nemyslitelné, aby policisté dělali něco takového, byť musí vědět, že se tím dopouští trestného činu.“

Anketa

Myslíte, že Andrej Babiš provádí jménem České republiky dobrou zahraniční politiku?

89%
11%
hlasovalo: 16479 lidí

K Druligovi se přidal také saský premiér Michael Kretschmer z CDU, který označil zveřejnění zatykače za trestný čin. „Musíme to ihned vyřešit,“ doplnil. Ve stejném duchu se vyjádřilo také saské ministerstvo vnitra. „Je nepochopitelné, že se ten dokument dostal k veřejnosti,“ napsalo ministerstvo na Twitteru. Zatykač zveřejnil mezi prvními na svém twitterovém účtu spoluzakladatel hnuti PEGIDA Lutz Bachmann.

Mluvčí policie následně na dotaz německých médií potvrdila, že zatykač je pravý. Dokument byl rovněž zveřejněn také na facebookovém profilu uskupení „Pro Chemnitz“, které organizovalo protestní demonstrace. Po několika minutách však byl zatykač stažen. Dokument podle informací deníku Die Zeit zablokoval Facebook a správcům stránky poslal zprávy, podle které se měli dopustit porušení zásad facebookové komunity.

Facebooková skupina Pro Chemnitz však i bez smazaného příspěvku s přiloženým zatykačem funguje dál a momentálně ji označilo jako „To se mi líbí“ více než 16 000 lidí. Aktuálně administrátoři skupiny svolávají své příznivce k dalším protestům, které se mají uskutečnit zítra v 18:00. S nespokojenými obyvateli údajně přijde diskutovat také saský premiér Michael Kretschmer, který však mezi příznivci skupiny nemá příliš příznivců.

Saský premiér je stejně jako další představitelé politického mainstreamu kritizován za „nálepkování“ účastníků demonstrací, které se konají pravidelně každý den od neděle. Většina politiků tvrdí, že demonstrací se účastní xenofobové, fotbaloví chuligáni a nacisti. „Dlouho jsem v Saské Kamenici a mám toto město i jeho obyvatele rád. Považuji za odporné, že poklidně demonstrující lidi označují média a vláda za nacisty,“ vyjádřil názor většiny příznivců stránky Meg Abazos.

Obecně zakladatelé této skupiny a zároveň organizátoři demonstrací nejvíce kritizují fakt, že v Saské Kamenici, kde žije asi čtvrt milionu lidí, pobývá dle jejich názoru mnoho přistěhovalců. Někteří diskutéři zmiňují, že nemají problém s polskými či ruskými přistěhovalci, ale s těmi, kdo přišli ze vzdálenějších koutů světa a z naprosto odlišného kulturního a náboženského prostředí.  

Události v Saské Kamenici lakonicky okomentoval také Miroslav Macek. „Je to přece úplně jasné: nepokoje v Saské Kamenici mají na svědomí tisíce neonacistů a fotbalových chuligánů a vandalů, a nikoliv tamní naštvaní občané, dennodenně vidící, co způsobila imigrační politika Merkelové a dalších politiků. Jsem zvědav, kdy už Němcům, doposud stádně akceptujícím Führerprinzip, konečně dojde trpělivost a u voleb tu dnešní garnituru smetou.“


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Josef Provazník

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Blyatmobil.“ Ruský vynález se chytil. Odhalil ukrajinskou slabinu

21:33 „Blyatmobil.“ Ruský vynález se chytil. Odhalil ukrajinskou slabinu

Ruským tankům nazývaným „blyatmobiles“ nebo „želví tanky“ či „bitevní stodoly“ se dostává pozornosti…