V ODS se prý chystá smuteční večírek

20.08.2013 8:20

V úterý odpoledne se v Poslanecké sněmovně rozhodne o rozpuštění. Poslanci vyklidí kanceláře, přiťuknou si na rozloučenou ve sněmovní restauraci a zahájí kampaň k předčasným volbám. Podle poslance Pavla Suchánka bude mít ODS "smuteční rozloučení". Napsal deník MF Dnes.

V ODS se prý chystá smuteční večírek
Foto: Hans Štembera
Popisek: Po přestávce přichází už konečně k aktu hlasovacímu

Řada poslanců už vyklízí kanceláře. Patří k nim například členka LIDEM Dagmar Navrátilová. Vzhledem k nulovým preferencím strany bude úterý pravděpodobně její poslední pracovní den ve sněmovně.

Některé strany se budou loučit. ČSSD očekává návrat

Strany ODS a LIDEM pak chystají večírky na rozloučenou. Poslanec ODS Pavel Suchánek už nechce kandidovat. Jeho strana bude mít podle něj "smuteční rozloučení" ve sněmovní restauraci Demokracie. Občanští demokraté zatím neoznámili své volební lídry. Jejich jména ohlásí až na konci srpna.

Naproti tomu sociální demokracie se nejspíš dostane do nové sněmovny, takže rozlučku nepřipravuje. Přesto se v ČSSD budou slavit narozeniny šéfa klubu Jeronýma Tejce.

Nezařazení poslanci žádnou oslavu na odchod neplánují. Nudit se ovšem nebudou. Radim Fiala bude připravovat kampaň pro Úsvit Tomia Okamury, ke kterému přešel z ODS.

Poslanci dostanou odchodné jako v každém jiném zaměstnání. Tři měsíce ale budou muset počkat, protože pokud budou zvoleni do jiné veřejné funkce, na peníze nebudou mít nárok.

Poslanec se základním platem by měl nárok na 220 tisíc korun odchodného

Každý poslanec má nárok na jeden plat a na stejnou sumu za každý odsloužený rok. Poslanec se základním platem, který by pracoval po celou dobu svého mandátu, by měl nárok na 220 tisíc korun. Většina poslanců ovšem pracovala ve výborech, kde brali vyšší platy. Proto budou mít nárok na vyšší částku odchodného.

Předseda rozpočtového výboru Pavel Suchánek (ODS) pro deník MF Dnes odhadl, že na odchodné bude celkem potřeba 100 milionů korun. „Bude nutné udělat rozpočtové opatření, které už bude muset schválit nový rozpočtový výbor po volbách. Ale věřím, že se ve státním rozpočtu peníze najdou,“ prohlásil Suchánek.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vfe

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Pokus o ovlivnění prezidentských voleb v USA.“ Je to tu zase. A už se to řeší

11:50 „Pokus o ovlivnění prezidentských voleb v USA.“ Je to tu zase. A už se to řeší

Na Jacka Smithe, zvláštního poradce odpovědného za dohled nad trestními vyšetřováními bývalého prezi…