V Olomouci sesazovali hejtmana. A ministr Jurečka to vysílal na Twitter

27.02.2017 16:29

V Olomouckém kraji byl z funkce odvolán dosavadní hejtman za hnutí ANO Oto Košta. Jeho politický skon rozvířil krajské vody. Své k odvolání hejtmana napsali ministr zemědělství Marian Jurečka (KDU-ČSL) a senátorka Jitka Seitlová.

V Olomouci sesazovali hejtmana. A ministr Jurečka to vysílal na Twitter
Foto: anobudelip.cz
Popisek: Hejtman Olomouckého kraje Oto Košta (ano)

Pro odvolání hejtmana Košty hlasovalo 35 zastupitelů, tři zastupitelé byli proti včetně samotného „odstřelovaného“ hejtmana. Pro Koštovo odvolání hlasovalo jeho vlastní hnutí ANO a jeho koaliční partneři z ODS a ČSSD. Oficiálním důvodem k odvolání hejtmana byla údajná nečinnost v oblasti revize funkčnosti Krajského úřadu Olomouckého kraje. Kromě toho dosud nedošlo k předání agendy náměstkům dosavadního hejtmana.

Jurečka jako ministr a také zastupitel Olomouckého kraje však slyšel něco jiného. „Tak jsme se dozvěděli od zástupce ČSSD, že důvodem k odvolání hejtmana je vnitřní nesoulad v hnutí ANO,“ napsal na sociální síti Twitter člen vlády.

Postěžoval si navíc, že současná koalice ANO, ČSSD a ODS odmítá přistoupit na tajnou volbu nového hejtmana a stejně tak odmítá umožnit on-line přenos ze zastupitelstva. „ANO, ČSSD a ODS v našem kraji nechtějí náš návrh na on-line přenos ze zastupitelstva Ol. kraje a už vůbec ne tajnou volbu. Pročpak asi?“ zeptal se Jurečka.

Tajné hlasování prosazovala senátorka a zastupitelka Olomouckého kraje (Koalice pro Olomoucký kraj). „Dnes jsem na zastupitelstvu Olomouckého kraje předložila návrh, který má doplnit nové znění Jednacího řádu zastupitelstva Olomouckého kraje o stanovení pravidla tajného hlasování při volbě hejtmana a náměstků... Můj návrh nebyl zastupitelstvem přijat, ačkoliv se nejedná o změny legislativně-technické povahy, které by vyžadovaly odbornou diskusi. Společně s mým návrhem tak bylo prozatím zamítnuto i on-line vysílání zastupitelstva, což je v rozporu s rozhodnutím zastupitelstva, které na minulém zasedání zastupitelstva tento návrh přijalo,“ konstatovala na sociální síti Facebook Seitlová.

Dáma trvala na tom, že tajné hlasování je jednou z demokratických pojistek při odvolávání a jmenování vysokých představitelů kraje a dalších politiků, aby mohl každý hlasovat jen podle vlastního svědomí. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…