V Polsku mají veselo. Lech Walesa chce hnát prezidenta před mezinárodní tribunál

04.09.2016 14:24

Bývalý polský prezident Lech Walesa chce současnou hlavu státu Andrzeje Dudu hnát před mezinárodní soud. Uvedl to server PrvníZprávy.cz.

V Polsku mají veselo. Lech Walesa chce hnát prezidenta před mezinárodní tribunál
Foto: MEDEF
Popisek: Lech Walesa

Před mezinárodní soud se Duda dostane podle Walesy tehdy, neomluví-li se za obvinění zakladatele Solidarity ze spolupráce s komunistickými tajnými službami Polské lidové republiky. 

„Pane prezidente Dudo. Přísahal jste, že budete stát na straně práva,“ vyzval Walesa Dudu k veřejné omluvě za veřejnou urážku. V ní jej prý Duda obvinil, že porušil zákon. „Nebo vás dám k mezinárodnímu soudu,“ uvedl Walesa na Facebooku. 

Původní text ZDE.

To, že byl Walesa agentem bezpečnostních služeb za časů Polské lidové republiky, zveřejnili členové Národního ústavu paměti, když získali dokumenty z domu generála Czeslawa Kiszczaka. Kromě Dudy si Walesa stěžuje i na knihu polského historika Slawomira Cenckiewicze, kde je rovněž uváděna spolupráce s tajnými službami. 

Walesa nyní uvádí, že předloží všechny možné právní vyjádření institucí, které dokážou, že s tajnými službami nespolupracoval. „Nemám nic společného se spoluprací s tajnými službami. Podkopali jste moji autoritu. Ponížili jste mě před světem,“ řekl.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…