V Praze budou v pondělí o situaci k Brexitu jednat V4 a Německo

26.06.2016 16:08

O situaci kolem odchodu Velké Británie z Evropské unie budou v pondělí v Praze jednat ministři zahraničí Visegrádské čtyřky a Německa. V diskusním pořadu České televize (ČT) Otázky Václava Moravce to řekl český ministr zahraničních věcí Lubomír Zaorálek (ČSSD).

V Praze budou v pondělí o situaci k Brexitu jednat V4 a Německo
Foto: archiv tan
Popisek: Brexit

„Já jsem na pondělí už pozval na snídani Frank-Waltera Steinmeiera, přijedou všichni ministři Visegrádu a budeme ráno v devět hodin tady v Praze se bavit o tom, co je podle mě třeba připravit na summit,“ řekl Zaorálek. Na středečním summitu v Bruselu budou jednat premiéři a prezidenti zemí Evropské unie.

Český ministr chce premiérovi navrhnout držet zbytek Evropy pohromadě, nejít do žádných velkých integračních iniciativ a soustředit se na praktické věci, jako jsou nezaměstnanost, nerovnost v Evropě, zabránění dalších finančních krizí nebo otázka bezpečnosti.

Podle Zaorálka je ale potřeba se nyní bavit i o odpovědnosti, která je na straně Británie, ale také na straně EU. „Evropská unie dostala do zubů a měli bychom si říci, proč jsme ten úder schytali a kdo za to nese odpovědnost,“ řekl v ČT. Odchod Británie přirovnal k amputaci ruky nebo nohy.

Předsedu Evropské komise Jean-Clauda Junckera ani někoho jiného nechtěl Zaorálek vyzývat k demisi, ale Junckera v současné době nevidí jako muže na svém místě. Podle europoslance Jana Zahradila (ODS), který se s Pavlem Teličkou (ANO) kromě Zaorálka učastnil debaty v ČT, je předseda EK nevěrohodný. „Jestli bude dál reprezentovat Evropskou unii, tak to je antireklama na celou evropskou integraci,“ poznamenal Zahradil.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pracoval pro CIA. Teď vyzval OSN: Zjistěte, kdo odpálil Nord Stream. A ukázal na USA

6:45 Pracoval pro CIA. Teď vyzval OSN: Zjistěte, kdo odpálil Nord Stream. A ukázal na USA

Nebude trvat dlouho a budou to dva roky, co došlo k sabotáži plynovodu Nord Stream, který zásoboval …