V Rakousku prý verbovali k Islámskému státu desetileté chlapce

16.10.2016 15:23

Ve Vídni ve středu proběhl soud s pěti mladistvými muslimskými radikály čečenského a tureckého původu, kteří se chtěli připojit k Islámskému státu. Čtyři z nich odešli od soudu s tresty mezi 18 až 30 měsíci odnětí svobody. Rozsudek soudu je však podle rakouského serveru Krone zatím nepravomocný.

V Rakousku prý verbovali k Islámskému státu desetileté chlapce
Foto: Hans Štembera
Popisek: Demonstrace Muslimové proti terorismu. Předtím se několik muslimů zúčastnilo křesťanské bohoslužby v kostele Nejsvětějšího Srdce Páně

Pět radikálních islamistů ve věku 15 až 17 let čelí obvinění, že chtěli odcestovat do Sýrie a připojit se k Islámskému státu. Šestnáctiletý člen skupiny byl navíc obviněn z toho, že se pokusil po propuštění z vyšetřovací vazby rekrutovat desetileté až jedenáctileté chlapce. V květnu se vypravil do Turecka, odkud se chtěl dostat do Sýrie. Byl však zachycen na bulharsko-tureckých hranicích a vrácen zpátky do Rakouska. Soud jeho cestovatelské plány „ocenil“ 2,5 roky, z toho deset měsíců nepodmíněně.

Další dva obžalovaní jsou patnáctiletí studenti, kteří se rovněž chystali odjet do Sýrie. Jako svůj den „D“ si zvolili 13. června, ale rakouské úřady o jejich plánech věděly a v cestě jim zabránily. Jeden z mladíků navíc napadl před odjezdem svého otce, který mu odmítl předat pas. Jak uvedl ve své pozdější výpovědi, vytušil, proč a kam se syn chystá vydat. Ten svého otce napadl šroubovákem a způsobil mu masivní krvácení hlavy.

Celý text v němčině máte k dispozici ZDE.

Po tomto incidentu otec agresivního mladíka upozornil úřady a ten včera od soudu odešel s trestem ve výši 2,5 roku, včetně desetiměsíční podmínky. Jeho stejně starý komplic byl odsouzen na 21 měsíců, z nichž sedm měsíců je nepodmíněně. Čtvrtý z obviněných, sedmnáctiletý radikál, se zatím ke spáchání trestného činu nepřiznal a před soudem opět stane příští úterý. Poslední, téměř šestnáctiletý radikál, byl navíc obviněn z loupeže a dostal 1,5 roku. 

Všichni obvinění se navíc musí účastnit deradikalizačního programu. Zatím není jasné, jestli se proti rozsudku odvolají. Případ čtveřice těchto výtečníků však není z pohledu Rakouska ojedinělý. Do Islámského státu odjelo ze země našeho jižního souseda bojovat asi 260 muslimských radikálů. Hojně medializovaný byl příběh šestnáctileté Samri a o rok mladší Sabiny, které společně utekly na území ovládané Islámským státem na jaře 2014.

V dopise na rozloučenou svým rodičům sdělily, že jedou bojovat za Islámský stát a sejdou se společně „v ráji“. Nakonec se ale jejich zbývající pozemský život změnil v peklo. Bojovníci ISIS je nějaký čas využívali pro svoji propagandu na sociálních sítích, ale později si z důvěřivých dívek udělali sexuální otrokyně. Sabina podle dostupných informací zemřela během bojů v prosinci 2014 a Samra bylo ubita v loňském roce svým „kolegou“, když se chystala uprchnout na svobodu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pro

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Provokace.“ Zmizelo to. Odkryto po smrti Josefa Laufera

4:40 „Provokace.“ Zmizelo to. Odkryto po smrti Josefa Laufera

Po smrti zpěváka Josefa Laufera mnozí připomínají jeho píseň o Svobodné Evropě a kapitánu Minaříkovi…