V Rusku soudí básníka, který proklíná krajany a velebí Ukrajince

04.06.2015 6:28

Už měsíce se u okresního soudu v centrálním Rusku vleče proces s místním učitelem a básníkem Alexandrem Byvševem. Ten je obviněn z vyvolávání nenávisti a záště k Rusům. Po loňské anexi Krymu a vypuknutí povstání proruských separatistů v Donbasu totiž publikoval dvě básně, Ukrajinským vlastencům a Ukrajinští povstalci, ve kterých vybízel Ukrajince k odporu proti ruským agresorům, a tím se dostal do hledáčku ruských vyšetřovatelů. V případě odsouzení mu hrozí vysoká pokuta, anebo až dva roky za mřížemi. O práci učitele němčiny prý již přišel.

V Rusku soudí básníka, který proklíná krajany a velebí Ukrajince
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vlajka Ruska

Středeční jednání soudu v obci Kromy v Orelské oblasti bylo podle ruského servisu BBC věnováno sporu, jaký je smysl výrazu "Moskal". Ten v Byvševově tvorbě podle jeho obhájce označuje ruské vojáky, a ne hanlivé pojmenování všech Rusů obecně. Soudkyně Margarita Gridinová nicméně odmítla posudek kyjevského jazykovědného ústavu v tomto smyslu, jakož i žádost obhajoby o vypracování nového znaleckého posudku. Prý úplně postačí posudek místní univerzity, vypracovaný pro vyšetřovatele a potvrzující, že Byvševovy verše šíří zášť k Rusům.

"Dva trestní případy za dvě básně z jedné sbírky poezie představují v Rusku nejlepší potvrzení, že jsem se trefil opravdu do černého. Na místě je připomenout slova velikého Georgeho Orwella, že říkat pravdu v době všeobecného lhaní je extremismus," prohlásil Byvšev podle ukrajinského portálu Cherson Online.

Orwellův výrok bývá v Česku uváděn ve smyslu, že říkat pravdu v čase všeobecného klamu je revoluční čin.

Byvšev má podle serveru newsru.com oplétačky se zákonem od února, ale soud, který se měl původně odehrát v březnu, byl desetkrát odročen. Obviněný využil času ke skládání dalších veršů a tento týden zveřejnil další báseň, v níž oslavuje "bojovníky Ukrajinské povstalecké armády", v Rusku zvané "banderovci", a vybízí "rdousit prokleté Moskaly".


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: vam, čtk

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…