V ZOO se nudí gorila. Kandidáti na hejtmana řešili Královéhradecký kraj

06.09.2012 18:10

Ve Speciálu Martina Veselovského na Českém rozhlasu Radiožurnálu se tentokrát diskutovalo s kandidáty na hejtmana Královéhradeckého kraje Lubomírem Francem (ČSSD), Miroslavem Plassem (ODS), Rudolfem Coganem (TOP 09 a Starostové) a Otakarem Rumlem (KSČM). Řeč byla o nemocnicích, ale také o pavilonu pro gorily.

V ZOO se nudí gorila. Kandidáti na hejtmana řešili Královéhradecký kraj
Foto: tan
Popisek: Královéhradecký hejtman Lubomír Franc

V Královéhradeckém kraji jsou lidé nejvíce znechuceni politiky a nechtějí příliš chodit k volbám. „Počkejme si na výsledky,“ odmítl současný hejtman Franc svou vinu na této věci. Podle Cogana by si ale lidé měli uvědomit, že občané si ty, kteří je nyní zklamali, také sami zvolili.

Kraj je zadlužený kvůli ODS, tvrdí hejtman

Lidi v kraji také nezajímá činnost jejich úřadu. „Já to obrátím – je to dobře, protože to znamená, že ty služby, které zajišťujeme, zajišťujeme dobře,“ vysvětlil Franc s tím, že o práci krajského úřadu by se vědělo jedině při problémech. „Určitě je to dobře,“ souhlasil Cogan.

„ODS nás viní z toho, že kraj je zadlužený,“ stěžoval si hejtman. Prohlásil, že některé peníze byly vynaloženy proto, že je schválilo předchozí zastupitelstvo, které vedla právě ODS – proto to podle France není jen vina sociální demokracie.

Nejasné financování nemocnice

Politici se pohádali hlavně kvůli rekonstrukci nemocnice v Náchodě. „Já bych to zastavil, financování není jasné,“ kritizoval Plass. „My máme stavební povolení, to by měla veřejnost vědět,“ odmítl veškeré pochybnosti Franc. „My na tu nemocnici dostaneme dotaci 400 milionů,“ doplnil Ruml.

Jeden z dotazů mířil na zástupce ODS a TOP 09, kdy se rozlícený divák ptal, proč nekandidují raději za jinou stranu, jelikož zrovna tyto jsou podle něj ostudné. „Já si považuji, že jsem respektován stranou Starostové a nezávislý,“ odpověděl Cogan. „Je to o značce, které se snažím vylepšit jméno. Nejsem stranický turista,“ dodal Plass.

Velkým tématem se stala také ZOO ve Dvoře Králové. Hejtman byl kritizován za investici do pavilonu, kde je momentálně pouze jeden gorilí samec. "Já nemám rád cirkusy a malé zoologické zahrady. Já jsem na tu gorilu koukal třeba půl hodiny a on ten samec tam sedí na jednom místě a nudí se,“ prohlásil Cogan. Podle France je ale zvíře důkazem mezinárodní spolupráce, protože jedna samička pocházející z této zahrady je například v Moskvě. Navíc odmítl, že by ZOO byla nějakým provinčním místem, jelikož jde o unikátní safari.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: joh

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Tomu věří neúspěšní. Plukovník rozebral dezinfo. A na koho cílí

21:50 Tomu věří neúspěšní. Plukovník rozebral dezinfo. A na koho cílí

Plukovník Ivo Zelinka byl hostem podcastu Čestmíra Strakatého. A řeč byla o ruské válečné propagandě…