V den výročí 11. září píší americké noviny o bývalém významném aktérovi tehdejší politiky USA, který opět troubí do útoku

11.09.2014 9:15

Bushův viceprezident Dick Cheney, který byl vždy považován vzhledem ke své válečné rétorice za válečného jestřába, o sobě opět dává hlasitě vědět. Naposledy kritizoval Obamu za jeho zahraniční politiku a vyzýval k mohutnému úderu proti islamistům. Celému projevu se věnuje publicista Dana Milbank ve svém textu publikovaném v deníku The Washington Post.

V den výročí 11. září píší americké noviny o bývalém významném aktérovi tehdejší politiky USA, který opět troubí do útoku
Foto: Fanpop
Popisek: Americký prezident Barack Obama

Anketa

Věříte, že útoky z 11. září 2001 spáchala Al-Káida, jak zní oficiální verze USA?

12%
88%
hlasovalo: 10965 lidí

„Bylo to jako za starých dobrých časů. Scooter Libby seděl v první řadě, Paul Wolfowitz ve druhé a z jeviště se ozývaly válečné bubny Dicka Cheneyho. Bývalý viceprezident hřímal ještě před televizním vystoupením prezidenta Obamy k tématu ISIS, že je situace katastrofální a k drtivé a trvalé porážce teroristů bude potřeba zahájit simultánní akce na několika frontách. ‚Měli bychom na ně okamžitě zaútočit v jejich svatyních, ve volném prostoru, velitelských centrech, prostě všude, kde je najdeme,‘ sděloval s plnou vervou Cheney svému publiku v konzervativním think tanku American Enterprise Institute,“ popisuje Milbank.

„Jsme ve válce. Musíme udělat vše proto, abychom vyhráli. Lhostejno, jak dlouho to bude trvat. Měli bychom zastavit snižování stavu vojáků v Afhgánistánu, stejně tak bychom měli v případě nutnosti uvažovat o vojenské akci proti Íránu a veškerou naši sílu a podporu poskytnout všem těm, kteří bojují proti Muslimskému bratrstvu,“ pokračoval Cheney. „Ve zkratce řečeno, Cheneymu jde o válku, válku a v neposlední řadě o válku,“ komentuje Milbank postoj bývalého viceprezidenta.

Po pěti letech od odchodu z velké politiky a dva roky po transplantaci srdce skutečně vypadal jako ten starý dobrý Cheney, jakého jsme vždy znávali. Vrátil se mu i jeho pokřivený úsměv, stejně tak zatvrzelé odmítání opačných názorů. Moderátor akce Marc Thiessen poukázal na článek Roberta Costy v The Washington Post, kde tento novinář psal o nesouhlasu mladých republikánů s názory Cheneyho, které před nimi prezentoval v úterý. „Ještě nám zbývá přesvědčit spoustu lidí o našich názorech i ve vlastní straně, že ano?“ tázal se Thiessen Cheneyho.

Celý článek v angličtině najdete ZDE.

Cheney nejdříve pokyvoval hlavou, ale poté prohlásil, že s ním nesouhlasilo jen pár diváků a zmíněný novinář se nejspíš zeptal jen právě těchto dvou oponentů. Přesto je pravda, že napříč politickým spektrem nad některými pasážemi Cheneyho panuje shoda. Obama podle většiny politiků i komentátorů příliš dlouho váhal s použitím vojenské síly. Sice ve středu prohlásil, že vojenské akce proti ISIS se budou rozšiřovat, ale zároveň řekl, že vojenské operace v Afghánistánu skončí na konci letošního roku a z Iráku se domů vrátí 140 000 vojáků. „Nemáme v plánu rozšiřovat válku do dalších států,“ nechal se slyšet Obama.

„Ztotožnit se však zcela s alternativou, kterou nabízí Cheney, je téměř nemožné. On totiž jako optimální řešení jakékoli situace nabízí vždy pouze válku. Ještě si asi všichni pamatujeme duel Cheneyho s Obamou z května 2009. Tehdy Cheney zuřivě oponoval Obamově protiteroristické politice, obvinil jej z mnoha chyb a nedbalostí a použil při tom devatenáckrát slovo útok. Ve svém včerejším projevu chtěl Cheney publiku především sdělit, že Obama svojí politikou ohrožuje bezpečnost USA a jejích obyvatel,“ konstatuje Milbank.

„Obama dává každý den čím dál tím více najevo, jakou nedůvěru chová k americké moci jako hlavnímu šiřiteli dobra na světě,“ prohlásil mimo jiné Cheney. Podle jeho názoru dala Obamova nečinnost a nerozhodnost protivníkům Spojených států ideální příležitost, jak posílit jejich pozice. Cheneyho dvacetiminutová řeč, kterou četl z předem připraveného textu, se nesla ve všeználkovském duchu: Já vám to říkal. Přitom je zřejmé, že povstání džihádistů v Iráku nemá na svědomí Obamova politika, ale destabilizace země, kterou válkami způsobilo duo Bush – Cheney. Bývalý viceprezident sice okázale kritizuje Obamovy chyby, ale k těm vlastním zůstává i nadále slepý a hluchý,“ poukazuje Milbank na Cheneyho pokrytectví.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pro

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Že ji neměli rádi? Za tím bude něco jiného. Petr Žantovský tuší, co je za koncem ministryně

4:44 Že ji neměli rádi? Za tím bude něco jiného. Petr Žantovský tuší, co je za koncem ministryně

TÝDEN V MÉDIÍCH Za hodně brutální znásilnění vnímání politiky se dá brát vyjádření Heleny Langšádlov…