V tendru by s gripeny mohly soutěžit stíhačky F-16

02.05.2013 10:15

Soupeřem švédských stíhaček Jas-39 Gripen by v případném tendru, jehož vypsání zvažuje česká vláda, mohly být buď starší, nebo modernizované americké letouny F-16. Na žádost Ministerstva obrany o zaslání předběžných nabídek reagovaly jen USA. Informuje o tom dnes deník E15.

V tendru by s gripeny mohly soutěžit  stíhačky F-16
Foto: acr.army.cr
Popisek: JAS-39 Gripen vzdušných sil ČR

Smlouva na pronájem gripenů vyprší na konci roku 2014. Vláda jedná o jejím prodloužení, premiér Petr Nečas (ODS) ale již dříve připustil, že ve hře je stále možnost krátkodobého řešení, po kterém by na stíhačky následoval otevřený tendr.

Žádosti o předběžné nabídky ministerstvo odeslalo na konci roku. Kromě USA se vyjádřilo také Německo, které ale účast v soutěži podle E15 odmítlo. Jeho těžký bitevník Eurofighter Typhoon se dvěma motory nemůže prý jednomotorovým gripenům cenově konkurovat. Francie na českou žádost nereagovala.

Gripeny využívají také v Maďarsku nebo Thajsku a v JAR

Nynější pronájem 14 švédských stíhaček Gripen za 19,6 miliardy korun schválila v roce 2004 vláda Vladimíra Špidly (ČSSD). Česko letadla splácí deset let. Letouny Jas-39 Gripen používá vedle Švédska, Maďarska a České republiky také Jihoafrická republika a Thajsko.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr, čtk

Radek Rozvoral byl položen dotaz

Neslibujete nesplnitelné?

Opravdu jde ještě změnit migrační pakt, když ho podezřele narychlo EP před volbami odsouhlasil? A jak chcete zrušit green deal? Jsem pro, ale myslím, že je to nereálný slib.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vím, co bylo ve skladu... Kauza Vrbětice uzavřena. Pak zaznělo něco, co řečeno nebylo

17:27 Vím, co bylo ve skladu... Kauza Vrbětice uzavřena. Pak zaznělo něco, co řečeno nebylo

O tom, že ve Vrběticích rozhodně nebyla škoda za miliardu, se rozhovořil bezpečnostní analytik Jaros…