VIDEO Absolutní peklo. Sledujte, jak se tisíce migrantů cpou do tunelu mezi Francií a Británií. Povolá se armáda?

29.07.2015 9:47

Včera podle informací britského deníku Daily Mail vzalo nejméně 2200 ilegálních imigrantů útokem kanál pod Lamanšským průlivem. Jejich cílem bylo dostat se z Francie do Velké Británie. Francouzská policie popisovala situaci jako „absolutní peklo“. Zraněno bylo několik uprchlíků a podle posledních zpráv jeden z nich zemřel.

VIDEO Absolutní peklo. Sledujte, jak se tisíce migrantů cpou do tunelu mezi Francií a Británií. Povolá se armáda?
Foto: thinkstock.com
Popisek: Uprchlíci z Afriky, ilustrační foto

Přistěhovaleckým gangům přebývajícím v utečeneckém táboře ve francouzském přístavu Calais se podařilo překonat bezpečnostní oplocení a v časných ranních hodinách se dostat do tunelu spojující Velkou Británii s evropským kontinentem. „Uprchlíci se hrnuli desítkami děr v oplocení a doslova se vrhali na vlaky,“ prozradil zdroj z francouzské policie. V reakci na to oznámila britská ministryně vnitra Theresa May, že vláda uvolní na řešení migrační krize dalších 7 milionů liber. „Situaci muselo řešit na dvě stě pracovníků bezpečnosti, včetně pořádkové policie. Zásah trval asi šest hodin a skončil v úterý ráno. Patnáct migrantů utrpělo zranění. Šlo o velmi vážné porušení zákona a celá věc se bude pečlivě vyšetřovat,“ uvedl mluvčí departmentu Pas de Calais.

Podle čerstvých zpráv má aktuální konflikt v Calais svoji první oběť. Policie oznámila, že dnes ráno našla tělo mladého Súdánce, který zemřel poté, co do něj narazil kamion. Vážná zranění potom utrpěli dva Súdánci, kteří ve snaze dostat se přes tunel vstoupili do cesty rozjetému vysokorychlostnímu vlaku. První z nich, pětatřicetiletý muž, byl vážně zraněn v pondělí brzo ráno. Druhý, o tři roky mladší muž, spadl pod vlak a utrpěl vážná zranění hlavy a horní části těla. Sedm dalších migrantů se zase málem utopilo po pádu do sběrné vodní nádrže nacházející se v blízkosti vchodu do tunelu. „Vážně ohrozili svůj život a měli obrovské štěstí, že nezemřeli,“ prozradil soudní zdroj, který celý případ vyšetřuje. Za poslední týdny úřady evidují deset mrtvých přistěhovalců, kteří zemřeli při pokusu dostat se z Francie do Velké Británie přes kanál spojující obě země pod Lamanšským průlivem. Většina z nich byla zabita při snaze vylézt na vlak, neopatrné chůzi po silnici nebo po pádu do vody.

Na video z událostí v Calais se můžete podívat ZDE

Vedle ohrožení životů samotných přistěhovalců i britských turistů vracejících se z dovolených dochází vzhledem k neustálým útokům přistěhovalců ke zpoždění všech vlaků. Například o víkendu byly vlaky zpožděné až o pět hodin. Chaos vznikl také v důsledku stávky francouzských námořníků, kteří protestují proti hrozící ztrátě pracovních míst. Jak uvádí Daily Mail, v současné chvíli se v okolí přístavu Calais pohybuje asi 5000 ilegálních migrantů, kteří každý den usilují dostat se do Velké Británie. Do zdejšího uprchlického tábora přichází každý den na 150 nových uprchlíků a velikost tábora nyní dorostla do velikosti menšího města. Problémy jsou však i finančního rázu. Např. manažeři dopravních firem odhadují, že nákladní průmysl Velké Británie tak denně přichází kvůli těmto potížím o 750 000 liber.

Celý text v angličtině máte k dispozici ZDE

Drtivá většina uprchlíků směřuje přes Calais do Velké Británie a Francouzům proto dochází trpělivost. „Za současné problémy může především štědrý sociální systém Velké Británie, který láká tisíce ilegálních migrantů,“ nechala se slyšet starostka Calais Natacha Bouchartová. Francouzská a britská vláda se snaží problémy řešit a dochází k pravidelným setkáním mezi ministry vnitra obou zemí i vysokými státními úředníky. Jak již bylo zmíněno výše, britská ministryně vnitra přislíbila na řešení krize vynaložit sedm milionů liber. „Oběma vládám je jasné, že musíme zajistit pořádek. Máme co do činění se zločineckými gangy, pašeráky lidí, kteří vydělávají na lidském utrpení,“ uvedla Theresa May, jež také zmínila, že si je vědoma negativního dopadu na řidiče kamionů i cestujících. „Francie i Velké Británie se proto dohodly, že budou společně vracet ilegální uprchlíky do zemí jejich původu.“

Další video z posledních událostí v přístavu Calais je ZDE

Britský ministerský předseda David Cameron přislíbil, že vláda udělá vše pro to, aby napjatou situaci zlepšila. K situaci se vyjadřuje také britská opozice. Vůdce euroskeptické partaje UKIP Nigel Farage se vypravil přímo do Calais. „Zažil jsem chaos a nepořádek v Calais na vlastní kůži. Měli bychom začít uvažovat o povolání armády, aby vojáci zabránili pokusům ilegálních přistěhovalců dostat se do vlaků a kamionů. Musíme vyslat jasný signál, že jejich pokusy vstoupit na území Velké Británie nebudou úspěšné,“ uvedl známý kritik Evropský unie na svém twitterovém účtu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pro

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

12:53 Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

Na Slovensku je rušno kolem veřejnoprávních médií. „Největší likvidátoři svobody slova se dnes pasuj…