VIDEO Američan přijel na Donbas. Podal svědectví, za které ho Washington nepochválí

07.07.2016 9:52

Public Broadcasting Service (PBS), americká nezisková organizace sdružující veřejné televize, začala vysílat reportáže dokumentující situaci ve východní Evropě. Pomocí této týdenní série reportáží se snaží Američanům objasnit příčiny konfliktů mezi Ukrajinou a separatisty na východě země. V rámci prvních dvou reportáží se „zvláštní korespondenti“ PBS podívali na obě strany konfliktu.

VIDEO Američan přijel na Donbas. Podal svědectví, za které ho Washington nepochválí
Foto: pixabay.com
Popisek: Socha archanděla Michaela na kyjevském Maidanu

„Náš reportér Nick Schifrin se za pomoci Pulitzerova centra pro krizové reportáže rozhodl vydat do oblasti, ve které má oficiálně – podle minských dohod – panovat klid zbraní. Ihned po příjezdu se ovšem ujišťuje v tom, že realita je dosti odlišná,“ uvádí se na začátku reportáže.

Reportér Nick se ihned po příjezdu do „Doněcké lidové republiky“ ocitne v zákopech. „Neustále tu zuří opravdový boj, je to skutečně intenzivní,“ ujišťuje ho Ivan, jeden z přítomných vojáků, který vyrost v nedaleké vesnici. Nepřátelé se nachází jen o několik metrů dále. „Vidím odsud jejich pozice,“ ujišťuje Nicka Ivan.

Navzdory podmínkám dohody, které hovoří o režimu klidu zbraní, je v této části východní Ukrajiny možné slyšet výstřely velmi často. Průměrně zde přijde o život alespoň jeden voják Doněcké lidové republiky každý večer.

„Přijde mi, jako bych se navrátil časem sto let nazpátek. Je to zákopová válka. Slyšíme tu výbuchy, některé z nich ne příliš daleko od nás. Všichni tito muži zde takovýmto způsobem bojují již od ledna. Všichni se shodují na tom, že se fronta nepohnula ani o metr,“ říká americký reportér.

„Co všechny tyto muže motivuje k tomu, aby zde půl roku stáli na místě?“ táže se Nick.

„Můj domov se nachází pět kilometrů od zákopů. Jak bych mohl nebojovat, když žiji tak blízko?“ odpověděl Ivan.

Na místě je i ji jistý Andrej, který v minulosti působil ve službách sovětských speciálních služeb. Říká, že přijel s úmyslem školit místní dosti neprofesionální armádu. „Poslali vás sem z Ruska?“ ptá se Nick. „Ne, ne. Jsem dobrovolník – nikdo mi za mou práci zde nic neplatí,“ ujistil ho Andrej.

Později americký reportér naráží na několik mladých dívek, které se buďto úporně připravují na potencionální vojenský konflikt nebo se zabývají tím, že rekrutují lidi od 18 do 55 let do armády. „Profesionální ruští vojáci, kterých zde mají být podle oficiálních prohlášení americké vlády tisíce, nikde zahlédnout možno není,“ tvrdí Nick.

Ukrajinci v područí NATO

„Bojuje proti nám celá Ukrajina, která zas ovšem jen poslouchá rozkazy NATO. Nezachovala si ani špetku samostatnosti. Napíšete o mně, že jsem nějaká blonďatá separatistka, která přijde a začne vraždit vaše děti? Ano, to napíšete správně,“ sdělila Nickovi Anja, bývalá úspěšná podnikatelka, která si se svým podnikáním dala na chvíli pauzu, aby se mohla zasadit o proruskou budoucnost své země.

„V centru města je možné vidět ‚státní‘ zaměstnance, jejichž výplaty financuje Rusko; starají se například o údržbu zahrad. V supermarketech jsou k dostání jen ruské produkty. Jediná měna, se kterou si zde můžete něco pořídit, je ruský rubl,“ zmiňuje Nick.

Problém je podle místních v tom, že Doněcká lidová republika vznikla za pomoci ruských vojáků, ale součástí Ruska se nestala. Nyní se navíc nachází v kompletní izolaci od zbytku Ukrajiny. Nefungují zde žádné banky, lidé si nemohou vyzvednout své starobní důchody.

Nejvíce si člověk může vydělat jako voják, platí 225 dolarů měsíčně. Jiné perspektivy tu pro mladé lidi nejsou. Většina z nich nemůže toto území ani opustit, nemají totiž ukrajinský pas. Jejich doněcké doklady jim umožňují vstup pouze na teritorium Ruské federace.

Druhá strana barikády

V rámci druhé části týdenní série o východní Evropě se reportér Nick Schifrin vydal na Ukrajinu, konkrétně do přístavního města Oděsy, kde místní vláda údajně vede válku na dvou frontách – bojuje s interní korupcí a separatisty na východě.

Ihned po příjezdu do Oděsy Nick naráží na ukrajinskou policii. Seznamuje se s vysokým policejním důstojníkem, který se po městě vozí ve zbrusu novém Priusu. Devětadvacetiletý Olexandr Hrečanuk je oděn v blýskavé uniformě, která byla zaplacena z peněz proudících ze Západu. Starý policejní sbor byl prý zkorumpovaný, proto byl kompletně nahrazen novým.

„Vypadáte jako policista z New Yorku. Vnímáte newyorskou policii jako jakýsi model, které se snažíte napodobit?“ zeptal se Nick mladého ukrajinského policisty.

„Ano, tak to vidíme. Snažíme se pomáhat lidem, jak můžeme,“ odpověděl Olexandr. Docílit změny prý ovšem není tak jednoduché. „Jsou tu samozřejmě lidé, kteří by byli mnohem raději, kdyby byl zachován starý systém,“ zmínil.

 

Novým starostou města Oděsy je bývalý prezident Gruzie Michail Saakašvili. „V této zemi jsou již 25 let u moci ti stejní lidé. Jsou to stejní lidé, kteří Ukrajině tak uškodili. Udělali z ní nejchudší zemi v Evropě,“ tvrdí zkušený politik.

Saakašvili získal před rokem ukrajinské občanství a byl zde dosazen do funkce starosty města, aby bojoval s korupcí. Někdejší gruzínský prezident se mnohým vepsal do paměti jako rázný odpůrce Vladimira Putina a jeho politiky. Dnes je pro mnohé Rusy stále trnem v oku. Ale jeho hlavní kritika je směřována na samotné Ukrajince.

„Nemyslím si, že Putin může Ukrajinu porazit. Jediný, kdo může Ukrajinu porazit, je ona sama,“ míní. Saakašvili od svého nástupu řádně ukrajinskou politickou scénu rozvířil. Politiky, kteří do této doby vládli zemi, obvinil z korupce. Například v prosinci loňského roku při vládní poradě obvinil ministra vnitra z krádeže.

Je to válka mezi Ukrajinou a Ruskem

Nick se později setkává i s vojáky na druhé straně barikády. Jejich nepřáteli jsou Ukrajinci, kteří se chtějí od země oddělit a stát se součástí Ruska. Ukrajinští vojáci konflikt ovšem za občanskou válku nepovažují.

„Toto není žádná občanská válka. Toto je válka mezi dvěma zeměmi – mezi Ukrajinou a Ruskem. Jde tu o moji zemi, tu bráním,“ sdělil Nickovi jeden z ukrajinských vojáků Jan Fidrja.

Mnoho z přítomných vojáků si stěžuje na podmínky minských dohod. Prý všechny pokyny přicházejí od politiků, což vojákům znemožňuje pokračovat v bojích. Válka se údajně zasekla na mrtvém bodě.

„Nevidím tu žádnou strategii nebo plánování toho, jaký by měl být následující krok. Lidé zde vůbec nechápou, co tu děláme,“ řekl jeden z vojáků.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: fib

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…