VIDEO Co to je? To jsou špekáčky. Tady to smrdí. Ty děláš hovno... Pražští mládežníci přijeli „makat“ na vesnici mezi „hloupé lidi, které nic nezajímá". Takto to dopadlo

07.06.2018 9:51

Zlatá mládež. V tomto televizním pořadu si pětice mladých a zajištěných lidí zkouší, jaké to je žít normálním životem. Česká televize včera večer odvysílala díl, v němž si pět protagonistů vyzkoušelo práci v JZD. Došlo na otázky typu „z čeho je špekáček“... Nakonec se protagonisté mezi sebou pohádali. Některým totiž došla trpělivost s těmi línějšími.

VIDEO Co to je? To jsou špekáčky. Tady to smrdí. Ty děláš hovno... Pražští mládežníci přijeli „makat“ na vesnici mezi „hloupé lidi, které nic nezajímá". Takto to dopadlo
Foto: Repro ČT
Popisek: Z pořadu ČT Zlatá mládež

Jací jsou podle účinkujících lidé z venkova? „Jsou sociálně a kulturně níž, protože na tom venkově není té kultury třeba tolik, jako v hlavním městě,“ řekl Petr. „Většinou lidi, co se živí rukama, a ta průměrná nebo spodní vrstva lidí,“ míní Mike. „Nechtějí se nic naučit, nic je nezajímá, mají ten svůj venkovský život,“ myslí si Klára.

Mike a Klára si na jeden den vyzkoušeli, jaké to je být řezníkem v menším družstvu v Mrákotíně u Hlinska. Renato, Sharlota a Petr pro změnu pojedou pracovat s rybami do jihočeské Blatné. V rybárně musí ryby očistit, vykuchat a předtím samozřejmě usmrtit. Petr se na to příliš netváří. Podobné to bude v drůbežárně v Mrákotíně. Tam kuřata pověsí hlavou dolů, omráčí proudem a poté podříznou.

Mike omračuje kuře. (repro ČT)

Anketa

Je dobře, že Zeman jmenoval Babiše znovu premiérem?

79%
21%
hlasovalo: 12104 lidí

Mike se do práce s kuřaty pustil s vervou. „Vstávej,“ mluví ke kuřatům. Chytat do rukou se mu je příliš nedaří. Co není v rukou, to se snaží nahradit aktivitou. Uspávat kuřata pomocí elektrického výboje se naučí, s otevřením krku už to taková sláva není. Namísto provedení jedním tahem krk pižlá sem a tam. „Ježišmarjá fuj, se mi poblil do ruky,“ hlásí Mike svou první zkušenost s usmrceným kuřetem. Zaměstnanci na něj koukají s rozpaky. Kouká také Klára, kterou celá anabáze v drůbežárně děsí. Zatím na práci ani nesáhla. „Myslela jsem, že bych to zvládla, ale když jsem tam pak viděla ty kuřata jak trpí, tak bych pak asi neměla dobré spaní, kdybych žila s pocitem, že jsem tady někoho podřízla,“ řekla Klára.

Klára se děsí práce s kuřaty. (repro ČT)

Klára odmítla podřezávat kuřata, dostala místo toho za úkol vybírat vnitřnosti. „To je hnus, já se bojím tam šáhnout,“ pohoršuje se Klára nad strkáním ruky v gumové rukavici dovnitř kuřete. „Všechno vytáhnout, játra i srdíčko,“ radí jí pracovnice na lince. „Fuj, tam je krámů,“ konstatuje Klára. Mikovi jdou pracovní úkoly lépe, nebojí se jich, ale všechno mu trvá neskutečně dlouho. Když Mike pižlá kuřatům pařáty, jeden z pracovníků se na to už nemůže dívat. „Nejde to. Půjč mi to, já ti ukážu, jak to jde,“ říká, bere do ruky dvě kuřata a rychlým pohybem je zbavuje pařátů. „Já vás tady zdržuju, jo,“ odtušil Mike. „Neměl jsem s tím morální problém, ale moc mi to nešlo manuálně. Než jsem se do toho dostal, tak mi to chvilku trvalo,“ řekl Mike na kameru o práci v drůbežárně.

V rybárně zabíjí stroj. Renata se zajímá o jednotlivá tlačítka na velké mašině uprostřed haly a s potěšením je mačká. Kuchat ryby už ale budou muset mladí lidé vlastníma rukama. „Napářem, roztáhnem, vyndáme, jo,“ ukazuje mladým pracovník závodu krok po kroku, jak se s rybou pracuje. Petrovi se moc nelíbí, když má rybám sekat ploutve. Soustředěný výraz má především v obličeji. „Měli jsme tu i horší adepty, ale celkem jim to jde. Celkem to odsejpá a je to v pořádku,“ hodnotí vedoucí směny dosavadní snahu trojice dospívajících, kteří za ním poprvé v životě zpracovávají ryby.

Petrovo znechucení při porcování ryb. (repro ČT)

Pak se trojice přesouvá na kuchání makrel. Renato rybu otevře, Sharlota vyndá rukou vnitřnosti a Petr má za úkol ji nakonec omýt a očistit. „Hlavně to vyndej pořádně, já na to nechci šahat,“ instruuje Petr Sharlotu. „Primadona,“ komentuje to Renato, kterému jde práce celkem od ruky. Nakonec celá věc dopadne tak, že pobavený Renato předvádí Petrovi, kterak rybu efektivně zbavit vnitřností. Má legraci z Petrova zhnuseného výrazu. „To je sranda Péťo,“ rýpe do Petra. Kdyby to bylo na Petrovi, prodávaly by se ryby jen s vnitřnostmi.

Šarlota a Renato se baví Petrovým zděšením. (repro ČT)

Že chtěl Petr dělat u makrel jen tu nejlehčí práci, si všimla i Sharlota. „Mám největší problém s těmi vnitřnostmi, vytahovat je z ryby. Ono je to i v té rukavici cítit, ještě smrad z toho a tak,“ hodnotí to Petr na kameru. Došlo to až tak daleko, že se Petr při práci nedíval na rybu, kterou právě „zbavoval“ vnitřností.

Po krátké zkoušce u ryb a drůbeže se celá pětice přesouvá do zemědělského družstva v Rosicích u Chrasti, kde se setkají s prací u krav a prasat. Na místě je přivítá předseda družstva Václav Blažek, který nedávno odmítl družstvo prodat jednomu velkému zemědělskému koncernu, protože se bál, že by lidé přišli o práci. „To, co vyroste v chlívech, my porazíme na našich jatkách. Zpracujeme to v masné výrobě a prodáme to ve vlastních prodejnách. Co na vesnici vyroste, abychom zpracovali a nabídli zpátky lidem,“ popisuje pan Blažek pětici mladých fungování družstva.

Noví zemědělci z velkoměsta se jdou nejprve ubytovat do noclehárny, která je přímo v prostorách družstva. Stroze zařízená, ale čistá ubytovna není standardem, na který by byli zvyklí, zdrželi se ale nemístných komentářů. Po noci strávené na ubytovně se jde v 5:30 ráno na směnu. Zlatá mládež začíná na jatkách. Mike s Klárou si vyzkouší uzenářskou výrobu. „Neuvěřitelně to tu smrdí,“ shodují se.

Zbylá trojice se podívá do porážecí haly. Petr ihned naštval vedoucího haly, když si na hlavu nevzal povinnou čepici. „Slyšíte mě, co vám říkám,“ ptá se Petra, když ten nereaguje na první výzvu k nasazení čepice. „Že si mám dát tu čepici,“ odpovídá Petr, stále bez čepice. „No tak dělejte,“ nemaže se s ním vedoucí. „No tak to řeknu normálně ne, nemusíte mi říkat dělejte, ty vole,“ odpovídá Petr. „Pánové pokračujte s nima dál, jo. Nemám to zapotřebí, spratek jeden,“ říká vedoucí směny zbylým zaměstnancům a odchází, nemá na mládežníky trpělivost.

„Ta zpěvačka co tady je, nějaká hiphopová, ta Šarlota, ta je celkem v klidu. Ten homosexuál v brýlích (Renato) je taky v klidu. A ten s tím kohoutem (Petr), to bude hajzl,“ odtuší vedoucí směny na kameru. „Myslím si, že na takhle mladýho kluka by tohle vůbec neměl z úst vypustit,“ dodává. „Nemám rád, když vidím poprvé cizího člověka a on se ke mně chová, jako když mě zná dvacet let. Zařval na mě dělej, takový zacházení a chování nestrpím,“ vyjadřuje se do kamery Petr.

Petr si stěžuje na vedoucího směny. (repro ČT)

Na dnešní směně se má porazit čtyřicet prasat z družstevního chovu. „On je podřezává,“ komentuje zděšený Petr. „Ano, ano, podřezává je,“ mluví k němu Renato jako k dítěti. Mezitím na dalším stanovišti učí pracovnice Mika a Kláru, jak se ručně vážou špekáčky. „Tohleto je co,“ ptá se vyjevený Mike. „To jsou špekáčky,“ odpovídá s notnou dávkou trpělivosti pracovnice závodu. „Nikdy jsi neviděl špekáček,“ nevěří vlastním uším.

Mike se zajímá o celý výrobní proces a dozvídá se tak, že hotové špekáčky navštíví udírnu. „Tam se dělá co,“ ptá se. „Tam se udí,“ odpovídá Mikovi s ledovým klidem pracovnice. „Někdy má tak trapný a blbý otázky, že to unaví,“ všímá si i Klára, která na špekáčcích dělá spolu s Mikem. Mike se totiž raději více ptá a méně pracuje.

Vedoucí směny pozoruje Mika a jeho otázky. (repro ČT)

Mikovo pracovní tempo je neskutečně pomalé. „Mike se snaží, ale jenom, když je tam kamera. Když tam není, tak už si spíš povídá a hledá, co by dělal jiného,“ všímá si Klára. To ale Mike neví, že nahoře v kanceláři jeho počínání šéf směny sleduje na kamerách instalovaných v provozu. „To by si moc nevydělal,“ komentuje to. „Vydržel by tady tak do svačiny,“ dodává na adresu Mika. „Když přijdu novej, tak se dám do práce, jako tadyta slečna. On na práci asi opravdu není. Moc mu to nevadí, že už jsme ho předtím chytli, že nepracuje, on dál nepracuje,“ porovnává snažení Kláry a Mika vedoucí a baví se záběry na lelkujícího chlapce, který neví, že je sledován.

„Samozřejmě, že jsem pracovitej,“ říká Mike později na kameru. „Klára dobrý, myslím, že se umí postavit k práci, práce se nebojí. Je to taková křehčí dáma, ale myslím si, že by se do toho časem dostala,“ hodnotí dívčino počínání vedoucí. Pořad poté ukazuje, jaké pracovní návyky má pětice v jejich každodenním pražském životě. „Když nechci pracovat, tak nepracuju, když chci jet na dovolenou, tak jedu,“ říká Mike. Sharlota, hiphopová zpěvačka, přiznává, že pracuje nonstop o víkendech, pracovní dny jsou ale pro ni příležitostí k odpočinku.

Poté se show vrací na jatka. Petr s Renatem společně mají za úkol spařovat prasata. Manipulace s prasetem se jim nedaří, což dokládají i pobavené výrazy okolostojících dělníků. Když mají prase pověsit za kopyta na hák, Petrovi se do toho příliš nechce. „Chceš mu sundat nehty,“ ptá se Petr Šarloty, jestli by práci nezastala za něj a přidává zajímavý exkurz do biologie. Šarlota místo toho bude čistit vyvržené vnitřnosti. Práce to není hezká, ale dívka se snaží. Stejně tak se žádné práce neštítí ani Renato. Vyvržení prasete ho nejspíš i baví, stejně tak půlení.

Renato půlí prase. (repro ČT)

Vedoucí směny na jatkách to ale vidí jinak. Podle něj obstála hlavně Šarlota, oba pánové nikoli. Brzo by podle něj letěli.

Zlatá mládež se pro další úkol vydá do prasečáku a také do kravína. Nagelovaný Petr si dělá selfie se selátkem.

Petr si dělá selfie se selátkem. (repro ČT)

„Já mám problém s Petrem. Hned na začátku, když jsme se seznámili, to byl první člověk, kterého jsem označila, že s ním budu mít problém. My jsme každý diametrálně odlišní. Bohužel se to stupňuje a mně dochází trpělivost,“ řekla Šarlota. „Je problém, že jsem se fotil s prasátkem. Prý se nesmějí brát, přitom ta paní mi ho půjčila sama, že jo,“ je zmatený Petr.

Po chvíli lelkování mají protagonisté za úkol čistit chlívy, značkovat selátka a zkracovat ocásky. „Dnes pro mě bylo nejhorší, když jsme museli těm malým selátkům štípat ocásky a propíchávat jim ouška, protože je to bolelo,“ vyznal se ze svých pocitů Petr. „Myslím, že se tu o ta zvířata starají dobře. Mají se tu dobře, není to, že by tu byla bezprizorní. Je vidět, že se o ně starají dobří lidé. Teď budu pro všechny vegany za strašného masochistu,“ myslí si Šarlota.

Na konci směny ve vepříně došlo mezi Petrem a Šarlotou k rozepři. Petr vzal do ruky kolečko a vyvážel seno. Připadalo mu, že pracuje jako jediný. „Že byste třeba makali, vzali si seno taky,“ pronesl směrem k ostatním. „Prosím tě, ty tady poprvé něco děláš za ten celej pořad, jo. Dement, co si to dovoluje,“ vyjela na něj rozčilená Šarlota. „Jo, ty tady děláš úplný hovno. Čůrák, ty vole,“ přisadil si na Petrovu adresu Renato.

„Přijde mi blbost brát si do prasečince dámský montérky jen proto, že v nich člověk vypadá nabušenější,“ komentuje na kameru Šarlota Petrův vzhled. „Není schopnej cokoliv dodělat, i když si schválně vybírá ty nejlehčí činnosti, u kterejch se nejmíň zamaže,“ nešetří Petra ani Renato. „Nevím, co má za problém, jestli mu vadí, že jsem úspěšnější a hezčí než on... asi s tím má problém,“ říka Petr, sedící před kamerou a hladící selátko.

Petr hladí selátko. (repro ČT)

Klára s Mikem mají u krav již nadojeno, tak se pro zábavu fotí u traktoru. Je to pro ně veliká atrakce. Oba si pak sednou na šálek mléka s dvěma zaměstnanci, kteří na ně během směny dozorovali. „Čím se živíte,“ zní otázka od ženy. „Já mám pojišťovnu a točím videa na Youtubu,“ popisuje Mike svůj byznys s obhajováním dopravních přestupků, pro který točí na serveru Youtube kontroverzní videa, ve kterých vulgárně uráží strážníky městské policie. (Jeho youtubový kanál mu byl před několika dny pro porušování pravidel serveru smazán, pozn. red.) Oba farmáři jsou překvapení, že se dá vydělávat točením videí na internet. „Já jsem asi druhej nejsledovanější v týhle zemi, takže jo,“ chlubí se Mike.

Nesmí chybět selfie s traktorem. (repro ČT)

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Marek Korejs

Ing. Martin Kolovratník byl položen dotaz

Byl byste pro, aby měli cyklisti SPZ?

Cyklisti jsou všude a dost často bohužel nedbají pravidel silničního provozu. Už víckrát se mi ale stalo, že udělali nějaký přestupek a vlastně jim to projde, protože je nemáte jak identifikovat, i když je třeba natočíte nebo je zachytí nějaká kamera. Neměli by mít na kole něco, podle čeho půjdou id...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Fiala to musí říct první... Úniky z tajných služeb vybraným novinářkám? „Kauza“ Bystroň. Generál varuje

8:20 Fiala to musí říct první... Úniky z tajných služeb vybraným novinářkám? „Kauza“ Bystroň. Generál varuje

Není dobré, pokud tajné služby používají média k „únikům“ ze svých dokumentů, varuje generál a bezpe…