VIDEO Donbas je infikovaný. Nemá žádnou genetiku, šokoval v TV ministr kultury Ukrajiny

23.11.2016 10:00

V televizním pořadu Svoboda slova na stanici ICTV řekl ukrajinský ministr kultury Jevhen Nyščuk, že část obyvatel Ukrajiny, konkrétněji obyvatelé Čerkasu a Donbasu, postrádá genetiku, aby přijala ukrajinskou kulturu. Pořad se věnoval diskusi u příležitosti třetího výročí Euromajdanu, které nyní Ukrajina oslavila.

VIDEO Donbas je infikovaný. Nemá žádnou genetiku, šokoval v TV ministr kultury Ukrajiny
Foto: youtube.com
Popisek: Ministr kultury Ukrajiny Jevhen Nyščuk

Nyščuk odpovídal na otázku o roli knihy pro uvědomění ukrajinské identity v souvislosti s jihem a hlavně východem země, které, jak diskutující Natalia Sokolenková připomenula, „byly objektivně pod vlivem ruského světa“. Podle Nyščukových slov je otázka ukrajinské kultury na dnešní Ukrajině bezpečnostním problémem, který je hned na druhém místě co do významu – hned za dobře vyzbrojenou armádou.

Dále Nyščuk řekl s odkazem na historický vývoj země: „Situace, která vznikla na východě a jihu, je propastí uvědomění. Navíc, když jsme mluvili o genetice v Záporoží a na Donbase, tak to jsou města se zvnějšku dovezenou infekcí (ekdemická). Tam není genetika, jsou to vědomě infikované (regiony, pozn. red.). Čerkasy jsou slavný hejtmanský a ševčenkovský (Taras Ševčenko, ukrajinský národní básník 19. století, pozn. red.) kraj. Vlastní město Čerkasy je na polovinu infikované zvnějšku. Proč? Protože se báli ševčenkovského ducha. Taková byla technologie Sovětského svazu.“

Podle ministra kultury je zdrojem nového ukrajinského uvědomění „kniha, výchova dětí, hodně uměleckých událostí, film a tak dále“. Doplnil, že stát vytvořil Institut knihy, který po zemi šíří knihy, a to takové knihy, jaké požadovaly pro sebe knihovny. Role kultury je podle slov ministra kultury zašití rány v ukrajinském uvědomění.

Ničšuk také řekl v rámci diskuse, že Putin anektoval Krym a rozpoutal agresi na Donbase, protože „na Majdanu prohrál“. V podstatě také odmítl nejnovější film amerického Olivera Stona, který mapuje události ukrajinského Majdanu v roce 2013, a na otázku, zda se bude na Ukrajině oficiálně vysílat, neodpověděl. Nyščuk v této souvislosti rovněž zdůraznil, že majdanská revoluce byla pouze a jedině záležitostí Ukrajinců samotných a odmítl zahraniční vměšování.

Celou skoro dvouhodinovou diskusi je možné sledovat na webových stránkách stanice ICTV v ukrajinském jazyce. Na výrok ukrajinského ministra v českém prostředí upozornil jako první analytik Štěpán Kotrba na svém facebookovém profilu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: vss

Mgr. Ondřej Kolář byl položen dotaz

návrat Ukrajinců

Je podle vás fér někoho nutit jít válčit, když nechce, a lze takové lidi vůbec nějak motivovat? Jestli někdo před válkou utekl, myslíte, že je něco, co ho přiměje jít válčit? Vždyť není nic cennějšího, než život. A jelikož se válka pro Ukrajinu nevyvíjí vůbec dobře, není třeba řešit, co bude Ukrajin...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Pokus o ovlivnění prezidentských voleb v USA.“ Je to tu zase. A už se to řeší

11:50 „Pokus o ovlivnění prezidentských voleb v USA.“ Je to tu zase. A už se to řeší

Na Jacka Smithe, zvláštního poradce odpovědného za dohled nad trestními vyšetřováními bývalého prezi…