VIDEO + FOTO Prahou se začíná šířit vůně hnoje. Dusno

19.02.2024 8:25 | Reportáž

Od pondělního rána v Praze probíhá protestní akce části zemědělců, a jak již pořadatelé dopředu avizovali, po nočním přesunu do metropole vjeli se svou zemědělskou technikou na pražskou magistrálu a zablokovali ji. Po hlavní dopravní tepně již projíždějí pouze traktory a příznivci protestujících zemědělců. U Hlavního nádraží už se začíná šířit vůně hnoje.

VIDEO + FOTO Prahou se začíná šířit vůně hnoje. Dusno
Foto: Radek Kotas
Popisek: Protestující zemědělci před budovou ministerstva zemědělství

Anketa

Mají čeští zemědělci proč protestovat?

97%
2%
hlasovalo: 46418 lidí
Nespokojení zemědělci na svůj pondělní protest vyrazili v šesti směrech. Již v nočních hodinách vyrazili od Českých Budějovic a Tábora, od Strakonic a Písku, od Slaného, od Hradce Králového a od Havlíčkova Brodu a Pardubic. Pořadatelé odhadovali, že do Prahy dorazí až tisíc kusů zemědělské techniky a šéf zemědělských odborů Bohumír Dufek dohromady s bývalým šéfem Agrární komory ČR Zdeňkem Jandejskem odhadovali, že na Malostranské náměstí, kam se protestující chystají přesunout v 11.30, dorazí až tři tisíce lidí. 
 
Pondělní protest části zemědělců – do něhož se nezapojily největší organizace, jako Agrární komora ČR, Zemědělský svaz či Asociace soukromého zemědělství, jež chystají na čtvrtek vlastní akci na českých hranicích především proti politice Evropské unie – má upozornit na to, že dle zúčastněných ministr zemědělství Marek Výborný (KDU-ČSL) i současná vláda „provádí politiku směřující k likvidaci českého průmyslu i zemědělství“. 
 
„Nejsme vyslyšeni a naše argumenty jsou odmítány. Nemáme jinou možnost, jak upozornit na tristní situaci, než pomocí občanského protestu a blokád,“ informovali zemědělci, proč v pondělí „vyjeli na Prahu“.
 
„Bojujeme za národní energetiku, domácí potravinářství a zemědělskou výrobu ve vlastních rukou. Bojujeme za budoucnost. Bojujeme, aby se v naší zemi dobře žilo i pracovalo. Bojujeme za budoucnost našich dětí a celého národa. Nejsme proti zemědělským organizacím, ale pasivita jejich vedení nás nutí, abychom vzali situaci do vlastních rukou. Nejsme členy žádné politické strany, nekandidujeme ve volbách. Není nám ale lhostejné, jak tato vláda ničí samotné základy země, které naši předci draze a těžce vystavěli. Nesmiřme se s greendealovou likvidací průmyslu a zemědělství!“ vysvětlili motivaci svého protestu.
 
„Pokud se zastaví Praha, zastaví se celá republika. Děláme něco, co nikdy nebylo vyzkoušeno,“ doplnili pak pořadatelé v pátek na svém facebooku a mínili, že „udělali maximum pro to, aby se o protestu lidé včas dozvěděli“ a mohli se situaci „přizpůsobit“. „Nejsme nepřátelé. Jen už nevidíme jinou možnost, jak říct těm nahoře i všem ostatním, že je situace opravdu vážná,“ zaznělo. 
 
Již kolem sedmé hodiny ranní se zemědělci seřadili se svými traktory v jednom z pruhů magistrály a zbylými projíždějí za troubení. Připojují se také mnozí příznivci protestu v osobních autech a směřují k budově Ministerstva zemědělství. 
 
 
 
 
 
Kolem 7.30 již byla zablokována magistrála v centru zcela a zemědělci stojí ve Wilsonově ulici také na zákazu zastavení, před čímž dříve odrazovala policie.
 
„Zaznamenali jsme první přestupky v podobě zákazu zastavení ve Wilsonově ulici, které budeme oznamovat správnímu orgánu, kde hrozí pokuta až 5 tis. korun,“ varovali policisté. Magistrála přesto v 8 hodin v centru téměř zcela stojí. 
 
 
 
 
 
Přestože pražský náměstek primátora pro dopravu Zdeněk Hřib (Piráti) vyzýval Pražany i všechny dojíždějící, aby se raději v pondělí kvůli protestu ani nepokoušeli do metropole vjet autem, na hlavním nádraží v Praze nebylo o mnoho více dojíždějících jak běžně a nedá se tak příliš říci, že by lidé Hřiba poslechli. Ten přitom varoval, že v Praze nastane „peklo“. „Podle posledních informací o počtu účastníků, kdy se předpokládá v ulicích Prahy až tisíc kusů zemědělské techniky, je zřejmé, že v pondělí čeká hlavní město rozsáhlý kolaps dopravy,“ uvedl Hřib.
 
 
Kdo mohl, tak zřejmě zůstal na home office a zaplněné jsou také soupravy metra, což značí, že mnozí lidé svá auta zanechali na záchytných parkovištích. Doprava v centru totiž ani zdaleka není natolik silná jako v jiné pracovní dny a po malé chvilce se rozjela i magistrála, na níž zemědělci nechali průjezdný jeden z Pruhů. Doprava je tak mnohem plynulejší nežli v době mnohých protestů klimaaktivistů z Poslední generace, k nimž mnozí dnešní protestující četně přirovnávali. 
 
Od I. P. Pavlova je trochu zhuštěný provoz, avšak zdržení motoristů nedosahuje ani více jak 5 minut. Shromážděné traktory blokují dopravu více teprve až od Státní opery, kde zůstal průjezdný jeden pruh, avšak u hlavního nádraží jsou již opět průjezdné pruhy dva. Podobně to před devátou vypadá také v druhém směru.
 
 
 
Kromě odéru hnoje je pak pro mnohé kolemjdoucí atrakcí také toitoika umístěná na jednom z vozů a balíky sena, které se příliš často v centru Prahy nevidí. 
 
 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radek Kotas

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Hnůj ministra zemědělství, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseVlastimil Dorotík , 19.02.2024 10:02:08
Ministr Výborný je zjevně "hloupý vlk" a tradiční lidovecký pokrytec ......, další výstižná slova jsou veřejně nepoužitelná. Ministr zemědělství, profesně asi učitel, který zjevně zemědělství rozumí jako koza petrželí, dnes jen účelově a lživě napadá představitele dnešních protestů, "že nikdy nebyli na poli a ve chlévě ......." (???). Dále jeho výrok, že demonstranti chtějí demontovat demokracii je stejný účelový hnus a humus, jako výroky ministra. Požadavek na odstranění dezolátní fašistické vlády není žádnou demontáží demokracie, ale naopak, její záchrana. Ale jinak naprostý souhlas s jeho výkřiky, že akce má politický podtext. Ano, má politický podtext, protože je to protest proti dezolátníí fašistické politice dnešní Fialovy vlády, které Výborný je součástí a takovou brutální politiku představuje.

|  18 |  0

Další články z rubriky

Pracoval pro CIA. Teď vyzval OSN: Zjistěte, kdo odpálil Nord Stream. A ukázal na USA

6:45 Pracoval pro CIA. Teď vyzval OSN: Zjistěte, kdo odpálil Nord Stream. A ukázal na USA

Nebude trvat dlouho a budou to dva roky, co došlo k sabotáži plynovodu Nord Stream, který zásoboval …