VIDEO Imigrační dialog: Zde se to řešilo „ručně“

13.04.2016 12:47

V londýnské čtvrti East London se odehrála ostrá rvačka mezi aktivisty z vlasteneckého a protiimigračního uskupení Britain First a zdejšími muslimy. Zasahovat musela policie, která také následně dva účastníky incidentu zatkla.

VIDEO Imigrační dialog: Zde se to řešilo „ručně“
Foto: Hans Štembera
Popisek: Na Letnou za ministerstvo vnitra svolali muslimové modlitbu (arabsky salát). Protestovali tak proti zásahu policie minulý pátek

Z incidentu je k dispozici asi čtyřminutové video, které ukazuje, že aktivisté zablokovali muslimům vstup do mešity. Mezi oběma skupinami panovalo značné napětí, které nezmírnil ani příjezd policie. Jeden z rozčílených muslimů dokonce zaútočil na policistku a té museli přispěchat na pomoc její kolegové. Členové protiimigrační Britain First mávali nad hlavami britskými vlajkami a drželi ve svých rukách také kříže. Policisté je vyzvali, aby přestali blokovat mešitu. Když byli aktivisté odvedeni pryč z místa, pustili se do nich přihlížející muslimové.

Na jednom záběru je vidět brutální kop směřovaný proti postarší aktivistce, které následně padá k zemi. K násilnému střetu došlo hned mezi několika příslušníky obou znesvářených stran. Jak uvádí server Breitbart, policie následně zatkla dva účastníky rvačky, které později bez vznesení obvinění zase propustila. Ovšem z muslimské komunity nebyl zatčen nikdo. „Doposud nezatkli ani jednoho z muslimů. Přitom ti napadli londýnskou policii. East London se stal územím, kde platí šaría!“ uvedli aktivisté na facebookovém profilu Britain First.

Celý text v angličtině máte k dispozici ZDE.

Mluvčí londýnské policie potvrdil zatčení dvou osob, ale nevysvětlil, proč nedošlo také k zatčení agresivních muslimů. Britain First video ze rvačky publikovala na svém facebookovém profilu. Pod videem se rozhořela debata, ve které většina účastníků stranila aktivistům. Někteří však rovněž upozorňovali na to, že protestovat před mešitou byla předem připravená provokace. „Proč jste protestovali právě tam? Kdyby se muslimové rozhodli protestovat před kostelem, kde právě probíhá bohoslužba, jistě by dopadli mnohem hůře než vy. Jste prostě pitomci,“ napsala nejmenovaná účastnice diskuse.

„Pokud jdete mávat vlajkami a symboly vašeho náboženství před modlitebnu jiného náboženství, tak si prostě pár pohlavků zasloužíte. Všichni muslimové přece nejsou extremisté. Vy jste se snažili vyprovokovat jedince s jinou vírou. Vše kolem Britain First je prostě nechutné,“ bylo řečeno v jiném komentáři. Většina diskutérů však poukazovala na to, že žádný mírumilovný protest by neměl být záminkou pro násilí. Další se dotazovali, proč zatčení proběhlo jen na straně aktivistů a z muslimů nebyl zatčen nikdo.

„Jeden ze členů Britain First byl brutálně napaden zezadu. Viděli to přihlížející lidé i policie. Bylo to dokonce natočeno na kameru, přesto autor tohoto zbabělého činu nebyl zatčen. Proč? Nic takový čin nemůže ospravedlnit,“ zastal se Britain First uživatel James. Další diskutér se v ironickém duchu pozastavoval nad tím, jestli je ještě vůbec povoleno se ve Velké Británii účastnit nenásilného protestu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pro

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…