VIDEO Kotleba spustil akci, naštvaní Slováci zaplavili obchod. Bez roušek

30.10.2021 17:33

Stejně jako v Česku, i na Slovensku výrazně roste počet covidových případů, což vede ke zpřísňování vládních protiepidemických opatření. U lídra slovenské krajní pravice Mariana Kotleby narážejí restrikce dlouhodobě na silný odpor. Nyní proto vyzval k protestu – ignorovat obchody, které vyžadují, aby zákazníci nosili obličejové roušky. Se skupinou lidí bez roušek v tomto týdnu zaplavil Lidl v Prievidzi. „Dnes to bylo v Prievidzi, zítra to může být u vás,“ vzkázal politik. Na místě zasahovala policie s použitím speciálně vycvičených služebních psů.

VIDEO Kotleba spustil akci, naštvaní Slováci zaplavili obchod. Bez roušek
Foto: Repro: Youtube
Popisek: Marian Kotleba při protestu v Lidlu

Předseda Lidové strany Naše Slovensko Marian Kotleba od vypuknutí epidemie zpochybňuje nebezpečí koronaviru i opatření vůči viru přijímaná. Poslanci z jeho strany roušky nenosí ani v parlamentu. Stejně tak kritizuje očkování proti covidu. Sám Kotleba v minulosti ohledně léčby covidu doporučoval pití vodky a koupel v roztoku kuchyňské soli, což ostře kritizovali slovenští lékaři i vláda včetně ministerstva zdravotnictví.

Není proto k podivu, že Kotleba patří mezi nejviditelnější osobnosti v rámci protestů proti očkovací strategii a testování, proti pandemickým opatřením, ale vůči představitelům slovenské vlády a vůči prezidentce Zuzaně Čaputové.

Další protestní akci Kotleba zorganizoval ve středu 27. října, kdy se podle jeho slov skupina více než dvaceti lidi, kteří neměli nasazené roušky, stala po vstupu do Lidlu v Prievidzi na Žabníku „obětí zločinu proti lidskosti“.

Na internetu se objevilo hned několik videozáznamů, které ukazují, co vše se v rámci protestu odehrálo. Kotleba se svými příznivci naběhl do prodejny Lidl na nákup, narazili však na neochotu je obsloužit, jelikož si odmítli nasadit ochranu dýchacích cest.

„Obslužte nás!“ volají na prodavačku, jejíž židle u kasy už zeje prázdnotou. „Majitel Lidlu musí dodržovat zákony, obslužte nás,“ žádají dál protestující, jejichž nákup dál leží netknutý na pásu. Následují dohady protestujících se zaměstnanci Lidlu včetně ostrahy.

Konfrontována je následně se situací i vedoucí této pobočky. „Paní vedoucí, jako živý člověk vám nařizují, abyste nás obsloužili, uposlechněte mou výzvu,“ naléhá politik. „Obslužte nás, obslužte nás,“ přidávají se další Kotlebovi příznivci, jsou mezi nimi muži i ženy. Vedoucí stojí však bez zájmu se založenýma rukama a situaci u kasy sleduje mlčky zpovzdálí. „Pácháte trestný čin. Zůstanete v tom sama,“ je upozorňována zákazníky, že na ní podají trestní oznámení. Očividně však neví, co si s celou situací počít. Později jen prosí, aby nebyla natáčena.

Protestující včetně Kotleby poté čelí útokům ze strany ostatních nakupujících, kteří nechápou, proč nedodržují pravidla, a co takovou akcí chtějí dokázat. „Mladý muži, takový jste byl sympatický,“ hovoří zklamaně postarší žena chránící si nos i ústa respirátorem k odmítači roušek, jenž ji pustil ve frontě. „Já nevím, jestli jste nakažený,“ obává se žena, která zmiňuje, že média přece dennodenně ukazují, že epidemická situace je vážná. „Kde to čtete v televizních novinách?“ naznačuje mladý muž, že jsou plné dezinformací. „Jsme občani Slovenské republiky, máme na to právo!“ hájí jej protestující stojící v řadě za ním.

V obchodě se následně lidi překřikují jeden přes druhého a na řadu přicházejí dohady s ostrahou. „A proč vy máte respirátor, zákon o SBS vám něco takového říká?“ ptá se protestující zaměstnance SBS security. „Já to musím mít,“ reaguje. „Nemusíte to mít, i vy porušujete zákon, nemáte být co maskovaný,“ kontruje muž vůči jeho slovům. Muž z ochranky jen mávne rukou, v dialogu odmítá pokračovat a ihned odchází.

Na místě po chvíli zasahovaly desítky přivolaných policistů se služebním psem, aby situaci uklidnily a odpůrce z prostoru vyklidily. Protestující pak postávali před Lidlem, kde nesouhlasně pokřikovali a pískali na píšťalky.

„Policie pustila posledního člověka z Lidlu, kde v podstatě úplně bezdůvodně lidi drželi. Ti lidé si normálně zaplatili svůj nákup, opravdu úplně nepochopitelné. Velmi mě mrzel zbytečný zásah policistů proti dívčině, která nic neudělala, ale z nějakého důvodu jí tam silněji fyzicky atakovali,“ popisuje ke konci Kotleba chování dvou policistů vůči ženě, která již byla na odchodu, ale silou ji za ruce policisté odtáhli znovu do prodejny.

„Co mě zároveň překvapilo, že na tento zásah byli posláni i psovodi se svými služebními psy. A je tu i dodávka s příslušníky policejního pohotovostního útvaru z trenčínského krajského ředitelství. To je absolutní nesmysl, aby při podezření ze spáchání přestupku, byly nasazování kukláči,“ kritizoval přítomnost zásahové jednotky Kotleba.

„To je nepochopitelné, jednoduše je to demonstrace moci a síly. Jsem přesvědčen, že tím, že lidi své hlavy neskloní před těmito nesmyslnými opatřeními, tak pak jednoduše donutíme tuto vládu, aby ta nesmyslná opatření odvolala,“ zdůraznil.

Nato zmínil případ poslankyně, která je dvakrát naočkovaná, nosí respirátor, ale navzdory tomu se nakazila. „Takže žádné roušky a žádné respirátory a žádná opatření, které jejich nošení nakazují, neřeší nic ze zdravotní stránky! Jde ve skutečnosti jen o to – donutit lidi sklonit hlavu a stát se otroky. To nesmíme dovolit, přátelé. Držme si navzájem palce,“ dodal Kotleba.

Ze situace v Lidlu v Prievidzi podle něj vyplývá jedno základní poučení: „Nenechávejte své peníze v obchodech, kde na vás personál obchodu zavolá policii, a v obchodech, kde trvají na tom, abyste nosili okupační hadr na tváři a abyste byli jako zločinci při nákupu potravin. Takové obchody bojkotujte, oni na to sami přijdou, pokud budeme jednotní, protože jim jde jen o prachy, o nic jiného. V nás je ta síla, v národě,“ uzavřel slovenský pravicový politik Marian Kotleba s tím, že obchody, které půjdou vládě takto na ruku, musí na Slovensku skončit.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pracoval pro CIA. Teď vyzval OSN: Zjistěte, kdo odpálil Nord Stream. A ukázal na USA

6:45 Pracoval pro CIA. Teď vyzval OSN: Zjistěte, kdo odpálil Nord Stream. A ukázal na USA

Nebude trvat dlouho a budou to dva roky, co došlo k sabotáži plynovodu Nord Stream, který zásoboval …