VIDEO Legendární Jakešův projev bude bavit návštěvníky Červeného Hrádku

27.09.2014 9:41

Kulturní dům v Plzni-Červeném Hrádku, proslavený projevem Milouše Jakeše o Haničce Zagorové či bojlerech, dozná výrazných změn. Čtvrtý městský obvod, do kterého bývalá vesnice a nyní již téměř satelitní městečko patří, chce v tomto objektu zřídit dvougenerační sociálně-školské zařízení.

VIDEO Legendární Jakešův projev bude bavit návštěvníky Červeného Hrádku
Foto: Zbyněk Pecák
Popisek: Milouš Jakeš

Propojení denního stacionáře pro seniory a mateřské školky bude zajímavé pro obě dvě zainteresované strany. Ne nadarmo  existuje rčení, že „kůň je jednou hříbětem, ale člověk dvakrát dítětem“. Objektu se dostane zásadních změn, ale událost před sametovou revolucí nebude zapomenuta.

Stačí se dotknout…

Jak pro ParlamentníListy.cz řekl starosta obvodu Michal Chalupný (ČSSD), v rámci rekonstrukce se počítá i s humornou připomínkou projevu tehdejšího generálního tajemníka ÚV KSČ Milouše Jakeše. „Jedná se o kecátko s dotykovou deskou, kde by vedle bylo samozřejmě vysvětlení, čeho se to týká. Z kecátka by zahřměl ten slavný projev,“ usmívá se starosta obvodu. Vzápětí však zvážní: „O síň tradic se nebude jednat. Chceme to humornou formou. Aby se nám tady z toho pak stalo nějaké poutní místo, to ne. Pak se toho chytne nějaká komunistická mládež, nebo naopak odpůrci. Samozřejmě červenohrádečtí to nevnímají příliš dobře,“ hodnotí situaci Chalupný. Místní by s tím raději neměli nic společného. Z lidí, oslovených naší redakcí, se naprostá většina vyslovila proti takovému připomínání a ti starší by na to nejraději zapomněli. Těch několik mladých lidí, kteří to berou jako jakousi recesi a dobrý „fórek,“ mnohdy ani nemohlo přesněji termínově zasadit událost do nepříliš vzdálených předrevolučních dějin.

Ani komunistovi to „neštymuje“

Kandidát na senátora a zastupitel druhého plzeňského obvodu Slovany, absolvent tehdejší Vysoké školy politické Karel Kvit (KSČM) k tomu řekl: „Co se týká vystoupení Milouše Jakeše, je to staré několik desítek let a je zajímavé, že se o to občané stále zajímají a že to mají stále jako vtip. Co se týče oné desky, tak si myslím, že po nějakých politických osobnostech by se nemělo pojmenovávat jakékoliv prostranství ani deska. Jak Miloš Jakeš byl poplatný tehdejší době, tak v současné době je to passé.“

Komunistický skanzen nebo „rudá naučná stezka,“ jak navrhují někteří plzeňští vtipálci, teď v Červeném Hrádku naštěstí nebudou. Možnost vidět na vlastní oči onu pověstnou stavbu a hned si vyslechnout zdrcující projev však jistě inspiruje mnoho lidí. Když k ničemu jinému, tak alespoň na výlet do jinak nudné přidružené obce.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Václav Fiala

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

12:53 Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

Na Slovensku je rušno kolem veřejnoprávních médií. „Největší likvidátoři svobody slova se dnes pasuj…