VIDEO Mladý aktivista varuje Británii: Když se nedohodnete s EU, bude to katastrofa. Nejen krach! Slova o rozpadu království

29.04.2020 20:25

„Evropská unie je často rozhádanou rodinou. To není žádné tajemství,“ pronesl na téma brexitu v aktuálním videu na kanále Pulse TV, spojeném s občanským aktivistou Tomášem Peszynskim, prounijní aktivista Adam Trunečka. Pohrozil, že pokud se nepodaří Spojenému království vyjednat s EU dohodu, tak to pro Velkou Británii bude „katastrofické“. Mohla by se prý dokonce i rozpadnout. Závěrem došlo i na jednání Evropské rady v minulém týdnu, kde se řešila ekonomické obnova EU po koronavirové krizi a zdali má proběhnout „zeleně“. Premiér Andrej Babiš podle něj na „zelený“ plán kývnul.

VIDEO Mladý aktivista varuje Británii: Když se nedohodnete s EU, bude to katastrofa. Nejen krach! Slova o rozpadu království
Foto: Repro Pulse TV
Popisek: Aktivista Adam Trunečka v Pulse TV

Anketa

Je Miloš Zeman a jeho okolí zodpovědný za smrt Jaroslava Kubery?

6%
92%
2%
hlasovalo: 22993 lidí
„Dnes se podíváme na brexit. Mysleli jste si, že je po všem?“ započal Trunečka a zrekapituloval nepříliš jednoduché dění kolem výstupu Spojeného království z Evropské unie. Dění, které v Británii způsobilo hned trojici předčasných voleb a neslo se kolem něj mnoho pokusů o vyjednání dohod s EU, které vyvrcholilo 31. ledna letošního roku, aktivista označil slovy „cirkus“.

A pak se jal zamýšlet, jestli je skutečně Velká Británie mimo EU. „Pravda je taková, že formálně sice v EU a v evropských institucích není, ale ekonomicky vzato v Evropské unii de facto zůstává. Zůstává totiž v celní unii a na společném trhu. A společný trh nemůže fungovat bez společných standardů, tudíž musí stále přijímat evropské standardy,“ podotkl.

Ohledně nové dohody, kterou chce administrativa premiéra Borise Johnsona vyjednat do konce letošního roku, Trunečka zmínil zejména obavy z toho, aby v budoucnu vlivem nové celní dohody Británie neposkytovala po úpravě svých norem levnější zboží oproti zbytku EU. Dalšími spory jsou taktéž kolem rybolovu a přístupu na evropské finanční trhy.

Celé video můžete zhlédnout zde:


„Kdo má ve vyjednávání lepší vyjednávací pozici?“ zeptal se aktivista, načež připustil, že „Evropská unie je často rozhádanou rodinou. To není žádné tajemství, ale v tomto případě se nám dařilo držet velmi pohromadě a obchodní dohody jsou vyjednávány jednotně Evropskou komisí z pověření Rady ministrů.“ Také podotkl, že Evropská unie je mnohonásobně větší ekonomicky i počtem obyvatel, a proto prý má lepší vyjednávací pozici.

Přišla však nečekaná komplikace. „Jednání se teď ale zkomplikovala, protože musela být oddálena kvůli koronavirové krizi. Ani tohle Johnsona nepřesvědčilo, že se možná nepodaří dohodu do konce roku uzavřít. A to ani poté, co se on a vyjednavač EU (Michel) Barnier koronavirem nakazili,“ shrnul Trunečka. Prý je více reálnější, že se uzavře více jednotlivých dohod.

Kdyby se obchodní dohodu do konce přechodného období nepodařilo dojednat, tak by to prý bylo „katastrofické“. Zejména by dle něj bylo ekonomicky postiženo Spojené království.

A ekonomické problémy není to jediné, co u Velké Británie aktivista spatřuje. „Spojenému království už teď kvůli brexitu trochu hrozí rozpad. Ve Skotsku se teď velmi zvýšila podpora nezávislosti poté, co Skotsko hlasovalo pro setrvání v EU, ale Spojené království jako celek ne,“ zmínil.

Závěrem ještě Trunečka odbočil od tématu a věnoval se aktuálnímu tématu ekonomické obnovy EU po koronavirové krizi. „Zasedala Evropská rada, tedy setkání lídrů členských zemí EU, ale den předtím papež František požádal, aby se lidé za Evropu modlili a aby Evropa v této krizi zůstala jednotná, což před jednáním Evropské rady je, řekl bych, vždycky trochu namístě,“ podotkl.

Shrnul, že Evropská rada debatovala, jak má ekonomická obnova EU probíhat a zdali má proběhnout „zeleně“. „Náš premiér se k tomuto zelenému přístupu v českých médiích sice vyjadřoval negativně, ale v evropských institucích ji podpořil,“ pravil aktivista Trunečka. A popsal, jak jednání dopadlo: „Lídři států pouze stihli demonstrovat své pozice a pak pověřili Evropskou komisi, aby nějaký plán na základě těchto pozicí vypracovala za ně.“

„Komise se teďka bude snažit nějakým způsobem vyvodit kompromis, který by mohl projít,“ doplnil Trunečka a rozloučil se s pozdravem: „Evropě zdar!“

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: rak

Jak chcete přimět ANO znovu jednat o důchodech?

Váš záměr byl dobrý, ale evidentně se nepovedl. Myslíte, že jste se tedy jako moderátor osvědčil? A nemáte pocit, že je tu mezi vládou a opozicí až příliš hluboká propast, která se bohužel pro nás čím dál víc prohlubuje a vlastně je to vidět i ve společnosti, která je rozdělená.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Deb*l. Vím, že mu umře dcera na rakovinu.“ Pavel Novotný našel nové dno

19:19 „Deb*l. Vím, že mu umře dcera na rakovinu.“ Pavel Novotný našel nové dno

I přes těžkosti, které Felix Slováček prožívá ve své rodině, se pro řeporyjského starostu Pavla Novo…