VIDEO Úklid buldozerem: Francie se s uprchlíky v Calais nemaže

01.03.2016 7:25

Vyklízení ilegálního běženeckého tábora ve francouzském Calais začíná získávat dost dramatickou dynamiku. V pondělí musela do akce nastoupit policie, když přítomní běženci napadli osoby zajišťující vyklizení. Nakonec začali házet kameny i na policisty, ti neváhali odpovědět slzným plynem.

VIDEO Úklid buldozerem: Francie se s uprchlíky v Calais nemaže
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Chatrč shořela kvůli nepozornosti při vaření. Při požáru nebyl naštěstí nikdo zraněn

Úklidová četa se dvěma buldozery podle BBC prozatím likviduje pouze neobydlené přístřešky. Reportéři na místě během pondělí potvrzovali, že její členové se snaží vyhýbat konfliktům. Ani to se však obyvatelům „džungle“ nepozdávalo a v pondělí je měli napadnout. Do akce nastoupila policie, kterou požádala úklidová četa o spolupráci předem.

Migranti však kameny napadli i policisty. Celkem takto řádilo asi sto padesát osob. Policie odpověděla slzným plynem a jeden z nejhorlivějších běženců byl zadržen. Následně bylo několik přístřešků zapáleno. Podle reportéra Channel Four, který byl přímo na místě, to byla práce migrantů. Pikantní bylo, že spršku kamenů od nich schytal i jejich zastánce, právě když se rozhořčoval do televizní kamery.

VIDEO ZDE

„Policie dnes probouzela lidi slovy: Dobré jitro a vypadněte,“ vykládal Joe Robertson, aktivista skupiny Calais Good Chance Theatre, která běžencům v táboře hraje divadelní představení. Jeho slova citoval i web Britské listy. Podle něj policisté ignorovali prosby migrantů, ať neničí jejich domovy. Deník Le Monde přitom již v pondělí ráno online informoval, že běžencům je nabízeno alternativní ubytování i humanitární pomoc a o celé akci se vědělo dopředu, neboť mnozí migranti si z likvidované části již odnesli své věci. Eskalaci napětí tak podle všeho způsobil až odpor imigrantů.

VIDEO Z HOŘÍCÍHO TÁBORA ZDE

Ti chtějí stůj co stůj zůstat v táboře na pobřeží a odmítají jakékoliv nabídky na přesun do jiných táborů ve Francii. Stále totiž věří, že z Calais se jim podaří nějakým způsobem proniknout do Anglie, což je pro všechny největší sen.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…