VIDEO Václav Klaus křtil knihu. A pronesl slova o Putinovi, na kterých se kavárna vyřádí

16.04.2019 22:06

Bývalý prezident Václav Klaus v úterý v centru Prahy pokřtil svou již čtvrtou knihu zápisků ze svých cest. Řeč byla nejen o jeho knižním dile, došlo i na brexit, na kritiku jeho syna Václava Klause mladšího, ale také například na Putina či na selhání ODS a ČSSD. Řadu lidí také překvapilo, které osobnosti na křest jeho knihy dorazily.

VIDEO Václav Klaus křtil knihu. A pronesl slova o Putinovi, na kterých se kavárna vyřádí
Foto: Daniela Černá
Popisek: Václav Klaus

Exprezident Václav Klaus pokřtil svou novou knihu „Václav Klaus stále na cestách“ v pražském knihkupectví Luxor na Václavském náměstí. A po jeho boku známé osobnosti. Akce se účastnil zpěvák Ondřej Hejma, hostem byl hudebník Ivan Mládek. Nechyběla ale ani Jana Bobošíková, exprimátor Prahy Pavel Bém či poslanec ODS Jan Skopeček.

Úvodem Klaus starší upřesnil, že kniha se netýká jeho dovolených. A rovnou připomněl i svůj názor, který na vlastní dovolené i na dovolené svých podřízených vždy měl a který stále trvá. „Dovolené jsou barbarský přežitek z minulých století, který se omylem zachoval do dnešní doby,“ uvedl exprezident.

Ke knize se vyjádřil i výkonný ředitel Institutu Václava Klause Jiří Weigl. „Je to kniha o cestách, o dálkách. Cesty pana prezidenta jsou výlučně pracovní,“ upřesnil a dodal, že jsou to cesty po všech kontinentech, o kterých on se naučil ve zvláštním žánru, jehož je mistrem, psát zápisky. „Tyto zápisky jsou postřehy člověka, který tam přijíždí nejen jako politik a prominentní řečník na významné konference, ale i jako občan této země, a má otevřené oči a vidí spoustu věcí, které v běžných průvodcích nenajdeme,“ uvedl Weigl.

Klaus se poté chopil řeči a zdůraznil, že čtenáři v jeho nové knize najdou vážné texty. „Jsou to, opravdu to jsou texty psané on the way. Prostě psané za pochodu. Ty texty jsou naprosto důsledně psané po cestě v letadle, v autě, při obědě a před večeří atd.,“ podotkl Klaus starší.

Upřesnil, že zápisky jsou celkem z osmadvaceti cest a není tam žádná návštěva Číny. „Ne, že bych měl něco proti Číně, jako mají někteří naši bojovníci pražské kavárny, kteří nepostřehli, že Západ se dávno změnil na Východ. To je asi trochu složité na jejich uvažování. Není důvod, že bych tam nejezdil z apriorních ideologockých důvodů, ale že tam nemám co říct, nějak se tam necítím,“ vysvětlil Klaus starší a dodal, že 10. května se ale zrovna do Činy chystá.

„Když si to přečtete a podíváte se, kam on jezdí a kam ho zvou, tak Moskva nic, Peking nic. To je samá Amerika, Německo atd. To je odpověď na spekulace, jak je to s jeho politickou orientací,“ chopil se mikrofonu Hejma, podle kterého tyto zápisky jasně ukazují, jaká je skutečnost.

Ve své knize Klaus starší píše i o svém setkání s Vladimírem Putinem. To okomentoval slovy, že na rozdíl od mnoha našich politiků a pisálků on Putina nedémonizuje, naopak. „Beru ho jako jednoho z lidí normálního typu, se kterým je možné racionálně mluvit. Nesouhlasím s tím, co se kolem něj vytváří tady u nás v opožděných hlavách bojovníků s komunismem, kteří při tom komunismu většinou hodně mlčeli, teď najednou hrdinně útočí na Východ od nás,“ pravil exprezident.

Během povídání o situaci v různých zemích se dotkl i dění kolem brexitu. „Není k tomu nic moc co říkat. Ať dopadne brexit jakkoli, tak jsme ho tragicky a smutně prohráli v každém případě. Brexit nebyl principiálně svým dopadem o tom, zda Birátnie zůstane, nebo nezůstane v EU. Ale o tom, že nám lidem v Evropě dal šanci, že je možné se vzpírat té obludné EU. Ráno u nás v Institutu, když to Britové odhlasovali, lítaly špunty a slavili jsme, teď už není co slavit, je to v mých očích naprostá prohra,“ dodal Klaus, že šlo zkrátka jen o formu ataku na Evropskou unii a je mu jedno, zda Británie bude, nebo nebude její součástí.

Podle Klause žijeme v době, která je politicky frustrující. „Myslí si to drtivá většina z nás, ať jsme pootočeni ideově a názorově doleva, doprava, na sever nebo na jih,“ míní Klaus starší.

Důvody zmíněné frustrace vidí v totálním selhání dvou hlavních politických stran – ODS a ČSSD. „Ty to první desetiletí našeho postkomunistického období nesly a prohrály všechno,“ řekl s tím, že vycouvaly z jakékoli významné role v naší politice. „Jestli někoho viním, tak lídry těchto dvou politických stran. A ne z opačné strany. Ti ty hlasy dostali zadarmo, protože, jak se říká, ležely na podlaze,“ poznamenal dál.

A řeč přišla i na jeho syna Václava Klause mladšího, kterého nedávno vyloučilo vedení ODS ze strany, a který se tento týden podivoval nad kauzou matek kojících na veřejnosti. „Můj syn je natolik autonomní a samostatný živel, vidím ho jednou za dva týdny a přečtu si vždy jeho pondělní sloupek,“ řekl exprezident s tím, že Klause juniora vůbec nekoriguje.

Prozradil, že mu však za jeho sloupek o matkách kojících na veřejnosti vyčinil. „Za pět let jeho sloupkování jsem ho zkritizoval. Myslím, že prvně uhnul od jasného zaujetí stanoviska, motal se tak někde mezi a to je smutný náznak tedy nějaké budoucnosti,“ prozradil s úsměvem na tváři během slavnostního křtu své nové knihy jeho otec Klaus starší.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…