VIDEO ,,Výtlem" Donaldu Trumpovi: Svět se v OSN postavil proti Americe. Tereza Spencerová nevěří vlastním uším

26.09.2018 7:45

Projev prezidenta Spojených států amerických patří na plenárním jednání Valného shromáždění OSN v New Yorku tradičně k těm nejsledovanějším. Letošní expozé Donalda Trumpa patřilo k těm nejtvrdším. A také schytalo množství kritiky.

VIDEO ,,Výtlem" Donaldu Trumpovi: Svět se v OSN postavil proti Americe. Tereza Spencerová nevěří vlastním uším
Foto: Facebook D. Trump
Popisek: Donald Trump

„Za méně než dva roky toho má administrativa dosáhla více než téměř jakákoli jiná administrativa v historii naší země,“ uvedl se Trump poté, co do sálu dorazil pozdě a muselo se měnit pořadí řečníků. Jeho slova o téměř nejúspěšnější vládě v americké historii vyvolala mezi posluchači otevřený smích. „Takovou reakci jsem nečekal, ale to je v pořádku,“ odpověděl z řečniště.

Celý projev Donalda Trumpa:

Ocenil severokorejského vůdce Kim Čong-una, který podle něj prokázal odvahu a vstřícnost. To byl zásadní rozdíl oproti loňsku, kdy se Trump Kimovi z tribuny OSN posmíval, že je to „malý rakeťák na sebevražedné misi“. Sankce, uvalené v minulosti na KLDR, ale prý zůstávají v platnosti.

Anketa

Myslíte, že současné vedení vašeho města, vaší obce či vaší městské části krade?

86%
14%
hlasovalo: 4574 lidí

Nejtvrdší kritiku si letos od amerického prezidenta vysloužil Írán. Jeho vůdci prý rozsévají chaos, smrt a destrukci. USA prý zavedou po listopadové vlně sankcí proti této zemi i další opatření. A další světové velmoci Trump vyzval, ať se rovněž podílejí na izolaci íránského režimu.

Hasan Rúhání, íránský prezident, který přišel v pořadí řečníků na řadu pár hodin po Trumpovi, označil jeho projev za absurdní. Americké sankce jsou prý nezákonné a jednostranné a pokud USA chtějí dialog, nemohou k němu nikoho nutit silou.

Jen okrajově se Trump zmínil o Rusku, kritizoval zejména plynovod Nord Stream 2, který mezi sebou pod mořem budují Rusko s Německem. „Německo se stane zcela závislé na ruské energii, pokud okamžitě nezmění svůj přístup,“ varoval Trump, při čemž podle pozorovatelů na místě členové německé delegace nechápavě kroutili hlavami.

Nakonec se Trump obul do ropného kartelu OPEC. Organizace zemí vyvážejících ropu podle něj „oškubává“ zbytek světa.

Na Valném shromáždění také hovořil francouzský prezident Emmanuel Macron. Ten vyzýval svět hlavně k tomu, aby čelil klimatickým, demografickým a technologickým výzvám. Všechny země světa vyzval, aby nepodepisovaly obchodní dohody se zeměmi, které nerespektují Pařížskou klimatickou dohodu. Právě USA přitom od této dohody pod vedením prezidenta Trumpa odstoupily. Macron je však v projevu konkrétně nejmenoval.

Celý projev Emmanuela Macrona (v anglickém překladu)

Pak ještě vyzval Izrael, aby akceptoval vznik palestinského státu vedle sebe. „Co může vyřešit krizi mezi Izraelem a Palestinou? Nikoli jednostranné iniciativy, ani šlapání po legitimním právu palestinského lidu na legitimní mír,“ rozohnil se Macron.

Trumpův projev také na Facebooku hned ráno okomentovala editorka Literárních novin Tereza Spencerová:
 
-- Trump na VS OSN… jakmile vyzval světové producenty ropy, aby snížili ceny, cena ropy vyskočila… jakmile začal kritizovat „ideologii globalismu“, nikdo nic nezvyšoval a čekal, co bude… a když chválil svou administrativu, že „udělala víc, než kdokoli předtím“, ozval se v sále smích… („Takovou reakci jsem nečekal, ale je to normální,“ reagoval)... pak se pustil do „krvavé agendy“ Íránu, zatímco Saúdové nevraždí, neb jsou „odvážní reformátoři“… i když, předtím íránského prezidenta Róháního označil za „absolutely lovely“ (naprosto příjemného?) muže… zkrátka, „smrt globalismu a socialismu“, „sláva nacionalismu“, USA jsou nejlepší, Írán je nejhorší a Severní Korea kdesi uprostřed…
-- „USA vám nebudou říkat, jak máte žít nebo se modlit. Výměnou za to očekáváme jen respekt k naší suverenitě.“… ten Trump je fakt fascinující…
-- úplně mu z toho všeho vypadla kritika Ruska… nebo Sýrie… o Asadovi nemluvil… prý je na „syrském lidu“, aby si vybral, kdo má vládnout… disident…

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…