VIDEO Zavíráme hranici! A kousek vedle byl Schwarzenberg

09.11.2015 7:31

V bavorském Schirndingu nedaleko Chebu asi 250 příznivců hnutí Vlastenečtí Evropané proti islamizaci Západu (Pegida) demonstrovalo v neděli proti přistěhovalcům a požadovalo obnovení hraničních kontrol. Zhruba 1200 stoupenců imigrace se v městečku zároveň sešlo na protiakci nazvané Für Offene Grenzen (Pro otevřené hranice). Účastníci obou akcí se vydali různými trasami k hranici s Českou republikou; na bezpečnost přitom dohlíželo zhruba 600 německých policistů.

VIDEO Zavíráme hranici! A kousek vedle byl Schwarzenberg
Foto: Daniela Černá
Popisek: Demonstrace při příležitosti oslavy ročního působení Pegidy v Drážďanech

Protestovat proti imigraci přišli lidé z české i německé strany hranic. „Bojujeme proti té obrovské invazi, která jde v současné době do Evropy. Chceme, aby došlo k nějaké ochraně hranic, nebo i uzavření hranic, pokud to bude nutné. V současné době se ta situace velmi rychle může vymknout z ruky a to, že se nás to dnes netýká, neznamená, že se nás to nebude týkat zítra nebo za týden,“ řekl ČTK český poslanec za Úsvit Marek Černoch.

Na samotné akci pak mimo jiné varoval: „Pokud tyto migrační vlny okamžitě nezastavíme, zhroutí se evropský kulturní a sociální systém.“

Černoch dorazil na demonstraci za uzavření hranic na pozvání Pegidy a na akci podle něj nedošlo k žádným rasistickým výrokům. Její účastníci původně avizovali symbolické zablokování hranice, k tomu ale nakonec nedošlo.

 

Schwarzenberg: Pomalu vzniká evropský lid

Shromáždění Pro otevřené hranice v reakci na demonstraci Pegidy uspořádala německá sociální demokracie (SPD). Podle pořadatele Jörga Nürnbergera je demonstrace odpůrců migrace na hraničním přechodu v Schirndingu nesmyslná a přechod je naopak symbolem svobody a demokracie. „V říjnu 1989 byl tento přechod první přímou cestou do západního Německa. Jako občané tohoto regionu už se nechceme dostat do situace, jaká tu byla před pádem železné opony. My tady žijeme ve spolupráci s Českou republikou a máme dobré sousedské vztahy,“ řekl ČTK Nürnberger.

Na akci SPD vystoupil i bývalý český ministr zahraničí a předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg. „Češi a Němci tu spolubojují za demokracii a pomalu vzniká to, co různí politici u nás popírali. Pomalu vzniká evropský lid, kde není tak zajímavé, kdo je Čech a kdo Němec, ale jaká máme stanoviska,“ uvedl Schwarzenberg ve svém projevu.

Průvody obou akcí měly záměrně naplánovanou rozdílnou trasu, aby byla zajištěna bezpečnost. Případnému střetu bránili policisté, kteří kvůli demonstracím uzavřeli na příjezdu do Schirndingu i některé silnice.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam, čtk

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…