VZP chce omezit škodlivé kombinace léků. Chystá systém

27.05.2012 15:10

Všeobecná zdravotní pojišťovna (VZP) ověřila v projektu v Královéhradeckém a Středočeském kraji, jak omezit užívání léků v kombinacích, které by mohly poškodit pacienta.

VZP chce omezit škodlivé kombinace léků. Chystá systém
Foto: Archiv
Popisek: Ilustrační foto.

V pilotním projektu v letech 2011 a 2012 byly analyzovány možné vzájemné reakce v databázi léků předepsaných na recept. Hodnoceny byly jen interakce se závažným dopadem na zdraví a život, konkrétně byly sledovány léky s protizánětlivým účinkem, léky na cévní a srdeční problémy a lék na ředění krve warfarin. Z celkem půl milionu receptů, kde se našly tyto léky, byla zjištěna závažnější rizika v 16 tisících případech.

"Po odborných seminářích se v následné analýze receptů provedené u stejných lékařů výrazně snížil počet nemocných s nejzávažnějšími lékovými interakcemi v Královéhradeckém kraji o 44 procent a ve Středočeském kraji o 36 procent," uvedl mluvčí VZP Jiří Rod.

VZP chtěla projektem upozornit lékaře na problém nevhodného kombinování léků a nabídnout jim informace, které potřebují k tomu, aby bezpečnost léčby pacientů stoupala. Chtěla také podpořit komunikaci o léčbě mezi lékaři, například mezi praktikem a ambulantním specialistou. VZP teď hodlá zavést v celé ČR pro každodenní sledování nevhodných kombinací léků systém, který bude upozorňovat lékaře i nemocné na hrozící rizika.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: par, čtk

Mgr. Ondřej Kolář byl položen dotaz

návrat Ukrajinců

Je podle vás fér někoho nutit jít válčit, když nechce, a lze takové lidi vůbec nějak motivovat? Jestli někdo před válkou utekl, myslíte, že je něco, co ho přiměje jít válčit? Vždyť není nic cennějšího, než život. A jelikož se válka pro Ukrajinu nevyvíjí vůbec dobře, není třeba řešit, co bude Ukrajin...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Soud smetl ze stolu žalobu SOCDEM na ČSSD. Paroubek děkuje za reklamu: Nechápu, kdo jim to sepsal

19:50 Soud smetl ze stolu žalobu SOCDEM na ČSSD. Paroubek děkuje za reklamu: Nechápu, kdo jim to sepsal

Sociální demokracie se snažila zrušit registraci koalice ČSSD pro volby do Evropského parlamentu. Zk…