Václav Cílek: Muslimské děti jsou odmala živeny nenávistí vůči křesťanům

16.12.2015 11:03

„Není nad to, mít vlastní zkušenost z orientálního světa,“ řekl k uprchlické krizi klimatolog a popularizátor vědy Václav Cílek v pořadu Daniely Drtinové na DVTV.cz. „Když žijete v poušti nebo polopoušti, máte jiné mechanismy přežívání. Je ve vás mnohem větší tvrdost,“ dodal Cílek.

Václav Cílek: Muslimské děti jsou odmala živeny nenávistí vůči křesťanům
Foto: Redakce
Popisek: Václav Cílek

Podle Cílka má islám tendenci expandovat. „Muslimské děti jsou odmala živeny nenávistí vůči křesťanům,“ řekl. „Máme zkušenost, že kam vstoupil islám, tam většinou zůstal, je mu dána tendence expandovat. S křesťanstvím na sebe naráží,“ dodal s tím, že v Evropě nám ale nezbude nic jiného než žít s islámem dohromady a vytvořit nový typ společnosti.

Video ZDE

„Nestojíme před koncem světa fyzicky, ale stojíme před koncem světa, jaký jsme ho znali. Stojíme před transformací,“ sdělil. „My Češi, kteří nemáme s islámem téměř žádnou zkušenost, reagujeme na nějaké archaické strachy. My se bojíme, co se stane, když Turek vtrhne do české kotliny,“ dodal Cílek s odvoláním na obléhání Vídně Turky v minulých dobách. Toho se podle něj podvědomě stále obáváme. 

„Mnoho našich postojů vlastně určují nejprve emoce. Ty pak rozhodují o tom, jak je rozumově zpracujeme. To, co prožívají Němci, Poláci, Srbové, se pak odráží i v nás. Ať už o emocích mluvíme, nebo nemluvíme, tady jsou a mohou být velmi snadno aktivovány,“ řekl s tím, že bez sebepoznání toto řešit nelze. 

„Každý národ je xenofobní,“ poukázal na příkladu své vesnice Cílek s tím, že lidé z dolního konce nemají rádi ty z horního konce. A je to prý podle něj běžné. 

Podle Cílka je však možné, že etnika budou žít společně a v poklidu. „Dokud nepřijde nějaká krize. V momentě, kdy dochází k nějaké složité ekonomické situaci, stává se soužití problematickým,“ uzavřel. Záležet bude podle něj na tom, kolik lidí ještě přijde. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…