Václav Moravec si vyřídil účty s celou rodinou Klausových. Pak naložil i Foldynovi, aby to nebylo líto ČSSD. Hosté jen zírali

17.03.2019 13:39

V nedělních Otázkách Václava Moravce se utkali Jan Chvojka z ČSSD, Zbyněk Stanjura z ODS a Radim Fiala z SPD. Moravec začal zhurta. Poukazoval na nespokojenost v jednotlivých poslaneckých klubech daných stran. Cupoval Václava Klause mladšího, rýpal do sociálního demokrata Jaroslava Foldyny a nešetřil ani bývalého člena hnutí Svoboda a přímá demokracie Lubomíra Volného.

Václav Moravec si vyřídil účty s celou rodinou Klausových. Pak naložil i Foldynovi, aby to nebylo líto ČSSD. Hosté jen zírali
Foto: Repro ČT24
Popisek: Václav Moravec

Moravec začal zostra a cupoval poslance ODS Václava Klause, jenž byl vyloučen z ODS.

„U Klausů v kuchyni vznikají nápady této politické rodiny. Rodiny, která když ztrácí vliv, nálepkuje ostatní. Ocitne-li se v politických potížích otec, např. kvůli financování vlastní politické strany, jsou povoláni do boje manželka a syn. Je-li třeba zaměstnat syny, vypomůže tatínek s bývalým ředitelem polostátního gigantu ČEZ. Chtějí-li vyhodit syna z politické strany, protože když není po jeho, škodí, kde může, přispěchá na pomoc papá. Kuchyňská logika velí, účel světí prostředky. A všechno je dovoleno,“ zaznělo z úst Václava Moravce.

Stanjura prý nemá obavy, že by Klause mladšího následovali další poslanci a opouštěli klub ODS. „Znám ty poslance, vím, jakou jsme vedli debatu, vím, co vedlo Výkonnou radu k tomu jejímu včerejšímu rozhodnutí. My jsme se prostě názorově rozešli, to se tak stává, že se někdy politici rozejdou. Ten jeho názor, který šíří, je legitimní, ale nemůže ho šířit v rámci ODS, protože ODS je strana, která přivedla ČR do NATO i do EU. Já připomenu, že přihlášku do Evropské unie podepsal Václav Klaus starší,“ podotkl Stanjura.

„To nebyla reakce pouze na ten úplně pitomý výrok z minulého týdne. Když Václav Klaus napadl účast na našich zahraničních misích a Václav Klaus dostal žlutou kartu. Každý, kdo se zajímá o fotbal, ví, co to znamená.“ pokračoval Stanjura.

Připomněl, že v roce 2014 se stal Petr Fiala předsedou strany a hledal se někdo, kdo by převzal oblast školství. Petr Fiala byl v zásadě nestraník, stal se předsedou, to třeba u ČSSD není možné, protože to musí být zasloužilý soudruh. Ale v ODS to možné je, “ smál se na Chvojku Stanjura. Sociální demokrat nespokojeně kroutil hlavou. To, že si ODS vybrala Václava Klause za experta pro oblast školství, nepovažuje Stanjura za chybu, protože pokud jde např. o inkluzi, tak se názory Stanjury a Klause stále shodují.

Moravec se obrátil na Fialu a poukázal na to, že hnutí SPD opustil poslanec Lubor Volný se dvěma dalšími kolegy. Fiala to přičítá tomu, že Volný měl velké mocenské ambice, které se však nenaplnily. Proto z SPD odešel. Volný na oplátku tvrdí, že SPD je plná radikálů, „nácků“ a kmotrů. „Tady ty komentáře jsou ubohé a já na to prostě ani nebudu reagovat. Tady šlo o osobní ambice (Lubomíra Volného),“ pravil Fiala.

Když se Moravec obrátil na Chvojku, ten se začal bránit ještě dřív, než zazněla otázka na nálady v klubu. „My jsme v pohodě,“ vypálil Chvojka. „Jak dlouho?“ zeptal se Moravec. „Vydrží to do konce volebního období,“ ujišťoval Chvojka. „My jsme klub patnácti vyrovnaných a pohodových lidí,“ doplnil ještě.

Moravec se zeptal, jestli kupříkladu Jaroslav Foldyna (ČSSD) neopustí stranu a nebude spolupracovat s Václavem Klausem, protože se Klause na sociálních sítích zastával, že v ODS nic nepochopili. „Nechám stranou, že Jaroslav Foldyna nebyl schopen obhájit mandát zastupitele ve svém Děčíně, což možná znamená, že něco pochopil,“ zaznělo na to konto z úst Václava Moravce. Chvojka si nemyslí, že Foldyna opustí ČSSD, protože ho považuje za sociálního demokrata - srdcaře.

Stanjura ještě upozornil, že výrok Klause o směrnicích EU a Židech byl natolik přes čáru, že Klaus nemůže být předsedou sněmovního školského výboru. „Já vůbec nevím, proč to říkal,“ kroutil hlavou Stanjura. „Protože možná nenávidí Židy, to se nabízí jako logická odpověď,“ ozval se Moravec.  „To si nemyslím,“ zastal se Klause okamžitě Fiala.

Prozatím Fiala nepočítá s tím, že by se hnutí SPD spojovalo s Klausem, protože Klaus odmítá přímou demokracii a požadavek na odvolatelnost politiků, což je pro SPD nepřijatelné.  

Moravec poté poukázal ještě na možnost, že by se nějaká nová česká krajně pravicová strana spojila se zahraničními partnery, např. s německou Alternativou pro Německo, jejíž někteří členové ctí Reinharda Heydricha a mají za to, že období nacismu je jen ptačím trusem na jinak skvělých německých dějinách.  

Stanjura se podivoval nad tím, jak někdo může tvrdit, že by vlastenci měli spolupracovat, když my trváme na zachování Benešových dekretů, zatímco maďarský premiér Viktor Orbán dekrety kritizuje. „Já považuji za český národní zájem zůstat v EU, reformovat ji a udržovat volný obchod,“ zdůrazňoval předseda poslaneckého klubu ODS. Obul se i do italského ministra vnitra Mattea Slaviniho. „To je politik, který tvrdě hájí kvóty a tvrdě chce dostat ty migranty i k nám do České republiky,“ varoval Stanjura, který připomněl, že Václav Klaus se v minulosti Salviniho zastával.

Chvojka se přidal a také poukázal na to, že Salvini je velkým zastáncem kvót na rozdělování migrantů. „Salvini chce do Česka přivést několik tisíc migrantů,“ uvedl Chvojka.

Fiala Salviniho bránil s tím, že italský ministr vnitra chtěl vracet migranty do Afriky, ale Evropská unie mu to rozmlouvala s tím, že se migranti přerozdělí po Evropě. „A jestliže Salvini má na území Itálie tisíce migrantů, no tak je chce dostat pryč,“ řekl Fiala. Jak Stanjura, tak Chvojka mu okamžitě připomněli, že by to znamenalo přesunutí migrantů i do Česka.

Stanjura se poté zastal Václava Klause. Jakkoli byl Klausův výrok o směrnicích EU a Židech hloupý, tak by ho člen ODS neoznačil za antisemitský. Mohl tak být vnímán a proto se měl Klaus omluvit, což neudělal, ale podle Stanjury se Klaus antisemitského výroku nedopustil.   

Moravec poté přehodil debatní výhybku k předsedovi poslaneckého klubu hnutí ANO Jaroslavu Faltýnkovi, který v Poslanecké sněmovně prohlásil, že jednal o situaci kolem mýta, protože si k tomu sám vzal mandát.

Podle Stanjury udělal Faltýnek chybu. Chvojka oponoval, že sice Faltýnka nechce hájit, ale hodlá si počkat na více informací, aby nebyl některý z politiků mediálně odsouzen předem a neprávem. „Ta věc mě samozřejmě zasáhla, byl jsem překvapen, ale na druhé straně to jsou mediální úniky, které já moc nemusím. Pan Faltýnek to z mého pohledu nevysvětlil. My čekáme na nějaké další vysvětlení,“ uvedl Chvojka.

Posledních pár slov věnoval Moravec Ivanu Langerovi, který se mohl vrátit do vedení olomoucké ODS, ale předseda Fiala upozornil, že při volbě Ivana Langera došlo k formálním chybám a volba se musí opakovat. „Volba by byla zrušena tak jako tak, i kdyby tam byl někdo jiný než Ivan Langer. Ale já doufám, že členové vezmou v potaz jasná slova předsedy Fialy,“ poznamenal Stanjura s odkazem na projev Petra Fialy na sobotní programové konferenci ODS.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…