Václava Havla si váží devět z deseti Čechů. Hlavně mladí

01.02.2012 8:20

Bývalý prezident Václav Havel zemřel v prosinci. Měsíc po jeho skonu hodnotí Češi jeho odkaz jednoznačně kladně. Průzkum agentury Focus ukázal, že si Havla váží devadesát procent lidí. Jedná se hlavně o mladé lidi, kteří si nepamatují rok 1989. Píše deník MF Dnes.

Václava Havla si váží devět z deseti Čechů. Hlavně mladí
Foto: rep
Popisek: Letiště Václava Havla

Z průzkumu vyplývá, že devět z deseti lidí uznává Václava Havla jako člověka, kolem 70 procent si ho váží i jako politika. Kladné hodnocení jeho osobnosti tedy převažuje, i když Havel významně rozděloval společnost. Nejméně výhrad mají k Havlovi lidé mladší 34 let.

Úcta Čechů k Havlovi je podle průzkumu společnosti Focus mnohem větší, než by se zdálo například z diskusí na internetu.

Havla kladně hodnotí i někteří voliči komunistů

Jako špatného politika označilo Havla pouze sedm procent lidí. Na základě preferencí to znamená, že jeho působení na Hradě hodnotí kladně i někteří voliči komunistů, píše MF Dnes.

„Asi nepřekvapí vyšší míra odmítání Václava Havla mezi nezaměstnanými, kteří na sobě pocítili dopad tržního hospodářství,“ vysvětluje Zdeněk Dytrt z agentury Focus.

Přejmenování pražského letiště na Letiště Václava Havla se rychle blíží. Přesto tento nápad vítá jen třetina dotázaných. Podle Dytrta je to kvůli známé skutečnosti, že Havel nerad létal a že nebyl „technickou osobností“.

Lidé by po Havlovi pojmenovali spíš nějaké divadlo

Lidé více podporují nápad pojmenovat po Havlovi některé divadlo. To by si přály až dvě třetiny lidí. Následují ulice, náměstí a školy.

Vláda ovšem obhajuje záměr přejmenovat letiště. „Za první republiky se považovalo za bránu do Československa Masarykovo nádraží, a proto neslo jméno prvního československého prezidenta. Dnes je tou samou branou do Česka letiště. Nikde není psáno, že se po něm pojmenuje jenom jedna věc,“ řekl podle MfD ministr dopravy Pavel Dobeš (VV).

Značka Václav Havel by mohla pomoci zvýšit prestiž letiště

Podle předsedy Věcí veřejných Radka Johna by změna názvu mohla pozvednout letiště. „Václav Havel byl kvalitní značka, zatímco cena letiště bohužel klesá. Byla by to velká pomoc letišti. Václav Havel by zvýšil jeho prestiž,“ řekl v deníku MF Dnes.

Pro přejmenování letiště je potřeba vyřešit ještě několik právnických kroků. Musí se vyřešit to, co by se stalo se jménem letiště po jeho privatizaci. Nový vlastník by totiž měl právo název změnit.

Podle ministra dopravy Dobeše by k přejmenování mohlo dojít v dubnu, kdy se bude slavit 75. výročí založení letiště.

Pojmenujte po Havlovi třeba jazz klub

Průzkum ukázal i další návrhy, co by mohlo nést jméno Václava Havla. Po zesnulém exprezidentovi by se mohl pojmenovat vlakový spoj (dnes například jezdí rychlík Leoš Janáček), Hrádeček u Trutnova, jazzový klub, cyklostezka nebo třeba celá republika.

Zatím dostala jméno exprezidenta jen škola v Poděbradech, kde prezident ve čtyřicátých letech dvacátého století studoval.
 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vfe

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Němci – naši nejbližší přátelé.“ Festival v Plzni vzbudil vášně

4:44 „Němci – naši nejbližší přátelé.“ Festival v Plzni vzbudil vášně

Necelý týden před oslavami osvobození se v Plzni uskutečnily česko-německé, respektive bavorské dny …