Václavu Klausovi prý zvoní v uších. Daniela Drtinová mluvila o multikulturalismu

30.12.2018 13:45

Markéta Zezulková z Fakulty sociálních věd Univerzity Karlovy má za to, že by se měly multikulturně vzdělávat už malé děti na školách. Jedním dechem dodává, že se u dětí nesmí zanedbat ani mediální výchova, protože děti na základních školách také vnímají zprávy proudící k nim skrze média.

Václavu Klausovi prý zvoní v uších. Daniela Drtinová mluvila o multikulturalismu
Foto: kr-stredocesky.cz
Popisek: Prázdná učebna

V rozhovoru pro internetovou televizi DVTV Zezulková konstatovala, že se zajímá především o to, jak se na svět dívají děti. I k dětem na školách přece proudí z médií zprávy, takže i děti by měly umět o těchto zprávách kriticky přemýšlet a vyjadřovat své názory. Dáma má za to, že dětem nelze vštěpovat, co si mají myslet, ale učit je myslet, to je podle ní naprosto v pořádku. Učit je, co si mají myslet, to ne, ale učit je, jak mají přemýšlet, to určitě ano,“ konstatovala.

„Každý žák, každé dítě, stejně jako každý občan by měl mít schopnost kriticky smýšlet, vyhledávat si zdroje, vyjadřovat svůj názor a tak dále. Ale jestli je to v oblasti multikulturní, environmentální nebo jinde, to už si myslím, že je na každém,“ dodala.

Moderátorka Daniela Drtinová, která se Zezulkovou vedla rozhovor, často citovala odlišné názory poslance Václava Klause mladšího (ODS), který má za to, že multikulturní výchova je v podstatě to poslední, co je třeba v českém školství řešit. Jako dlouholetý ředitel prestižního gymnázia Klaus tvrdívá, že české školství musí řešit mnohem naléhavější problémy.  

Zezulková to vidí jinak. Domnívá se, že mediální výchova je problém, kterému je  třeba věnovat pozornost, i když je samozřejmě třeba diskusi přizpůsobit věku dítěte. Prý se tímto tématem zabývá už sedm let a za tu dobu stačila zjistit, že zprávám věnují pozornost už předškolní děti nebo děti, které čerstvě přišly do školy. Ukázal to např. průzkum z roku 2016, kde děti tvrdily, že zprávy, které slyší, jsou příliš negativní.

„Ještě jednou navážu na Václava Klause mladšího, tomu dnes zvoní v uších z nás. ‚Aktivní politika do škol nepatří. A ještě více tam nepatří hrnout dětem do hlav jednoznačné pravdy v tématech, kde si jedna polovina národa myslí přesný opak, než druhá polovina národa‘. Nebudou takové snahy skutečně potom narážet v rodinách?“ zeptala se Drtinová.

Zezulková zopakovala, že jejím cílem není naučit děti, co si mají myslet, nýbrž jen to, že mají myslet. Děti by se podle ní měly zamýšlet nad tím, že ve světě existují nespravedlnosti a vést je k tomu, aby uvažovaly o tom, jak tyto nespravedlnosti napravit, jak porozumět druhým lidem.

Dáma nepochybuje o tom, že projekt, kterému se věnuje, vzbudí ve společnosti rozporuplné reakce. Ale věří, že nakonec vše dopadne dobře. „Pořád mám pozitivní víru v národ, v jednotlivce, v učitele, v média,“ zdůraznila.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

21:38 „Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

Zrezivělý památník; víc, než se na pohled zdá. Jména škodováckých obětí druhé světové války po necel…