Vandalská výzva z Prahy. Už to vře. Jde o auta

14.10.2022 14:20

Nedostatek parkovacích míst v Praze řada řidičů řeší parkováním svého vozu na chodníku. Takové chování vyvolalo kontroverzní aktivitu jednoho z obyvatelů Prahy 2, který se jim rozhodl tento přestupek oplatit nalepením těžko odstranitelné samolepky na jejich soukromý majetek. Jak velký rozruch to mezi Pražany vyvolalo, lze sledovat na sociální síti Twitter, kde se důrazně ozývají a vyhrožují náhradou škody.

Vandalská výzva z Prahy. Už to vře. Jde o auta
Foto: čtenář PL
Popisek: Nesprávně zaparkovaný vůz v Řepích, květen 2022

Aktivista stojící za twitterovým účtem Praha bez aut už tento týden v úterý nabízel stejně naštvaným občanům kartičky a samolepky – Ne! Chodník není parkoviště – na sklo automobilů těch hříšníků, kteří své automobily parkují na chodníku. „Formát A7 s foldem na rychlou aplikaci. Drží dobře, případně je možné po stranách nastřihnout v rozestupu cca 1–2 cm, ztíží se odstranění. 5 kusů na test zdarma. 10–17 h od zítřka,“ nabízí na svém twitteru.

Netrvalo dlouho a objevili se zájemci, jeden z nich přislíbil i velkou objednávku. „Díky, dopoledne se zastavím. Věřím, že cestou na Anděl je všechny vylepím, takže hodně brzy udělám objednávku,“ vzkázal uživatel Martin Podhorný.

„Hlavně nezapomeň poděkovat, až ti za to někdo přerazí čelist,“ rýpl si do Podhorného další diskutér.

„Chudák, dostat flastr za blbý parkování a pak kriminál za ublížení na zdraví, to musí být hodně vypatlaná palice…“ pozastavoval se další komentující.

Nápad ze strany řidičů, kteří se zřejmě řadí mezi ty, jež špatným parkováním svého automobilu zabírají někdy část chodníku, vyvolal značný odpor.

„Zavolám autorizovaný servis, ať to auto odtáhne (kvůli překážce ve výhledu mi zákon zakazuje začít jízdu) a sklo odborně vyčistí. Fakturu spolu s vyčíslením škody, která mi vznikla zmeškáním schůzky, přepošlu debilovi, kterého zaznamenala jedna z palubních kamer,“ přednesl návrh svého řešení Martin Souček, pokud by onu samolepku na svém autě našel.

Autor samolepek poté následně reagoval ironicky slovy: „Pro všechny, co tu řeší poškození majetku samolepkou. Blíží se zima a budete mít možná na sklech námrazu. Stačí použít škrabku, přípravek nebo vyhřívání skla. Nemusíte hned volat odtahovou službu, žalovat vládu za špatné počasí nebo zmlátit nejbližšího kolemjdoucího.“

Na poznámku, že dotyčnému poškodí akorát majetek, za který bude muset řidič zaplatit, aktivista oponoval: „Zaplatíte pokutu za parkování na chodníku. Nálepka nic nepoškodí, normálně si ji sundáte a rychle zmizíte, než přijedou policajti.“

„Když vytrváme, tak se časem podaří to chování eliminovat. Mělo by to být ale na městské části a policii, abychom to nemuseli vůbec řešit a ztrácet tím čas,“ dodal twitterový účet bojující za Prahu bez aut.

Zajímavě si poradila v minulém týdnu Praha 4, která z parkování na chodníku udělala rovnou „oficiální“ parkování. Například v Horní ulici v Nuslích vyhradila pro odstavení soukromého majetku na veřejném prostranství nově i část chodníku, na kterém mohou lidé zaparkovat. 

Dopravní opatření vzbudilo velkých rozruch na sociálních sítích, například na Twitteru nebo facebookové skupině Nuselské přešlapy. O změně rozhodla dopravní komise městské části již v únoru. 

Budoucí starosta městské části Ondřej Kubín (ODS) rozhodnutí svých předchůdců hájil. „Obyvatelé bytových domů nemají v okolí šanci zaparkovat. Chodník je tam dostatečně široký, aby posunul auta ze silnice a zlepšit průjezdnost vozidel Integrovaného záchranného systému,“ uvedl Kubín na twitteru. Podle něj se opatření nedotkne komfortu chodců. Řada diskutujících na twitteru ale jeho tvrzení vyvrátila, že v oblasti problém s parkováním není. „Parkovacích míst tu je dost, jen je potřeba 200–300 metrů popojít mezi vily. Nikdy jsem problém neměl. Vzhledem k tomu, že v naší ulici je 80 parkovacích oprávnění na 30 parkovacích míst, těch 5 nových míst to fakt nevyřeší,“ napsal například občan Jiří Benedikt.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Proč jste to dovolili? Kdo pro to hlasoval? Wilders burcoval v Budapešti

20:15 Proč jste to dovolili? Kdo pro to hlasoval? Wilders burcoval v Budapešti

„Dnes čelíme dvěma velkým existenčním hrozbám; woke kultuře a imigraci,“ řekl na konzervativní konfe…