Vánoční stromek, symbol pohody. Než Čech dojede do Polska

06.12.2023 9:46

Ku*vy zlodějské, hnus. Taková slova létají kolem nákupu vánočních stromků. I tento artikl, který je vnímán jako symbol vánoční pohody, totiž Čech, který dojede do Polska, najde znatelně levnější. Nejčastější vánoční stromek, tedy jedle, vozí Češi z Polska v rozmezí 225 Kč až 640 Kč. A jak ParlamentníListy.cz ověřily, i v tomto případě jsou stížnosti našich občanů na vyšší tuzemskou cenu opodstatněné.

Vánoční stromek, symbol pohody. Než Čech dojede do Polska
Foto: repro youtube, tan
Popisek: Vánoční stromky, ilustrační foto

Zdá se, že každoroční sezóna nákupu vánočních stromků je tady a ti, kteří dávají před umělohmotnými stromky přednost těm přírodním, se opět musejí připravit na to, že symbol vánoční pohody nevyjde levně.

Jako snad u každého sortimentu, mají ale i v tomto případě výhodu ti, kteří bydlí v blízkosti hranic s našimi severními sousedy. Vypadá to totiž, že v Polsku mají i vánoční stromky podstatně levnější, než v České republice.

Určité vodítko může v tomto směru přinést třeba facebooková skupina POLSKO – nákupy, tipy a doporučení, v rámci které její členové tuto problematiku řešili a o své zkušenosti se podělili s ostatními.

Anketa

Reprezentuje Petr Fiala dobře Českou republiku?

2%
97%
hlasovalo: 57695 lidí

„Prosím, ví někdo, jaké jsou ceny živých vánočních stromků v Polsku v porovnání u nás,“ zeptal se na úvod jeden ze zmíněné skupiny.

„My koupily teď v pátek v Prudniku kavkazskou jedli 190 cm za 39,99 zl.,“ zněla hned první odpověď, která naznačila, v jakém tónu se diskuse povede i nadále, neboť přepočteno na české koruny tato informace znamená, že za téměř dvoumetrový stromek zřejmě nejpopulárnější vánoční „odrůdy“, byla zaplacena částka zhruba 225 Kč.

Že jde o částku skutečně neporovnatelně nižší, než na jakou jsou zvyklí čeští spotřebitelé, vyjevil hned další diskutér, který se při porovnání polských a našich cen známých jedliček neovládl:

„To si děláte p*del? A tady v ČR 1200 Kč???“

Za pravdu mu dal i jiný člen zmíněné skupiny, který svůj názor sdělil také bez zkrupulí:

„Přesně ku*vy zlodějské… v Polsku 300 tady 1000, hnus.“

Možný rozdíl v cenách mezi českou kavkazskou jedlí a její polskou obdobou mu s nadsázkou vzápětí vysvětlila diskutérka, která vidí dvě jeho možné příčiny – zeměpisnou, nebo obchodní:

„Z Polska asi bude blíž na Kavkaz, nebo tolik nerejžujou.“

Anketa

Povedla se stávka ČMKOS?

77%
18%
hlasovalo: 10894 lidí

„Já dávala za 170 cm kavkazská jedle v Glucholazech 60 zl., 400 Kč,“ potvrdila výše zmíněné další diskutující členka skupiny, která ale nakoupila poněkud dráž, než je zmíněno. Nicméně stále v porovnání s Českou republikou velmi výhodně.

To samé platí o dalším přispěvateli, resp. majiteli poměrně vysokého exempláře, který také nakoupil severně od našich hranic.

„My máme kavkazskou jedli 240 cm za 640 Kč v Castorama Zgorzelec.“

Pro porovnání českých a polských cen jsme zvolili internetový obchod www.stromkyonline.cz, kde si lze bez problémů nakonfigurovat stromek přesně podle představ kupujícího.

Zvolili jsme tedy druh a výšku stromků přesně podle toho, co bylo zmíněno ve výše uvedené facebookové diskusi.

Vězte tedy, že 190 cm vysokou kavkazskou jedli, která byla podle sdělení diskutérů v Polsku nakoupena za 225 korun, na zmíněném webu seženete za 1149 Kč, což je zhruba cena, nad kterou se v reakci na cenu polskou pohoršoval jeden z těch, kteří použili ve výše uvedené diskusi ostřejší výrazy. Zároveň je i 5x vyšší, než ta uvedená, polská.

Jedličku o výšce 170 cm pořídíte na stejném webu za 999 Kč, což je dva a půl násobek ceny uvedené v citované facebookové skupině a stejný stromek, jen o výšce 240 cm lze tamtéž nakoupit za 1499 Kč, tedy také zhruba za dva a půl násobek polské ceny.

Na druhou stranu v řetězci Bauhaus nabízejí ke koupi stromky o výšce do 2 metrů ve variantě Exkluziv za 975 korun a o výšce do 2,5 metru za 1450 korun (v o něco horší kvalitě pak za 945 korun).

Dodejme, že pokud vám cenovky u českých stromků připadají vysoké, doporučujeme podívat se na nabídku vánočního stromku DELUXE jedle Bernard, který se ale hodí spíše do větších obýváků, neboť měří 6 metrů. Zmíněný symbol Vánoc totiž původně stál zhruba 275 tisíc a i po zlevnění zůstala jeho cena poměrně vysoká, neboť atakuje 200 tisíc korun. A neušetříte ani na ozdobách, stromek se totiž prodává jen tak, bez nich.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Martin Huml

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Věra Kovářová, MIM byl položen dotaz

Důchodová reforma

Tvrdíte, o důchodové reformě jednáte i s laickou veřejností. Jak? Kde? Jsem si ničeho takového nevšiml. A myslíte, že má smysl schvalovat něco, na čem se aspoň z větší části neshodnete s opozicí? K čemu reforma, kterou jiná vláda zase zruší, což už se stalo? Nebylo třeba chybou, že jste s opozicí ne...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zhrození nad Pavlem: Kdo mu psal projev? Přednesl argumenty proti angažmá ČR v aliancích

20:11 Zhrození nad Pavlem: Kdo mu psal projev? Přednesl argumenty proti angažmá ČR v aliancích

Při pietním aktu na Vítkově podle publicisty a novináře Petra Žantovského prezident Petr Pavel zapom…