Varování z izraelského deníku účastníkům syrského konfliktu: Stačí jeden neopatrný krok a...

25.08.2016 15:03

Turecko se svým vstupem do syrského konfliktu pustilo na velmi tenký led. Situace, která donedávna vypadala velmi složitě, je nyní ještě o poznání složitější, protože je nutné přehodnotit dosavadní spojenectví na všech stranách. Rusko, USA, Turecko i Kurdové si tak musí dávat velký pozor, protože stačí jeden neopatrný krok jakéhokoliv ze zúčastněných a vznikne naprostý chaos. Informuje The Jerusalem Post.

Varování z izraelského deníku účastníkům syrského konfliktu: Stačí jeden neopatrný krok a...
Foto: FB Terezy Spencerové
Popisek: Dnešní Sýrie

Ve středu v brzkých ranních hodinách vyrazily turecké tanky pod vedením generálporučíka Zekaie Aksakalliho přes syrské hranice. Cíl byl jasný. Otevřený boj s Islámským státem. Nejprve Turci vypálili z minometů a následně spěšně dobyli město Jarabulus.

Operace „Štít Eufratu“ započala v příhraničním městě Karkamis, kterému přestřelky s ozbrojenci nejsou cizí. Poté, co město zasáhla raketa Islámského státu, došlo k evakuaci jeho obyvatel, které nahradila turecká armáda s tanky. Podle tureckého vicepremiéra Numana Kurtulmuse bude celá operace „krátká a orientovaná na výsledky“.

Mluvčí prezidenta Erdogana Ibrahim Kalin uvedl, že cílem akce je „vymýcení všech teroristických prvků“ v regionu, tedy včetně Islámského státu i kurdských lidových milic (YPG), které Ankara vnímá jako teroristickou organizaci, USA s nimi však spolupracují.

Ve snaze osvobodit město Jarabulus s tureckými jednotkami údajně spolupracovalo 5000 členů různých syrských opozičních skupin, včetně organizace Legie Homsu, neboli Faylaq al-Sham, která zaštiťuje zhruba 19 islamistických skupin.

Turecko zdá se chce podpořit syrské rebely ve vytvoření bezpečné zóny na 60 km od vlastních hranic v jediném místě, kde se přímo setkávají hranice Turecka a území ovládaného takzvaným Islámským státem. Turci již mnohokrát uvedli, že by nad tímto územím chtěli zavést bezletovou zónu.

Nedávný pokus o převrat pomohl Erdoganovi sjednotit Turecko a prosadit u veřejnosti vojenskou intervenci. Toto rozhodnutí také vedlo k jednáním mezi Tureckem, Íránem, Ruskem i Iráckým Kurdistánem a dokonce se do Turecka přijel podívat i americký viceprezident Joe Biden.

Jednotlivé strany totiž sledují rozdílné zájmy. Ačkoliv se Turecko rozhodlo zapojit, chce mimo jiné potlačit i Kurdy, kteří kontrolují část východní Sýrie a těší se podpoře ze strany USA. Již je přitom vyzvali, aby se stáhli na východ od Eufratu.

„Turci je chtějí vytlačit zpět přes Eufrat, a Američané by je rádi viděli směřovat na jih směrem k Rakká. To vytváří komplexní a výbušnou situaci. Pokud Turecko použije útok na Jarabulus k rozšíření svých operací proti Kurdům v Sýrii, dojde tak k rozšíření již probíhající války s Kurdskou stranou pracujících, která probíhá v Turecku, i do Sýrie.“

Do toho je na místě stále i Rusko podporující syrskou armádu, které se podle svých slov snaží vymýtit všechny teroristy včetně mnoha opozičních skupin. „Pokud nebudou jednotlivé strany opatrné, může dojít k zásadní eskalaci.“ Zdali se však Turkům podaří dosáhnout svého, či se jen nechají zatáhnout do nikdy nekončícího konfliktu, zatím nelze odhadnout.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: spa

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Čína Rusko prohrát nenechá. Nechce v tom být sama, myslí si komentátor

18:55 Čína Rusko prohrát nenechá. Nechce v tom být sama, myslí si komentátor

Globální šachovnice je v současné době rozehraná na velmi nebezpečnou hru. USA chtějí Čínu donutit, …