Vaše peníze rozdělíme! Greta zajásá: V EU vymysleli nový plán. A schválili mnohem víc

28.11.2019 8:14

Evropský parlament dnes na plénu ve Štrasburku schválil složení nové Evropské komise vedené Ursulou von der Leyenovou, jež po hlasování zmínila nejdůležitější cíle své agendy. Proslov započala s připomínkou 30 let od generální stávky v Československu a citovala i prvního polistopadového prezidenta Václava Havla. Za existenční problém pokládá nová předsedkyně Komise klimatické změny. Chtěla by proto přesvědčit jednotlivé země unie, aby se zavázaly k dosažení tzv. uhlíkové neutrality do poloviny tohoto století. Hovořila i o modernizaci rozpočtu EU či o nutnosti zajistit respektování právního státu ve všech zemích bez rozdílu, a to za použití jakýchkoli prostředků.

Vaše peníze rozdělíme! Greta zajásá: V EU vymysleli nový plán. A schválili mnohem víc
Foto: Twitter.profil Von der Leyenové
Popisek: Ursula von der Leyen, předsedkyně Evropské komise

Nově zvolená šéfka Evropské komise svůj projev započala připomínkou dvouhodinové generální stávky v někdejším Československu v roce 1989, od které dnes uplynulo přesně třicet let. „Přesně před 30 lety, 27. listopadu, udeřila dvanáctá hodina. Rozezněly se zvony a sirény, dělníci odložili nástroje. Továrny, doly a obchody se vyprázdnily, ulice zaplnily tanec a naděje. Při historické dvouhodinové generální stávce uprostřed sametové revoluce se lidé od Prahy po Bratislavu zapojili do krásné mírové vlny svobody, odvahy a jednoty,“ recitovala.

Anketa

Je Pavel Novotný, starosta Prahy-Řeporyjí, dobrý politik?

4%
96%
hlasovalo: 29379 lidí

Na generální stávku před třiceti lety navázala slovy, že právě to pro ni znamená Evropská unie – tedy lidi, kteří společně hájí svobodu, své hodnoty, cíle a budoucnost. „Pro mne tyto dvě hodiny znázorňují, co EU vždy znamenala. Není jen o politice, o partajích, pravidlech a nařízeních, trzích a měnách. Je především o lidech a jejich cílech, o lidech, kteří spolu hájí svobodu, své hodnoty či prostě lepší budoucnost,“ řekla, s tím, že za největšími úspěchy v Evropě stojí právě lidská odvaha.

Při vzpomínce nevynechala ani tehdejší významnou osobnost prvního polistopadového prezidenta Václava Havla. Toho označila za jednoho z hrdinů sametové revoluce a s výhledem na budoucnost si vypůjčila jeden z jeho citátů. „Snažte se dosáhnout věcí, protože jsou dobré, ne jen proto, že mají šanci uspět,“ prohlásila.

Havlovým citátem Leyenová mířila na potřebu reformy Evropské unie. Ta dle ní projde změnami, které bude nutné prosazovat právě proto, že jsou správné, nikoli snadné. „EU čeká transformace, která se dotkne každé části naší společnosti a ekonomiky, děláme to ale proto, že je to správné, nikoli snadné,“ proklamovala.

Za existenční otázku pro Evropu pak označila boj s klimatickými změnami, který je nutné okamžitě řešit. „V boji proti klimatickým změnám už nemůžeme propást ani chvíli,“ varovala. Zmínila též, že v nejvíce zasažených 20 zemích klimatickými změnami žije až 85 % všech lidí, kteří se ocitli v extrémní chudobě. Existenciální je tato otázka dle ní i ve vztahu k evropským zemím. Zmiňovala zejména záplavy v Benátkách, požáry lesního porostu v Portugalsku či problém se suchem v Litvě. Upozorňovala, že nikdy dříve se takovéto jevy neděly natolik intenzivně a často. Unijní země proto nová předsedkyně Evropské komise hodlá přesvědčit, aby se zavázaly k dosažení takzvané uhlíkové neutrality do poloviny století.

Pomoci má její instituce i regionům, kde bude nutné projít restrukturalizací. Pro regiony nyní závislé na těžbě uhlí vytvoří Evropská komise nový fond, který jim bude pomáhat s přechodem k ekologicky odpovědnému hospodářství. Vedle samotných unijních financí by měl podle ní fond počítat se zárukami na soukromé investice, které chce Komise do této oblasti přilákat.

Prioritou má pro ni být i digitalizace evropské ekonomiky. V souvislosti s ní rovněž hodlá modernizovat víceletý rozpočet EU pro roky 2021 až 2027, o němž se bude jednat v nadcházejících měsících. Přislíbila rovněž dokončení unie kapitálových trhů a bankovní unie.

Právě nový rozpočet nabízí otázku, zdali nenastane bouřlivá diskuse o tom, zda evropské peníze nepřestanou téct do Maďarska a Polska, jelikož se pro to ozývají hlasy vícero evropských politiků. Proti těmto oběma zemím totiž Evropská komise vede řízení kvůli porušování principů právního státu. Nyní se tento spor přesune na bedra české místopředsedkyně EK Věry Jourové, která má na starosti v nové komisi dodržování evropských hodnot.

Leyenová k tomu slíbila zajistit respektování právního státu ve všech zemích bez rozdílu, za použití jakýchkoli prostředků. „Musíme se zaměřit na dialog a prevenci, ale neváhat sáhnout ke všem nutným prostředkům,“ prohlásila.

Hovořila i o migraci. „Evropa musí být schopna přijít s reakcí, která je zároveň humánní i efektivní,“ zmínila s tím, že je nutné provést reformu azylového systému.

Důležitá je pro ni i plná genderová vyváženost Komise, k tomu, jak připomněla, chybí už jen jedna žena. Dodala však, že zajistí, aby každý člen jejího kolegia měl genderově vyvážený kabinet. „Společně budeme fungovat jako tým, který pracuje pro společný evropský zájem. Jsme připraveni, Evropa je připravena, chci říct jednoduše: Dejme se do práce!“ burcovala.

Pro novou Evropskou komisi dnes hlasovalo 461 europoslanců, proti jich bylo 157 a 89 se zdrželo. Nová Komise začne pracovat 1. prosince, kdy nahradí komisi vedenou Jeanem-Claudem Junckerem.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: rak

Ing. Kateřina Konečná byl položen dotaz

Populismus?

Dobrý den, proč s návrhem na snížení platu přicházíte až teď před volbami? A jestli vám přijde vysoký, což nerozporuji, zajímalo by mě, co s tak vysokým platem děláte vy? Dáváte třeba část na dobročinné účely, jako to třeba dělal prezident Zeman? A ještě jedna věc, není plýtvání penězi celý chod EU,...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Dycky Most! Ale bez Penny Marketu. Ten špatně dopadl

11:10 Dycky Most! Ale bez Penny Marketu. Ten špatně dopadl

Dycky Most! Tahle hláška z legendárního seriálu o životě v severočeském městě evidentně neplatí pro …