Vážný útok z ČSSD: Babiši, buď chlap. Ono se ukáže, jestli makáš pro lidi, nebo pro sebe

04.06.2014 9:01

Sociálnědemokratický poslanec Antonín Seďa se postavil za premiéra Sobotku a ukázal na některé údajné nesrovnalosti mezi činy a slovy Andreje Babiše. V článku na svém profilu na ParlamentníchListech.cz vyzývá Andreje Babiše a jeho hnutí ANO, aby plnili koaliční smlouvu a začali konečně makat pro občany.

Vážný útok z ČSSD: Babiši, buď chlap. Ono se ukáže, jestli makáš pro lidi, nebo pro sebe
Foto: Daniela Černá
Popisek: Antonín Seďa, poslanec ČSSD

„Nejen politik, ale snad každý občan v naší zemi musí být překvapen neustálými názorovými přemety místopředsedy vlády A. Babiše. Vzpomínám si na sliby, kterými častoval před parlamentními volbami voliče České republiky, že zatočí s nehospodárností,“ píše Seďa.

Poslanec připomíná Babišovy hlasité předvolební sliby, že chce pracovat pro občany a že kdyby nebylo ANO, tak by se zvedaly daně, což on nepřipustí. „Chci připomenout, že pouze ČSSD v předvolebním klání uvedla, kde vezme na své předvolební sliby peníze. Zdaněním nejbohatších, zvýšením daně firmám a zavedením speciální daně. Zároveň slíbila zrušit zdravotnické poplatky, zvýšit důchody a platy státním zaměstnancům, zrušit druhý pilíř důchodového systému a chtěla zavést nižší daň na léky a další komodity,“ rekapituluje Seďa.

Poslanec také připomněl dlouhé vyjednávání o koaličním programu a programovém prohlášení vlády. „Z nepolitika Babiše se stal politik a ministr financí, který stále trval na tom, že potřebné peníze na plnění programového prohlášení vlády najde. Je jasné, že v tomto roce je těžké některé sliby plnit, protože vláda vládne za pomoci státního rozpočtu, který připravila vláda minulá. Nicméně již dnes se ukazuje, že ministr financí a zejména ANO není schopno zajistit potřebné miliardy na rozhýbání české ekonomiky,“ píše Antonín Seďa.

Babiš zpochybnil koaliční smlouvu

Andrej Babiš v České televizi totiž mimo jiné uvedl, že by se měla znovu zvednout otázka placení stokoruny za den v nemocnici a otázka druhého důchodového pilíře. „V Událostech, komentářích (2. 6. 2014) pan předseda A. Babiš toto potvrdil a dokonce zpochybnil dojednanou koaliční smlouvu. Prostě není v silách ANO bez systémových změn najít desítky miliard na plnění svých slibů, protože úspory jdou maximálně do desítek či stovek milionů korun. A to prosím i za předpokladu hospodářského růstu a řízené devalvace koruny ČNB.“

Antonín Seďa je rozhořčen tím, že Andrej Babiš zpochybňuje koaliční dohody a vyčítá mu populismus na úkor ČSSD.

„Zpochybnění rozhodnutí Ústavního soudu, který zrušil poplatek za pobyt v nemocnici ve výši 100 Kč, zpochybnění dohod v rámci vládní koalice o zrušení zdravotnických poplatků, druhého důchodového pilíře či dokonce nižší sazby DPH jsou další z veletočů A. Babiše. Tyto veletoče již neudivují, protože se pan místopředseda vlády chová jako populista. Nepopulární věci navrhují koaliční partneři, zejména ČSSD, popřípadě nějaký úředník z ministerstva,“ míní poslanec ČSSD.

Celý článek Antonína Sedi ZDE.

ČSSD si to nenechá líbit

Antonín Seďa se domnívá, že plnění předvolebních slibů a koaličních dohod se neobejde bez zvýšení zdanění a nastavení spravedlivějších daňových zákonů. „Jsou pouze dvě cesty, jak to udělat. Jít cestou nastartování ekonomiky, spravedlivější politiky a sociálního státu, o čemž hovoří mimo jiné i programové prohlášení vlády, které Babiš podepsal. Nebo jít cestou pravicové liberální politiky, kterou tady již v minulosti prováděla ODS a TOP 09, v čele s tolik kritizovanými Topolánkem, Nečasem a Kalouskem,“ konstatuje.

„Pokud předseda z jedné z vládních koaličních stran hodlá prosazovat program mimo koaliční smlouvu či programové prohlášení vlády, pak by to měl jako chlap říct. I v politice, tak jako v byznyse, by mělo platit, že se smlouvy a dohody dodržují. Pokud chce pouze zatápět sociální demokracii, tak musí vědět, že si to ČSSD nenechá líbit,“ napsal Seďa s odkazem na to, že se ukáže, kdo skutečně maká. „Ono se totiž nakonec ukáže, kdo maká pro širokou veřejnost a pro Českou republiku a kdo maká pouze pro sebe a své podnikání,“ napsal.

Svůj text s názvem „Nepolitik Babiš, politik Babiš, populista Babiš“ uzavírá Antonín Seďa výzvou: „Proto pánové a kolegové z ANO, přestaňte se vymlouvat a začněte konečně makat.“

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr

Ing. Libor Turek, Ph.D. byl položen dotaz

Srovnání

Dobrý den, pane poslanče, nejsem si jistý, zda se od vás dočkám upřímné odpovědi, ale prosím o ni. Fiala tvrdí, jak jsme super, že hrajeme první ligu, a že se srovnáváme s těmi nejlepšími. Má podle vás pravdu nebo, což si myslím já, z nás dělá premiér blázny? V čem přesně se můžeme srovnávat s těmi ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Porucha u KB: Klient učinil bance nabídku, jakou ještě nezažila

11:12 Porucha u KB: Klient učinil bance nabídku, jakou ještě nezažila

Kdo se chtěl v pondělí dostat k penězům na svém účtu u Komerční banky, ten ji s největší pravděpodob…