Ve Francii našli způsob, jak chránit svůj pracovní trh. Čechům se líbit nebude

19.03.2017 6:57

Funguje volný pohyb pracovních sil po Evropské unii? Francouzi přišli na to, jak tuhle výsadu EU zarazit. V kostce lze popsat slovy „Nemluvíš francouzsky? Tak práci nedostaneš!“. Píše o tom server info.cz.

Ve Francii našli způsob, jak chránit svůj pracovní trh. Čechům se líbit nebude
Foto: wikipedia
Popisek: Francouzská vlajka.

V řadě francouzských měst se dnes zavádí jednoduché opatření. Firmy, které se ucházejí o veřejné zakázky ve stavebnictví a v dalších oborech činnosti, se musejí zavázat, že najmou jen pracovníky, s nimiž bude možné domluvit se francouzsky. Z toho plyne, že pracovníci ze zahraničí, kteří tímto jazykem nevládnou, mají ve Francii podstatně méně pracovních příležitostí. Čeští europoslanci jsou z toho poněkud rozladění.

„Je to další diskriminace vyslaných pracovníků ve Francii. Neumíš francouzsky? Vrať se domů! Pro mě je to jen laciný populistický předvolební krok,“ rozčílila se europoslankyně Martina Dlabajová (ANO). Kritickými slovy však nešetří ani někteří francouzští politici. „I v mé vlastní straně (Republikáni) jsem upozornila na to, že toto opatření jde proti základním hodnotám EU,“ uvedla francouzská europoslankyně Élisabeth Morin-Chartier.

Celý článek naleznete zde.

Prozatím je však odpor samotných Francouzů proti novému nařízení chabý. Odbory a většina francouzské politické scény tvrdí, že jim leží na srdci bezpečnost pracovníků. Když někdo nemluví francouzsky, nemusí správně pochopit zásady bezpečnosti práce, což může v krajním případě ohrozit na životě jak cizího pracovníka, tak jeho kolegy a kolegyně.

Existuje i neoficiální zdůvodnění nového nařízení. Francie se již dlouho potýká s nemalou nezaměstnaností a toto opatření má Francouzům pomoct v hledání uplatnění. Na francouzském pracovním trhu získají nespornou výhodu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…