Ve Švýcarsku začíná soud s uhlobarony z Mostu

13.05.2013 7:09

U švýcarského soudu v pondělí začne jednání kvůli tunelování Mostecké uhelné společnosti (MUS). Česká protikorupční policie mezitím provádí vlastní vyšetřování, podle České televize už v únoru vyslechla i prezidenta Miloše Zemana.

Ve Švýcarsku začíná soud s uhlobarony z Mostu
Foto: Lucie Bartoš
Popisek: Těžba hnědého uhlí

Právě Zemanova vláda privatizovala část akcií společnosti. Současný prezident však při výslechu odmítl, že by na tom stát prodělal. "Rozhodujícím kritériem byla cena. Vládu k jejímu rozhodnutí vedlo to, že Appian Group nabídla cenu o 30 procent vyšší, než byla cena akcií na trhu," citovala ČT z výpovědi Zemana na protikorupční policii.

Česká policie vyšetřuje šestici exmanažerů společnosti, Antonína Koláčka, Marka Čmejlu, Jiřího Diviše, Oldřicha Klimeckého, Petra Krause a Luboše Měkotu. Viní je z toho, že při ovládnutí MUS způsobili státu škodu za 1,7 miliardy korun. Zeman však tuto částku při výslechu označil za absurdní.

Kromě české strany vyšetřují případ také Švýcaři. Právě u tamního soudu v pondělí začne první proces. Švýcarská policie totiž tvrdí, že část peněz vyvedených z MUS skončila na účtech místních bank. Jednání federálního soudu v městečku Belinzona se nejspíš potáhne až dva měsíce.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav, čtk

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Tomu věří neúspěšní. Plukovník rozebral dezinfo. A na koho cílí

21:50 Tomu věří neúspěšní. Plukovník rozebral dezinfo. A na koho cílí

Plukovník Ivo Zelinka byl hostem podcastu Čestmíra Strakatého. A řeč byla o ruské válečné propagandě…