Ve Vrběticích večer uplyne lhůta pro bezpečné čištění areálu

21.12.2014 6:10

Ve Vrběticích, části obce Vlachovice na Zlínsku, dnes večer uplyne devítidenní bezpečnostní lhůta, kterou stanovili pyrotechnici pro přípravu areálu na odvoz munice. Pokud bude klid trvat, budou se moci začátkem příštího týdne pustit do čištění příjezdových cest i bezprostředního okolí. Teprve poté se bude moci munice z Vrbětic začít odvážet. Poslední neřízený výbuch v této oblasti zazněl minulý pátek, od té doby je v prostorách skladů klid.

Ve Vrběticích večer uplyne lhůta pro bezpečné čištění areálu
Foto: Daniela Černá
Popisek: Zapáskovaná oblast ve Vrběticích

Policie předpokládá, že pokud se z areálu do stanovené lhůty neozve žádná neřízená detonace, budou moci pyrotechnici vstoupit do vymezeného prostoru v okolí obou epicenter vybuchlých skladů. Poté začnou čistit areál od munice rozházené po výbuchu druhého skladu z 3. prosince. Kromě čištění příjezdových cest k jednotlivým skladům budou muset zkontrolovat neporušenost oplášťování skladů a jejich střech. Vybudují i točnu pro nákladní automobily a techniku.

V případě příznivého počasí by se podle policie munice z Vrbětic mohla začít odvážet začátkem příštího roku. Podle zprávy ministerstva vnitra bylo v 27 skladech uloženo asi 7000 tun materiálu, který zahrnoval 1000 tun výbušniny.

Sklad číslo 16, který s 58 tunami vojenského materiálu, tedy munice i zbraní, vybuchl 16. října, i sklad číslo 12, jenž s 98 tunami vojenského materiálu explodoval 3. prosince, si pronajímala ostravská společnost Imex Group. Při prvním výbuchu zahynuli dva její zaměstnanci. Policie obě události vyšetřuje jako úmyslné obecné ohrožení, pracuje na nich tým policejního prezidia.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pracoval pro CIA. Teď vyzval OSN: Zjistěte, kdo odpálil Nord Stream. A ukázal na USA

6:45 Pracoval pro CIA. Teď vyzval OSN: Zjistěte, kdo odpálil Nord Stream. A ukázal na USA

Nebude trvat dlouho a budou to dva roky, co došlo k sabotáži plynovodu Nord Stream, který zásoboval …