Ve Znojmě začíná jednat ANO s ČSSD

16.10.2014 12:30

Jednání o pětikoalici proti vítězné ČSSD ve Znojmě prozatím skončila, ve středu je opustilo hnutí ANO. Dnes začne jednat se sociální demokracií. Důvodem je podle její jedničky Olgy Štefanikové křehkost pětikoalice, měla by jen 16 křesel z 31, řekla ČTK. ČSSD a ANO by měly 15 křesel, potřebují tedy ještě nejméně jednoho koaličního partnera.

Ve Znojmě začíná jednat ANO s ČSSD
Foto: znojmocity.cz
Popisek: Letecký pohled na centrum města Znojmo

"V zastupitelstvu je potřeba, aby při schvalování návrhů hlasovala nadpoloviční většina všech zastupitelů a ne přítomných. Nedokážu si představit, jak bychom toto zajišťovali. Nesměl by chybět ani jeden koaliční zastupitel. Máme zájem vytvořit stabilní koalici," vysvětlila Štefaniková.

ANO má jednoznačný zájem být členem koalice kvůli možnosti prosazování alespoň části svého programu. "ČSSD bereme zatím pouze jako možnost a uvidíme, jaká budou vyjednávání a co by se nám podařilo ve spolupráci s nimi prosadit," sdělila Štefaniková.

Projekt pětikoalice je u konce

Preferovala by model vládní koalice, lidovci mají tři mandáty. Jejich lídr Pavel Jajtner v pondělí prohlásil, že ČSSD snížila svůj koaliční potenciál téměř na nulu kvůli agresivní kampani a napadání protivníků i možných povolebních partnerů. Kvůli obchvatu Znojma nevynechal starosta Vlastimil Gabrhel ani ANO. Dnes Jajtner ČTK sdělil, že očekává telefonát od sociálních demokratů a v pátek by se mohlo jednat. "Myslím, že projekt pětikoalice je u konce. Jednání probíhala dlouho a neumím si představit, že bychom se k nim vrátili," řekl Jajtner.

Štefaniková nevyloučila koalici s žádnou stranou včetně komunistů. "Komunisté by neměli jít do koalice, ale nemohu to vyloučit," uvedla.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr, čtk

Ing. Věra Kovářová, MIM byl položen dotaz

Důchodová reforma

Tvrdíte, o důchodové reformě jednáte i s laickou veřejností. Jak? Kde? Jsem si ničeho takového nevšiml. A myslíte, že má smysl schvalovat něco, na čem se aspoň z větší části neshodnete s opozicí? K čemu reforma, kterou jiná vláda zase zruší, což už se stalo? Nebylo třeba chybou, že jste s opozicí ne...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vyoral natřel ODS. Co vyvedli u památníku, už bylo moc

16:10 Vyoral natřel ODS. Co vyvedli u památníku, už bylo moc

PÁTEČNÍ ZÚČTOVÁNÍ TOMÁŠE VYORALA – „Outfit soudružky Černochové, jakkoliv nevhodný pro danou chvíli,…