Lidovecké spiknutí proti Babišovi? KDU-ČSL připravena podpořit Mertlíka

27.05.2014 7:31

Kdo bude eurokomisařem? Na tuto otázku zatím nezná odpověď ani koalice. LN píší o šancích jednotlivých možných kandidátů. Kandidát hnutí ANO Pavel Telička je podle deníku nyní oslaben a možnost být v Komisi se nyní přiklání k Pavlu Mertlíkovi, kterého by si přála ČSSD. Europoslankyně KDU- ČSL Zuzana Roithová také není bez šance, ale zatím si teprve rozmýšlí, zda kandidaturu přijme. Lidové noviny uvádějí, že pokud ne, pak je pravděpodobné, že lidovci podpoří Mertlíka.

Lidovecké spiknutí proti Babišovi? KDU-ČSL připravena podpořit Mertlíka
Foto: Hans Štembera
Popisek: Reklamní kampaň KDU-ČSL

Anketa

Líbí se vám, jak v České republice dopadly eurovolby?

hlasovalo: 5195 lidí

Volby do Evropského parlamentu skončily a na pořadu dne je výběr eurokomisaře. Jenomže na něm se kolice ještě neshodla. „Máme tady tři politické strany, které dostaly po čtyřech mandátech, to znamená, tady není nějaký jednoznačný vítěz, který by měl automaticky na něco nárok,“ citují Lidové noviny premiéra Bohuslava Sobotku.

Kandidátem ČSSD na eurokomisaře je ekonom a bývalý ministr financí Pavel Mertlík a podle Lidových novin by se mohl stát tím kompromisním kandidátem, na kterém je možné se v koalici shodnout. Jeho šance jsou prý o něco vyšší než šance Pavla Teličky, kterého by si přálo hnutí ANO.

Anketa

Co si myslíte o prezidentu Zemanovi? (Hlasování od 16.5.2014)

hlasovalo: 14907 lidí

Andrej Babiš se však před vyhlášením výsledků voleb unáhlil a patrně nechtěně oslabil Teličkovu pozici. V situaci, kdy se domníval, že ANO nebude vítězem voleb, totiž připustil, že namísto něho podpoří lídra opoziční TOP 09 Luďka Niedermayera. Zdálo se mu totiž, že to bude TOP 09, která zvítězí ve volbách. Volby nakonec těsně vyhrálo ANO.

Teličku nechce ČSSD ani KDU-ČSL

Jak připomínají LN, Teličkova pozice nebyla silná ani před tím, protože jej nehodlá podpořit ČSSD ani lidovci. Koaliční partneři jsou od počátku proti jeho nominaci.

Celkovým vítězem v EU je Evropská lidová strana, která získala v EP celkem 214 křesel a tudíž i značnou možnost ovlivnit, kdo v Komisi zasedne. A to i v situaci, že se přece jenom bude muset s někým v Evropském parlamentu spojit. Předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek podle svých slov soudí, že Pavel Telička před poslanci těžko obstojí. „Lobbista, který navíc studoval Státní institut mezinárodních vztahů v Moskvě, to bude mít složité,“ uvedl Bělobrádek k jeho šancím.

Nyní se jako dobrý kandidát jeví lidovcům Zuzana Roithová, která za KDU-ČSL byla posledních deset let právě europoslankyní v Bruselu. LN píší, že jediný důvod, proč ji lidovci ještě oficiálně nenominovali, je ten, že by se chtěla po deseti letech vrátit do Česka a vzala si proto čas na rozmyšlenou.

„V Bruselu má Zuzana Roithová vynikající pověst, je to unikátní šance. Na rozhodnutí má, zda kandidaturu přijme, ještě několik týdnů,“ řekl LN Bělobrádek.

Deník ještě zmiňuje tu okolnost, že pokud Zuzana Roithová kandidaturu nepřijme, pak prý lidovci nebudou hledat dalšího kandidáta. To by zvyšovalo šance kandidáta sociálních demokratů Pavla Mertlíka.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

12:53 Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

Na Slovensku je rušno kolem veřejnoprávních médií. „Největší likvidátoři svobody slova se dnes pasuj…